Pred tekmo: Rudar Velenje - Domžale

Prva liga Telekom Slovenije, 22. krog

25. februar 2017, ob 16:00: RUDAR VELENJE - DOMŽALE

Stadion: Mestni stadion ob jezeru, kapaciteta 3.500 sedežev (povprečen obisk: 713 gledalcev)

Cena vstopnic:
- v predprodaji: 5 evrov
- otroci do 14. leta: prost vstop

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: /

Velenjčani so med zimskem tekmovalnim premorom posegli po najmanj kadrovskih spremembah. Še najbolj občutna med njimi se je zgodila na trenerski klopi. Knape je v zadnjih dveh jesenskih preizkušnjah vodil dotedanji pomočnik Slobodana Krčmarevića, Branko Čavić, ki pa je pred pričetkom priprav svoje mesto prepustil rojaku Vanji Radinoviću. 44-letni strokovnjak je igralsko kariero zaradi poškodbe zaključil že kmalu po pričetku članske kariere, za sabo pa ima že skoraj dve desetletji trenerskih izkušenj, ki jih je dolga leta nabiral tudi v beograjskem Partizanu, pri katerem je bil nekaj let tudi pomočnik trenerja. Radinović je pred nadaljevanjem prvenstva sicer ostal brez Mateja Eterovića, ki je bil v Rudar posojen s strani Domžal, a je jeseni za knape zaigral na zgolj deset ligaških preizkušnjah. Od članske zasedbe sta se v zimskem prestopnem roku poslovila tudi Borivoje Ristić in Timotej Acman, ki se bo spomladi kot posojeni član Rudarja kalil pri ptujski Dravi.

Živojin Vidojević, športni direktor Rudarja: »Tekom prestopnega roka so se v ekipi zgodile določene spremembe, predvsem z vidika odhodov, saj je pogodba potekla Mateju Eteroviću, na posojo pa sta odšla Borivoje Ristić in Timotej Acman, Borivoje v Grčijo, Timotej pa v ptujsko Dravo, kjer se bo kalil in nabiral igralske izkušnje. Sicer je ekipa v večini ostala enaka, kar je bila tudi naša želja. Kljub nekaj mamljivim ponudbam za določene igralce smo se v želji po izpolnitvi cilja, zastavljenega pred sezono, odločili te igralce zadržati.«

Dominik Glavina, napadalec Rudarja: »Smo v zaključku priprav, ki smo jih oddeli zelo dobro. Na pripravah v Medulinu smo odigrali nekaj prijateljskih tekem, na katerih rezultat ni štel, v nadaljevanju priprav v Velenju pa smo prikazali želeno igro, ki nam bo vodilo tudi v pomladanskem delu prvenstva. Dobro smo pripravljeni in pričakujemo, da v prvem krogu osvojimo vse tri točke. V soboto nas čaka tekma s kakovostno ekipo Domžal, vendar smo tudi mi kvalitetni in verjamem v ekipo, da lahko to tekmo dobimo.«

Kdo je vroč?

Tako kot večina slovenskih prvoligašev, so se tudi Velenjčani med pripravljalnim obdobjem za nekaj časa umaknili v hrvaško Istro. Moštvo Rudarja je pomemben del priprav opravilo v Medulinu, kjer so Velenjčani sodelovali na pripravljalnem turnirju, a ob ostrem ritmu treningov ob treh porazih vknjižili še remi. Z vrnitvijo v Šaleško dolino so prišli tudi doseženi zadetki. Velenjčani so napolnili mrežo Brežic in Kopra. Dobro formo je v obeh obračunih potrdil tudi John Mary, saj se je med strelce dvakrat vpisal tako v dvoboju s Posavci kot Primorci ter tako še enkrat potrdil, da bo tudi v nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije, ko bodo knapi lovili četrto mesto in z njim tudi morebitno evropsko vozovnico, pomemben adut velenjskega napada.

Ali ste vedeli?

Uprava velenjskega kluba je pred nadaljevanjem prvenstva opravila pomembno delo, ko je v Rudarju zadržala najboljša strelca. Dominik Glavina si z desetimi jesenskimi zadetki deli naziv najboljšega strelca, enega od bližjih zasledovalcev pa z osmimi goli predstavlja prav klubski soigralcev John Mary. Prav velenjski dvojec je bil v jesenskem delu prvenstva s skupno 18 zadetki najbolj razpoložen par v ligi, z dvema goloma manj na računu pa jima ob Marcosu Tavaresu in Luki Zahoviću sledita zdaj že nekdanja Domžalčana, Slobodan Vuk in Marko Alvir. O pomembnosti Glavine in Maryja pa veliko pove tudi podatek, da se je hrvaško-kamerunski dvojec jeseni podpisal pod dve tretjini vseh doseženih zadetkov Rudarja.

 

DOMŽALE:

Prepoved nastopa: /

Za razliko od Rudarja je bilo v domžalski slačilnici nekoliko več prometa, predvsem v smeri odhodov. OOb Samirju Masimovu in Axlu Maravalu, ki jeseni nista dočakala priložnosti za dokazovanje na prvoligaških zelenicah, se je od rumenih poslovila še četverica pomembnih adutov. Lucas Mario Horvat je okrepil kazahstanski Okzhetpes, Antonio Mance pa bo v prihodnje igral za slovaškega prvaka Trenčin. Dobre jesenske predstave sta s selitvijo na tuje vnovčila tudi Slobodan Vuk in Marko Alvir. Vsestranski Zagrebčan je bil prodan praški Slavii, Vuk, ki ga čaka prva izkušnja s tujino, pa si je nadel dres norveškega Tromsoja, ki je v sklopu kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo že dvakrat gostoval tudi v Sloveniji. Vodstvo domžalskega kluba je poseglo po znanih rešitvah, Petru Franjiću, po prvem novincu v domžalskem moštvu, se je v domovino vrnil Ivan Firer, za povratek ob Kamniško Bistrico pa se je po kaljenju v Dortmundu odločil tudi Alen Ožbolt. Slednji je z Domžalami sklenil tudi novo pogodbo, a ni bil edini, saj so podaljšanje zvestobe rumenim obljubili tudi Gaber Dobrovoljc, Miha Blažič, Zeni Husmani, Jan Repas, Lovro Vrandečič in Marko Huč.

Simon Rožman, trener Domžal: »Ekipa Rudarja je enaka kot jeseni, kar je njihova velika prednost. Vemo, da gre za kompaktno moštvo, ki je po selekciji igralcev zelo izkušeno. Imajo visoke nogometaše, zato bo potrebno izkoristiti elemente, ki jih želimo pokazati na vsaki tekmi in zaznamujejo našo igro. Na koncu pa je vedno najbolj pomembno tisto, kar bomo pokazali mi. Vemo, na kakšen način se želimo predstaviti občinstvu, ne delamo pa si utvar, da bomo že na prvi tekmi pokazali popolno predstavo. Vremenske razmere so zahtevne in posledično tudi travnata podlaga. Preveč samozavestno bi bilo reči, da smo mi ali katerakoli druga slovenska ekipa v tem trenutku na vrhunski ravni.«

Zeni Husmani, vezist Domžal: »Nadaljevanje prvenstva se nezadržno bliža in tekma v Velenju je pomembna le zato, ker bi nam dober začetek drugega dela prvenstva veliko pomenil. Po drugi strani pa gre za eno izmed prvenstvenih tekem, zato ne čutimo nobenega dodatnega pritiska. Poizkušamo uživati v vsaki tekmi in vsaka je zgodba zase. Proti vsakemu tekmecu damo na igrišču svoj maksimum, da bi bili na koncu uspešni.«

Kdo je vroč?

Trenutna ekipa je v primerjavi z jesensko zasedbo mlajša, saj je Rožman moštvu priključil tudi nekaj mladih upov. Zajetno število mladincev je s člansko ekipo pričelo priprave, nekaj pa jih je odpotovalo tudi na priprave v Umag. Na hrvaških tleh so Domžalčani vknjižili dva poraza in zmagi, ni pa veliko manjkalo, da bi na Rujevici presenetili vodilno ekipo hrvaškega prvenstva. Za enega od močnejših adutov Rožmanove zasedbe se je izkazal Ivan Firer, ki je s šestimi zadetki najboljši strelec priprav. Rogatčan je odločil uvodni dvoboj z Wolfsbergerjem, zadel ob visoki zmagi nad mlado ekipo Ferencvaroša, v zadnji preizkušnji z Bravom pa je merilne naprave naravnal za kar štiri zadetke. S tremi zadetki sta nase opozorila tudi Žan Majer in Elvis Bratanović, ki pa jima je v zaključni fazi priprav ponagajalo zdravje. Bratanovića, podobno kot Dobrovoljca, čaka daljše okrevanje po operativnem posegu vnetja slepiča, za nastop v Velenju pa je vprašljiv tudi Jure Balkovec.

Ali ste vedeli?

Domžalčani se v nadaljevanje sezone podajajo na tretjem mestu lestvice, z zajetno prednostjo pred zasledovalci in sedmimi točkami zaostanka za vodilno dvojico. Za skok na vrh lestvice bi morali Domžalčani v prihodnjih tednih potrebovati tudi nekaj pomoči ligaških tekmecev, a se lahko rumeni vseeno pohvalijo z vodstvom na eni od ligaških razpredelnic. Klub, ki domuje ob Kamniški Bistrici se je jeseni najbolje odrezal v točkovanju za Fair-play. Rožmanova četa je zbrala 88 točk, 15 manj od drugega Aluminija, ki mu za ovratnik dihata še Gorica in Celje, tesno skupino v razliki osmih točk pa v nadaljevanju lestvice tvorijo še Rudar, Krško, Radomlje in Koper.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.02.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar do točke v izdihljajih tekme
    Nogometaši velenjskega Rudarja in Domžal so se v 22. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z 1:1 (0:0).

DELI NA