Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 32. krog

MARIBOR - OLIMPIJA

11. maj 2019, ob 17.45

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (Povprečen obisk: 4.333 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: v predprodaji 16 evrov
- mladostniki do 15. leta: v predprodaji 8 evrov
- tribuna jug: v predprodaji 5 evrov
- tribuna jug brez članske izkaznice: v predprodaji 12 evrov
- personalizacija

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Alexandru Cretu

Kaj bo ponudil veliki derbi? Maribor v polnem Ljudskem vrtu lovi potrditev 15. zvezdice, Olimpija želi pokvariti veselje in prestaviti slavje naslova. Želje gostiteljev so jasne, Štajerci želijo z novo zmago izkoristiti že prvo zaključno žogico in na najslajši način proslaviti naslov državnega prvaka. Lovoriko branijo prav Ljubljančani, ki so se lani veselili dvojne krone, le-to pa letos lovijo tudi Mariborčani. Velika rivala se bosta srečala tudi v pokalnem finalu, ki pa je za zdaj še na stranskem tiru. V ospredju so ligaške obveznosti, matematika pa je za vijolice sila preprosta. Petnajsti naslov državnega prvaka bi bil potrjen z zmago in povečanjem prednosti na 14 točk, Olimpija za prestavitev slavja potrebuje vsaj neodločen izid. Kdo bo rajal po zadnjem sodniškem žvižgu?

Jan Mlakar, napadalec Maribora: »Zame je to posebna situacija. Nimam še nobene trofeje v karieri, tako da se veselim tega trenutka. Upam, da se bo zgodil že v soboto. Toda ne razmišljamo o slavju, naše delo še ni končano. Ne glede na prednost moramo ostati zbrani, popolnoma osredotočeni na tekmo. Čaka nas zahtevna naloga, ki pa jo verjamem lahko uspešno opravimo.«

Kdo je vroč?

Darko Milanič bo v soboto zagotovo pogrešal porumenelega Alexandruja Cretuja, lahko pa Izolana veseli vse boljša podoba Jana Mlakarja. Hitri in močni napadalec je bil osrednji akter mariborskega slavja v Novi Gorici, kjer ni veliko manjkalo, da bi se veselil »hat-tricka« v enem polčasu, a je žoga končala v vratnici. V letošnjem prvenstvu strelec 12 zadetkov je poleti že tresel mrežo Olimpije, v petem krogu se je podpisal pod prvega od treh zadetkov Maribora, sredi drugega polčasa pa podal za gol Hotića.

Ali ste vedeli?

Nogometaši Maribora bi z zmago odločili letošnjo bitko za vrh lestvice, čeprav se tehtnica že nekaj časa močno nagiba v korist vijoličastih. Letošnja sezona je tako precej manj izenačena kot lanska, ni pa prvič, da o naslovu prvaka odloča prav medsebojni spopad tekmecev z vrha lestvice. V tem pogledu se Štajerci z nasmehom na obrazu še danes spominjajo gostovanja v Bežigradu iz leta 2001, ko je o naslovu odločala zadnja tekma sezone. Mariborčani so v prestolnici potrebovali vsaj točko, le-to pa je z golom v 70. minuti zagotovil madžarski napadalec Barnabasz Sztipanovics, ki je na zelenici odlično sodeloval še z enim gologlavim nogometašem, bosansko-hercegovskim vezistom Samirjem Durom.

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: Asmir Suljić

Jasno je, da Olimpija pet krogov pred koncem sezone ne more ubraniti naslova državnega prvaka, a zmajem kljub temu ne bo manjkalo motiva. Rok Kronaveter in soigralci so se po porazu v Celju pobrali z domačo zmago proti Triglavu, med tednom pa so imeli dovolj časa, da napolnijo baterije. Ljubljančani ne skrivajo, da želijo pred polnimi tribunami Ljudskega vrta pokvariti štajersko proslavo nove zvezdice in odločitev o prvaku prestaviti vsaj za nekaj dni. Zeleno-beli bi z zmago v štajerski prestolnici poskrbeli za obliž na rane iz pomladanskega dela prvenstva, ki so zmaje stale tesnejšega boja z Mariborom. Safet Hadžić v Mariboru ne bo pred enostavno nalogo, saj pogreša nekaj pomembnih adutov. Asmir Suljić po novem rumenem kartonu nima pravice nastopa, Jucie Lupeta pa je že sklenil letošnjo sezono in podaljšal že tako dolg seznam nogometašev, ki okrevajo po poškodbah.

Kdo je vroč?

Zaradi odsotnosti Suljića bo v fazi napada na plečih Roka Kronavetra še večje breme kot ponavadi. Nenazadnje je Suljić prvič podajalec ekipe, prav Kronaveter pa je s 15 goli prvi strelec zeleno-belih. Ni skrivnost, da Kronaveter ne skriva svojega porekla, kljub temu pa Mariborčan tudi zaradi tega na tekmah s Štajerci želi pokazati še več kot ponavadi. Izkušeni vezist v letošnji sezoni še čaka na prvo žogo v mariborski mreži, je bil pa pravcati krvnik vijolic v lanskem prvenstvu. Prav Kronaveter je v 34. krogu pričel preobrat Olimpije v Ljudskem vrtu, Mariborčani pa so po porazu v velikem derbiju prejeli boleč udarec, po katerem se niso več pobrali.

Ali ste vedeli?

V dneh pred derbijem je bilo tudi o tem prelitega že precej črnila. Pristaši Maribora se bodo v soboto znova spomnili derbija izpred šestih let. V ravno tako 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije so Mariborčani Olimpijo gostili na domači zelenici, za slavje 11. naslova državnega prvaka pa so potrebovali zmago. Vijolice so bile uspešne, zmago z izidom 2:1 pa je sredi drugega polčasa potrdil Robert Berić, ki je leto pred odločil še eno odločilno srečanje za potrditev naslova, dvoboj v Ajdovščini. Komu bo vloga osrednjega junaka tekme pripadla v soboto?

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Olimpija že v prvem polčasu odločila derbi
    Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:3 (0:3).

DELI NA