30.07.2021 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telemach, 3. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

1. avgust 2021, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov
- sezonske vstopnice
- informacije za gledalce
- pogoj PCT
- personalizacija

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Nedeljski večer bo minil v znamenju prvega velikega derbija v sezoni 2021/22, Olimpija v Stožicah gosti ekipo Maribora. Štajeri so s četrtkovim porazom zaključili evropsko sezono, Ljubljančani so se po zaslugi strelov z bele točke prebili v tretji krog kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Zmaje v prihodnjem tednu čaka izziv na portugalskih Azorih, še prej pa bodo skušali poskrbeti za dobro popotnico v derbiju Prve lige Telemach. Čeprav je Maribor v medsebojnih obračunih boljša ekipa, so v zadnjem obdobju uspešnejši zeleno-beli. Olimpija na zadnjih šestih derbijih s štajerskim rivalom ne pozna poraza, ob štirih remijih so dobili še dve domači tekmi. Se bo serija nadaljevala tudi v nedeljo? Kdo bo imel po zahtevnih evropskih preizkušnjah boljši večer?

Timi Max Elšnik, kapetan in vezist NK Olimpija: "Po izpolnjenem cilju napredovanja v naslednji krog kvalifikacij za konferenčno ligo (po težji poti, kot bi si sami želeli) se na domačo prenovljeno površino vračamo z večnim derbijem. Po dolgem času so nekoliko sprostili ukrepe za obisk tribun in vljudno vas vabim, da se v čim večjem številu zberete na stadionu in nam pomagate k prvi ligaški zmagi. Vaša podpora nam ogromno pomeni."

Kdo je vroč?

Aldair Djalo je na Malti izkoristil odločilno enajstmetrovko in Olimpijo popeljal v nadaljevanje kvalifikacij, pred dnevi pa je podal tudi za gol Save Petrova na tekmi z Radomljami. V Športnem parku Domžale je blestel Nejc Vidmar in z nekaj odličnimi obrambami preprečil presenetljiv poraz zmajev. Ljubljančan, ki se je po prihodu Save Miloševića vrnil v gol Olimpije, je pomembno vlogo odigral tudi pri evropskem napredovanju zeleno-belih. V zadnji seriji kazenskih udarcev je zaustavil poskus Mbonge.

Ali ste vedeli?

Zmaji prvega derbija v letošnji sezoni ne bodo odigrali v zeleno-beli opravi. Timi Max Elšnik je navijače preko klubske spletne strani že pred tekmo obvestil, da bodo Ljubljančani derbi odigrali v tretji različici dresov, ki je namenjena navijaški skupini ‘Green Dragons’. Gre za drese v pretežno črni barvi, ki jih na sprednji strani krasi tudi logotip navijaške skupine. Se bo ljubljanska zasedba v novih dresih veselila treh točk?

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Maribor je v Ljudskem vrtu ostal brez preobrata in napredovanja v tretji predkrog UEFA Evropske konferenčne lige. Švedski Hammarby je po hitrem zadetku dobil tudi povratni obračun, Štajercem pa zdaj preostane zgolj to, da se osredotočijo na domače izzive. Simon Rožman je že po četrtkovi tekmi priznal, da Mariborčane čaka leto garanja, da bi bili v prihodnjem poletju še boljši. Cilj vijoličastih je jasen, po dveh sušnih sezonah se želijo vrniti na vrh Prve lige Telemach. Vstop v državno prvenstvo je bil uspešen, Mariborčani so namreč edini, ki se lahko pohvalijo s popolnim izkupičkom. Lahko v prestolnico prekinejo tudi sušno obdobje v spopadih z Olimpijo in po skoraj dveh letih vknjižijo prvi skalp rivala iz Ljubljane?

Simon Rožman, trener NK Maribor: "Poznam zgodovino derbijev. Ni predaje, smo na začetku sezone. Verjamem, da bomo ekipo spravili na želeni psihološki nivo. Smo tekmovalni, zato je potrebno na vsaki tekmi dati tisto, kar se zahteva. Verjame, da bomo v Ljubljani na pravi podobi. Ne bomo gledali nazaj in na to, kar smo postorili doslej. Zanima nas, kako bomo zgledali v prihodnosti. Ne bi se osredotočal na širino, ampak na konkurenco v kadru. Če je prisotna konkurenca, lahko igralci napredujejo. Nihče nima zagotovljenega mesta v enajsterici, na prejšnjih tekmah smo veliko rotirali in veliko preizkušali. Vsak trening, vsaka tekma daje nov odgovor."

Kdo je vroč?

To poletje praktično ni novinarske konference, na kateri Simona Rožmana ne bi povprašali, če si v svoji zasedbi želi še kakšnega napadalca. Strateg Maribora je na obeh tekmah s Hammarbyjem v konico napada postavil Marka Alvirja, za zdaj pa še čaka na prvenec Žana Vipotnika in Roka Sirka. Z dvema zadetkoma se je v dvoboju z Domžalami izkazal Aleks Pihler, ki je po daljšem obdobju zaigral v zvezni vrsti in pokazal dobro predstavo. Bo Štajerec, ki se je Olimpiji zoperstavil na že 27 tekmah, nevaren tudi za gol Ljubljančanov?

Ali ste vedeli?

Savo Milošević je vročih derbijev vajen iz igralske kariere, kasneje pa tudi iz trenerske epizode na klopi Partizana. Srba čaka prvi slovenski derbi, Simon Rožman pa se je s tem izzivom spopadel že v minuli sezoni. Dvoboj v Stožicah se je končal brez zadetkov, to pa je bila za 38-letnega stratega 20. tekma proti Olimpiji. Ob sedmih porazih in šestih remijih je v vlogi trenerja Olimpijo premagal sedemkrat, trikrat na klopi Celja in štirikrat na čelu Domžal. V Stožicah se je sicer veselil zgolj enkrat.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).

DELI NA