03.11.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telemach, 16. krog

MARIBOR - MURA

6. november 2022, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 12 evrov
- otroci do 15 let: 6 evrov
- družinski sektor: 9 in 4 evri
- VPS: 75 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Sven Šoštarič Karič

Za vrhunec in zaključek 16. kroga Prve lige Telemach bosta v Ljudskem vrtu poskrbela Maribor in Mura. Prekmurci v mesto ob Dravi prihajajo s štirimi zaporednimi zmagami, Štajerci pa so s točko v Celju prekinili niz treh porazov, čeprav Damir Krznar ni bil zadovoljen s točko. Kako bi bil, ko pa so vijoličasti izenačujoči zadetek prejeli globoko v sodniškem dodatku in se morali pod nosom obrisati za zmago. Mariborčani so se po dveh zadetkih svojega bivšega člana Aljoše Matka dvakrat  izkopali iz zaostanka, na koncu pa je za delitev točk zadel še en nekdanji prebivalec Ljudskega vrta, Damjan Vuklišević. Trenerja aktualnih državnih prvakov lahko veseli prebujenje v napadu, saj so Štajerci prekinili strelsko sušo, več skrbi pa povzročajo luknje v obrambi.

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Čaka nas tekma proti ekipi, ki se dviguje v igri. Ob potrjeni kakovosti so nogometaši Mure ob seriji štirih zaporednih prvenstvenih zmag pridobili tudi na samozavesti. Toda verjamem, da smo tudi mi zdaj na višji ravni. Med tekmo v Celju smo imeli precej obetavnih situacij. Ko dosežeš tri zadetke v gosteh, bi to moralo zadostovati za zmago. Žal se ni izšlo po željah, a verjamem, da bomo ob napadalni učinkovitosti obrambno stabilnejši in bomo v nedeljo prišli do zmage. Čas je, da prekinemo to neprijetno fazo."

Marko Božić, vezist NK Maribor: "Vedno damo vse od sebe, tako na domačih kot na gostujočih tekmah. Morda je v Ljudskem vrtu več pritiska, vendar smo profesionalci in se s tem znamo nositi. Vemo, da doma nimamo najboljše statistike, vendar verjamemo, da se bo tudi to obrnilo v našo korist. V nedeljo bomo dali vse od sebe, kot na vsaki tekmi."

Kdo je vroč?

Marko Tolić je v knežjem mestu odigral najboljšo tekmo v vijoličasti opravi. Posojeni vezist Dinama se je v drugem polčasu veselil prvenca v dresu Maribora, podal pa je tudi za zadetek Maxa Watsona in Žana Vipotnika. Visokorasli nogometaš je bil eden od dolžnikov sezone, Damir Krznar pa je po remiju s Celjem priznal, da od njega pričakuje še več. Bo Tolić z novim soigralcem na igrišču pokazal še boljšo igro?

Ali ste vedeli?

Če bo tudi zaigral, bo znano v nedeljo popoldne, zagotovo pa se bo Josip Iličić prvič po povratku v Slovenijo znašel v ekipi za tekmo z Muro. Kranjčan je po 12 sezonah v Italiji in daljšem tekmovalnem premoru nared, da znova navduši Ljudski vrt, v katerem je nazadnje zaigral 26. avgusta 2010, v dvoboju proti Palermu, na tekmi, ki ima pri številnih pristaši Maribora še dandanes posebno mesto. Šlo je namreč za srečanje, ki je napovedalo evropsko prebujenje vijoličastih, ki so kasneje kar pet sezon preživeli v skupinskem delu evropskih tekmovanj.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Po Celju, Radomljah in Taboru je padel še Bravo, Mura pa je prvič po preboju med prvoligaše dobila štiri zaporedne ligaške preizkušnje. Gre za dosežek, ki črno-belim ni uspel niti v šampionski sezoni, Sobočani pa so z nizom zmag močno okrepili samozavest pred serijo zahtevnih preizkušenj. Mura bo novo zmago napadala tudi v Ljudskem vrtu, kjer so si Prekmurci ob koncu sezone 2020/21 priigrali tudi naslov državnih prvakov, v štajerski prestolnici pa so se veselili tudi na začetku lanske sezone. Zadnja dva štajersko-prekmurska derbija - oba v Fazaneriji - sta pripadla Mariborčanom, tudi tisti avgusta, ko je zasedba Damirja Krznarja prav v Murski Soboti prekinila zmagovalni post devetih tekem. Tudi tokrat vijoličasti na zmago čakajo že več kot mesec dni, bo Mura podaljšala tako svoj kot mariborski niz?

Damir Čontala, trener NŠ Mura: "Želim videti organizirano in tekmovalno Muro, da za rezultat naredimo vse in se tudi prilagodimo. V prvi vrsti ni pomembno, kako lepi bomo na igrišču, ampak moramo biti predvsem organizirani in tekmovalni. Vse prilagoditve, ki bodo nujne zaradi nasprotnika in namena te tekme, morajo biti podrejene samo rezultatu."

Matic Maruško, vezist NŠ Mura: "Smo v dobrem nizu, ki ga želimo nadaljevati in storili bomo vse, da to tudi uresničimo. Stanje v slačilnici je trenutno zelo dobro, vzdušje je pravo. Verjamem, da je vse na nivoju, kot mora biti."

Kdo je vroč?

Sobočani so obračun z Bravom pričeli v nedeljo, zaradi goste megle pa so več kot 63 minut tekme odigrali šele v sredo, ko je bil dvoboj tudi odločen. Za novo rajanje Fazanerije je poskrbel Mihael Klepač, ki je dvakrat udaril že v Sežani, tokrat pa je izkoristil dolgo podajo Kaija Cipota in dobil soočenje z Galom Lubejem Finkom. Marljivost Slavonca je po tekmi pohvalil tudi Damir Čontala, 25-letnik pa je v preteklosti že večkrat dokazal, da je lahko mož odločitve. Nenazadnje je v Mariboru zadel tudi na odločilni tekmi za soboško slavje naslova državnih prvakov.

Ali ste vedeli?

Štajersko-prekmursko derbi bo tudi dvoboj dveh soimenjakov na trenerskem stolčku. Damir Krznar je sicer precej starejši in se lahko pohvali s popotnico vodenja zagrebškega Dinama, Damir Čontala pa se po epizodi na klopi tretjeligaškega Tromejnika in kadetske ekipe Mure prvič spopada s prvoligaškim izzivom. Če upoštevamo zgolj tekme državnega prvenstva, je Čontala, ki je doslej vodil 32 prvoligaških tekem Mure, uspešnejši z 1,69 točke na tekmo, Maribor pa pod taktirko Krznarja v povprečju osvoji 1,5 točke. Olajševalna okoliščina za stratega Štajercev je, da z ekipo ni opravil poletnih priprav.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 06.11.2022 | Prva liga Telemach
    Pet golov v mreži Mure
    Nogometaši Maribora so v 16. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:1 (3:1).

DELI NA