Pred tekmo: Olimpija - Aluminij

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

27. maj 2017, ob 16.55: OLIMPIJA - ALUMINIJ

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 3.457 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- ženske, upokojenci, dijaki: 7 evrov
- otroci od 7. do 14. leta in invalidne osebe: 2 evra
- otroci do 7. leta: brezplačno

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: Kenan Bajrić

Evropske vozovnice so krog pred koncem sezone že razdeljene, a je ob boju za prvoligaški obstanek odprt tudi lov na drugo mesto. V Stožicah se bosta za točke udarila akterja obeh front. Olimpija bo po porazu v Novi Gorici pričakala Kidričane, ki za skok z devetega mesta potrebuje pomoč tekmecev in skalp Ljubljančanov, ki pa bi z zmago sezono sklenili na najmanj tretjem mesto, čeprav zeleno-beli trenutno zasedajo še drugo mesto. Zmaji bi ob morebitnem slavju Gorice, ki gostuje v Kopru, tudi v primeru lastne zmage zdrsnili za sinje-modro zasedbo, saj se lahko Goričani po nedeljski zmagi pohvalijo z boljšim izkupičkom v medsebojnih dvobojih. Ob porazu v Novi Gorici je pri Ljubljančanih zatajila realizacijo, ki je zmaje stala novih točk. Bodo v zadnji tekmi popravili izkoristek priložnosti in prvenstvo zaključili z zmago?

Kdo je vroč?

Nogometaši Olimpije se po 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije še ne bodo podali na kratek premor. Ljubljančane v sredo čaka še pot na slovensko Obalo, kjer bodo v sosedskem derbiju z Domžalčani lovili pokalni naslov. Tako bo zanimivo videti, s kakšno enajsterico se bodo četa trenerja Safeta Hadžića podala v obračun z Aluminijem. Med najbolj zaslužnimi za preboj v finale Pokala Slovenije je tudi Leon Benko, s štirimi zadetki prvi strelec pokalnega tekmovanja. Benko je jeseni, ko sta sobotna nasprotnika odigrala štiri tekme, dvakrat zatresel tudi mrežo Aluminija.

Ali ste vedeli?

Tekom sezone v primeru enakega točkovnega izkupička odloča generalna razlika v prejetih in doseženih zadetkih, za končno razvrstitev na lestvice pa v prvi vrsti odloča iztržek v medsebojnih tekmah. Osvojenim točkam v medsebojnih tekmah sledi kriterij razlike med danimi in prejetimi goli v medsebojnih srečanjih, če je tudi ta razlika izenačena, odloča število doseženih zadetkov v gosteh v medsebojnih tekmah. Naslednji kriterij pri razvrstitvi je gol razlika vseh tekem, števila danih zadetkov na vseh tekmah, število gostujočih golov na vseh tekmah, fair play uvrstitev v ekipi, v skrajnem primeru pa bi bil položaj ekip razrešen z žrebom.

 

ALUMINIJ:

Prepoved nastopa: /

Svojo računico imajo v tekmi z Olimpijo tudi Kidričani. Medtem ko se gostitelji sobotnega obračuna borijo za drugo mesto lestvice, bo moštvo Aluminija v zadnji tekmi sezone storilo vse, da se izogne devetemu mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije za prvoligaški obstanek. Rdeči pred tekmo sezone niso odvisno zgolj od sebe, saj sta Krško in Rudar, ki pred zadnjim krogom še nista v varnih vodah, v boljšem položaju. Posavci, ki bodo gostovali v Ljudskem vrtu, bežijo za zgolj točko, Velenjčani pa se v dvoboj z Radomljami, ki ga bodo gostili v Dravogradu, podajajo z dvema točkama prednosti pred deveto ekipo Prve lige Telekom Slovenije. Jasno je, da četa trenerja Slobodana Gruborja potrebuje tudi pomoč Mariborčanov ali Radomljanov, da bi zapustila nehvaležno mesto lestvice in si tako zagotovila miren vstop v junij.

Mihael Rebernik, napadalec Aluminija: »V tekmo z Olimpijo gremo na popoln izkupiček! Aluminij ne glede na vse igra svojo igro, ekipa je osredotočena nase in na svoje kvalitete. Vedno znova se izkažemo kot dobra ekipa, za katero ne dvomim, da je sposobna zavzeti osmo ali dosegljivo sedmo mesto lestvice. Vsekakor bomo na igrišču dali od sebe vse, da to izpolnimo.«

Kdo je vroč?

Kidričani bodo, podobno kot že celotno pomlad, tudi v Stožicah veliko stavili na svoje najmočnejše orožje. Protinapadi so bili pomemben adut Aluminija že jeseni, pod taktirko trenerja Slobodana Gruborja pa so Štajerci to prvino izpopolnili do obisti. Z nevarnimi in hitrimi prehodi v fazo napada so nogometaši Aluminija že našli recept do skalpa Maribora, še pred novopečenim državnim prvakom pa so po podobnem scenariju pokleknili tudi Ljubljančani. Mrežo Olimpije v aprilski tekmi zatresla Žiga Škoflek in Blaž Kramer, ki se je z golom in podajo izkazal tudi v tekmi z Mariborom.

Ali ste vedeli?

Kidričani v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije v želji po skoku na najmanj osmo mesto niso odvisni zgolj od sebe. V primeru ugodnega razpleta tekme med Mariborom in Krškim, torej slavjem vijoličastih, bi Aluminiju za preboj pred Posavce zadostoval že remi, ob kidričevski zmagi v Ljubljani pa si lahko Maribor in Krško razideta z neodločenim izidom. Z zmago bi kapetan Matic Vrbanec in soigralci lahko skočili tudi pred Velenjčane, ki pa za uresničitev takšnega scenarija ne smejo premagati Radomljanov, ki se poslavljajo od prvoligaške konkurence.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.05.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Olimpija za konec z zmago
    Nogometaši Olimpije so v 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Aluminij z 1:0 (1:0).

DELI NA