Pred tekmo: Maribor - Aluminij

Prva liga Telekom Slovenije, 24. krog

11. marec 2017, ob 20:15: MARIBOR - ALUMINIJ

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 4.108 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 12 evrov (v predprodaji 8 evrov)
- mladostniki do 15. leta: 6 evrov (v predprodaji 4 evre)
- tribuna jug: 4 evre (v predprodaji 2 evra)
- tribuna jug brez članske izkaznice: 10 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- nagradna igra

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Marko Šuler

Mariborčani so se morali na sever Primorske odpraviti kar dvakrat. Sobotni dvoboj v novogoriškem Športnem parku je tik pred uvodnim sodniškim žvižgom odneslo obilno deževje, ki ni dovolilo nogometne igre. Gorica in Maribor sta se tako pomerila v torkovem popoldnevu, v izjemno zanimivi nogometni predstavi pa so nove tri točke vknjižili Štajerci in po nedeljskem porazu Olimpije prednost pred najbližjo zasledovalko povečali na šest točk razlike. Misija Gorica je zdaj že za vijoličastimi, pred njimi pa tekmec, ki je jeseni četi trenerja Darka Milaniča povzročil precej preglavic. Aluminiju je kot edinemu med deveterico nasprotnikov v Ljudskem vrtu uspelo priti do vseh treh točk, sosedski spopad v Kidričevem pa ni dal zadetkov. V primerjavi s torkovo tekmo gre v domači začetni enajsterici pričakovati vsaj eno zamenjavo, saj Marko Šuler zaradi izpolnjene kvote štirih rumenih kartonov nima pravice nastopa.

Darko Milanič, trener Maribora: »Če se ozremo nazaj, smo imeli z Aluminijem zmeraj zahtevne dvoboje. Kakovostna razlika je očitna, vendar gre za nasprotnika, ki nam ne ustreza. Fantje se zavedajo, kaj nas čaka, katere zadeve je treba popraviti in prepričan sem, da bomo tokrat proti Aluminiju v pravi podobi. Časa je zaradi te preložitve tekme nekaj manj, a vseeno dovolj za dobro pripravo.«

Matej Palčič, bočni branilec Maribora: »Vsaka tekma je poseben izziv, tako bo tudi proti Aluminiju. Tokrat imamo še dodaten motiv. Tekmeci so nam že dvakrat v tej sezoni povzročili težave in verjamem, da bo v soboto drugače.«

Kdo je vroč?

Luka Zahović ne pusti, da bi mu Dominik Glavina pobegnil na vrhu razpredelnice najboljših strelcev. Napadalec Rudarja je Mariborčanu izziv namenil že v prvi pomladanski preizkušnji, na katerega je 21-letnik odgovoril z golom v mreži Olimpije, kar pa je Hrvat še nadgradil in zmajem zabil dva zadetka. Tudi Zahović ni ostal dolžan, v obračunu z Gorico se je v drugem polčasu izkazal z dvema goloma, izstopal je predvsem drugi, ko je prvi strelec lige z mojstrsko potezo izigral svojega čuvaja, z lob udarcem matiral reprezentančnega soigralca Sorčana in zapečatil usodo domačih. Medtem ko Glavina v povprečju gol doseže vsakih 144 minut, se lahko Zahović pohvali s skoraj polovico nižjo številko - za gol potrebuje vsega 76 minut - povprečje pa je močno izboljšal v zadnjih šestih tekmah, ko je v polno meril kar osemkrat.

Ali ste vedeli?

V zgodovini Prve lige Telekom Slovenije nogometašev, ki bi zbrali več kot 400 prvoligaških, ni prav veliko. S takšnih dosežkom se lahko pohvali zgolj peterica, ob Simonu Sešlarju, Danijelu Breziču, Janezu Strajnarju in Dušanu Kosiču pa rekorden dosežek pripada Sebastjanu Gobcu, ki je v dresu Celja zbral kar 488 nastopov. Nekoliko širši je izbor tistih, ki so v slovenskem prvenstvu odigrali vsaj 300 tekem. V družbi slednjih bo že v soboto, če bo zaigral proti Aluminiju, po novem tudi Mitja Viler. Primorec je za Maribor odigral 158 tekem, že pred selitvijo v Ljudski vrt pa je v prvoligaškem tekmovanju 144-krat nastopil v dresu Kopra. »Klubu 300« se bliža tudi kapetan Marcos Tavares, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral 295 tekem.

 

ALUMINIJ:

Prepoved nastopa: Nemanja Jakšić

Tako kot Mariborčani tudi Kidričani v nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije pridno zbirajo točke. Po zmagi nad Radomljani so Kidričani remizirali še z drugim konkurentom za prvoligaški obstanek, točko v obračunu s Krškim je z izenačujočim zadetkom priigral Lovro Bizjak. Po dveh obračunih s tekmecema s spodnjega doma lestvice Kidričane za zaključek druge tretjine prvenstva čaka še gostovanje pri vodilnem moštvu. Rdeči se v Ljudski vrt podajajo z dobro popotnico, saj so Mariborčanom jeseni zagodli že dvakrat. Medtem ko obračun v Kidričevem ni dal zadetkov, so se v deževnem Mariboru konec avgusta veselili gostje. Jasmina Handanovića, ki je tedaj s soigralci bil tudi evropske bitke, sta premagala Žiga Škoflek in Josip Zeba ter Mariboru zadala še drugi zaporedni poraz. Avgustovski dvoboj v Ljudskem vrtu sta odigrala tudi Marko Šuler in Nemanja Jakšić, ki pa tokrat zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov nimata pravice nastopa.

Francesco Tahiraj, krilni napadalec Aluminija: »Pred nami je težka tekma, vendar se v njo podajamo s predhodnimi pozitivnimi rezultati. Čaka nas ekipa z vrhunsko kvaliteto, ki bo hotela nadaljevati zmagovalni niz in ostati na prvem mestu lestvice. Če bomo kompaktni in bomo igrali s hitrimi odzivi, lahko presenetimo in ponovno naredimo dober rezultat. Fizično in psihično se počutimo dobro, v slačilnici vlada odlično stanje in kot vedno, gremo na tekmo po tri točke.«

Kdo je vroč?

Matic Vrbanec je bil med tednom eden od četverice nogometašev Aluminija, ki so se udeležili preglednega treninga reprezentance do 21 let v NNC Brdo. Kidričevski kapetan je že z jesenskimi predstavami opozoril nase, spomladi pa nadaljuje v podobnem ritmu, saj je odigral aktivno vlogo pri vseh štirih pomladanskih zadetkih Aluminija. V dvoboju dna lestvice proti Radomljam se je ob asistenci za gol Josipa Zeba razveselil prvoligaškega strelskega prvenca, dober teden kasneje pa je asistiral tudi pri izenačujočem zadetku Lovra Bizjaka in na svoj račun vpisal že osmo podajo. Bolje gre pri zbiranju asistenc zgolj Daretu Vršiču.

Ali ste vedeli?

Krog pred koncem druge tretjine letošnjega prvenstva se lahko le še osem nogometašev pohvali, da je v letošnji sezoni zaigralo na vseh 23 tekmah. Med njima sta tudi dva člana Aluminija, kapetan Matic Vrbanec in Josip Zeba, ki pa je za nameček eden od peterice, ki so na nogometni zelenici preživeli vse 2.070 minut. Hrvaški branilec, ki si s petimi zadetki deli naziv najboljšega klubskega strelca, je ob četverici vratarjev, Jasminu Handanoviću, Marku Zalokarju, Aljažu Ivačiču in Gregi Sorčanu, edini igralec v polju s popolno minutažo. S pol ure igre manj v nogah peterici sledi že prej omenjeni Vrbanec.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 11.03.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor do gladke zmage
    Nogometaši Maribora so v 24. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Aluminij s 4:1 (1:0).

DELI NA