Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

9. maj 2021, ob 16.45

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
-zaprto za javnost

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: Radivoj Bosić

Sedem točk. Tolikšna je bila še pred kratkim ljubljanska prednost pred zasledovalci. Mnogi so »kanto« že postavljali v zeleno-belo vitrino – in se ušteli. Prepričljivi zmagi nad Koprom je sledil še bolj prepričljiv poraz v Murski Soboti, remi z Aluminijem, zadnji boleč udarec pa je zmajem sredi tedna zadala rumena družina. Medtem so točke nekoliko bolj pridno nabirali Mariborčani in Sobočani: boj za prvaka še zdaleč ni odločen, pa čeprav se je pred dvema tednoma razplet zdel kristalno jasen. Ena od prelomnih tekem bo odigrana v nedeljo, ko v prestolnico prihajajo prav vijoličasti. Z zmago na večnem derbiju lahko skočijo na sam vrh prvenstvene razpredelnice. Jim bo uspelo?

Timi Max Elšnik, kapetan NK Olimpija: "Mislim, da smo bili na vseh treh derbijih v letošnji sezoni boljši nasprotnik in si zaslužili zmage. Imeli smo priložnosti, da bi remije v Mariboru obrnili v našo korist. Zgodovina v aktualni sezoni je na naši strani in iz tega lahko črpamo samozavest. Jutri bo pomemben boj, kdo bo pustil več srca na igrišču in verjamem, da bomo to mi."

Kdo je vroč?

Znake življenja znova kaže Đorđe Ivanović, ki se je po strelsko odlični jeseni spomladi nekoliko umiril. Pred tednom dni je zatresel kidriško mrežo, z nekaj lepimi potezami je postregel tudi ob Kamniški Bistrici. Rumene obrambe ni znal prebiti, vijoličasto pa je letos ugnal že dvakrat. Srb se je veselil oktobra (bilo je 1:1) in decembra (2:0), neučinkovit je bil le februarja (1:1). Kaj bo prinesel maj?

Ali ste vedeli?

V nedeljo popoldne bomo priča spopadu ekipe z najboljšo »domačo« statistiko in ekipe z najboljšo »gostujočo« statistiko. Olimpija je v letošnji sezoni v Stožicah odigrala 16 tekem in zbrala 37 točk (Mura in Maribor si s sedmimi manj delita drugo mesto), Maribor pa je na 16 gostovanjih vpisal 26 točk, eno več od druge Mure in pet več od četrte Olimpije. Enega od štirih gostujočih porazov so vijoličasti decembra utrpeli prav v Stožicah, bo tokrat drugače?

MARIBOR

Prepoved nastopa: Marcos Tavares, Blaž Vrhovec

Kljub temu, da Štajerci že nekaj časa ne blestijo, imajo štiri kroge pred koncem vse v svojih rokah. Zaenkrat še vodilni Olimpiji je uspelo zapraviti visoko prednost, a morajo imeti vijoličasti oči tudi na hrbtu. Zmajsko kri je namreč zavohala tretja Mura, ki ne skriva svojih ambicij. Tokratni večni derbi bo za Mariborčane tako odločilen v večih pogledih. Poraz bi proti naslovu prvaka izstrelil zeleno-bele, remi pa bi bil voda na mlin Prekmurcev. V poštev tako zares pride le poln izkupiček, ki bi ga morali varovanci Simona Rožmana kakopak nadgraditi še na zadnjih treh tekmah – ne pozabimo, tik pred koncem jih čaka še spopad s Sobočani. Se bo štajerska računica izšla?

Simon Rožman, trener NK Maribor: "Pričakujem zanimivo tekmo enakovrednih ekip. Gre za derbi, ki prinaša dodaten naboj. Verjamem, da bo tekma razgibana, pestra. Tudi tekmeci imajo nihanja v igri, podobno kot mi. Toda derbi lahko zadeve v trenutku obrne v drugo smer. Verjamem, da lahko s kvaliteto, ki jo premoremo, in z veliko pozitivne energije te slabše faze skrajšamo in pripeljemo tekmo do želenega razpleta."

Kdo je vroč?

Na mariborsko igro sta v drugem polčasu dvoboja s Taborom odločilno vplivala Rok Kronaveter in Felipe Santos. Rožman je dvojico v ogenj poslal takoj po odmoru in zadel v polno. Oba sta svoje delo opravila z odliko: prav po Kronavetrovi podaji je bila vijoličastim zaradi igre z roko dosojena enajstmetrovka, Santos pa je v 62. minuti asistiral Janu Repasu za popoln preobrat. Bosta razpoložena tudi v prestolnici?

Ali ste vedeli?

Jan Repas, strelec zmagovitega zadetka, je v nadaljevanju tekme staknil lažjo poškodbo. Vezist se je na treningih že pridružil soigralcem, a je za derbi še vprašljiv. Na seznamu poškodovanih ostajajo Nemanja Mitrović, Gregor Bajde, Ignacio Guerrico, Jasmin Handanović in Ivan Sušak, okrevala pa sta Martin Milec ter Blaž Vrhovec. Simon Rožman ju je v torek uvrstil v začetno enajsterico, kakšno postavo bo sestavil tokrat?

Tekst: VBi

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.05.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Derbi za prvaka brez zmagovalca
    Nogometaši Olimpije in Maribora so se v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA