Pred tekmo: Koper - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

KOPER - MARIBOR

19. maj 2021, ob 17.15

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: ŠRC Bonifika, kapaciteta 4.047 sedežev

Cena vstopnic:
- omejeno število gledalcev in režim PCT
- več informacij

 

KOPER

Prepoved nastopa: Ivica Guberac

Koprski načrt je spodletel. Kanarčki se niso uspeli prebiti v finale Pokala Pivovarna Union, ki bo 25. maja odigran prav na zelenici koprske Bonifike. Varovanci Rodolfa Vanolija so na račun skromne pomladi že prej zapravili možnosti, da bi si nastop v kvalifikacijah UEFA Konferenčne lige zagotovili z uvrstitvijo v državnem prvenstvu. Pokalnemu porazu v Celju je sledila še ligaška ničla v Domžalah, Koper pa posledično še ni povsem varen pred devetimi grofi. Prav Celjani, ki dva kroga pred koncem sezone zaostajajo za pet točk, bodo zadnji nasprotnik Koprčanov. Rumeno-modri lahko še prej zapletejo boj za naslov državnega prvaka, saj v sredo gostijo vodilni Maribor. Jeseni so Štajerce že presenetili z remijem v Ljudskem vrtu, kako se bodo odrezali tokrat?   

Rodolfo Vanoli, trener Kopra: "Maribor je velik klub s tradicijo, ki ga vsaka ekipa želi premagati. Mislim, da lahko z dobro tekmo dosežemo rezultat, ki prinaša boljše mesto na lestvici. Smo v nezavidljivem položaju, a sem prepričan, da bodo igralci pokazali veliko, nekaj posebnega. Tudi to, da bodo na Bonifiki gledalci, je odlična novica. Navijače bomo imeli ob sebi in igrali bomo za njih. Ekipa se bo borila tudi za predsednika in vse v klubu. Ante Guberac je veliko naredil za klub in nogometno mesto Koper, kot tudi športni direktor Boško Županović. Iz več razlogov je pred nami zelo pomembna tekma."

Maj Mittendorfer: "V ponedeljek smo imeli prost dan, se spočili, danes pa se v miru pripravljali na tekmo z Mariborom.  Želimo si pozitivnega rezultata, da zadržimo mesto v sredini lestvice. Tudi tega se zavedamo, da lahko zaključimo  prvenstvo na devetem mestu, če bo šlo res vse narobe. Obljubljamo, da se to ne bo zgodilo! Zelo se veselim tekme z našimi navijači na tribunah."

Kdo je vroč?

Primorci so se zadnje ligaške zmage razveselili pred dobrim mesecem, ko so z golom Nardina Mulahusejnovića premagali Tabor. Prav bosansko-hercegovski napadalec bi moral imeti v zaključni fazi prvenstva največ motiva za dokazovanje, saj se še vedno bori za naslov najboljšega strelca lige. Strelcu 13 ligaških zadetkov za ovratnik dihata Dario Kolobarić in Jan Mlakar, blizu sta tudi ljubljanska napadalca Đorđe Ivanović in Andres Vombergar. Kdo bo letošnji kralj strelcev?

Ali ste vedeli?

Že nekaj časa je jasno, da letošnji kralj strelcev ne bo niti približno tako uspešen kot lanskoletni. Ante Vukušić je v minuli sezoni dosegel 26 zadetkov, letos pa bi lahko vrh lestvice strelcev zasedel nogometaš z najnižjim številom doseženih golov v zgodovini slovenskega prvenstva. Najmanj zadetkov sta za laskavi naziv potrebovala Marcos Tavares in Romano Obilinović. V sezoni 2010/11 in 2001/02 sta prvo mesto zasedla s 16 žogami v mreži nasprotnikov. Rekord še vedno pripada Zoranu Ubaviću, žal že pokojni napadalec je bil v prvi sezoni po osamosvojitvi uspešen 29-krat. V 16 sezonah je kralj strelcev več kot 20 zadetkov, v zadnjem desetletju sicer zgolj dvakrat.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Ilija Martinović in Martin Milec

V Ljudskem vrtu pred gostovanjem v Kopru zatrjujejo, da ne bodo več izpustili vodstva. Nedeljski spodrsljaj Olimpije, ki je še petič zapored ostala brez zmage, je dva kroga pred koncem sezone v najboljši položaj postavil Štajerce. Maribor se je prvič po 24. krogu povzpel na vrh Prve lige Telekom Slovenije, 180 minut pred koncem prvenstva pa ima škarje in platno v svojih rokah. Četa Simona Rožmana, ki je zaradi poškodbe izgubil Roka Kronavetra, bo vodstvo branila na Bonifiki, kjer lahko z nekaj pomoči potrdi tudi naslov državnega prvaka. Za takšen scenarij mora Tabor slaviti zmago v Stožicah, dvoboj Mure in Domžal pa se mora končati z delitvijo točk. V štajerski prestolnici se prav gotovo ne bi branili takšnega scenarija, če ne že v Kopru, pa želijo 16. naslov potrditi na sobotni tekmi, ko v Ljudski vrt prihajajo Sobočani.

Simon Rožman, trener Maribora: "Zanima nas le igrišče, matematiko smo pustili ob strani. Pozitivno je bilo, da smo vmes v manj prijetnem obdobju, po porazu v Celju, dobili podporo navijačev. Videli so, da si želimo, a nam ne steče. Trenutno smo lahko zadovoljni, kako funkcioniramo na igrišču. Pomladili smo ekipo, ob tem pa prišli v situacijo, ko sami odločamo o naslovu. Osredotočamo se nase, storiti moramo vse, da bi bili nagrajeni za trud. V celotnem procesu je težko iz včeraj na danes korenito spremeniti zadeve. Naredili smo sistem, ki se je prilagodil igralcem. Dan za dnem vztrajno delamo na tem, da bi se boljše počutili, moje zadovoljstvo pa je, da igralci dobijo potem potrditev dela tudi z rezultatom."

Jan Repas, vezist Maribora: "Verjamem, da bomo pripeljali sezono do konca, tako kot je treba in si vsi skupaj želimo. Fokus je samo na tekmi s Koprom, ne ukvarjamo se s preračunljivostjo ali z drugimi. Dobili smo še eno priložnost v boju za naslov in storili bomo vse, da jo izkoristimo. Gremo po zmago! Tudi prej smo vsako tekmo želeli izpeljati, kot moramo, zdaj pa je prišla tudi rezultatska potrditev. Dobro je, da smo povezali nekaj tekem brez dobljenega zadetka. Proti Gorici je že bilo tudi več kombinatorike, izpeljali smo nekaj lepih akcij in tako želimo nadaljevati."

Kdo je vroč?

Jan in Jan. Zmago v dvoboju z Gorico sta Mariboru pristreljala Jan Mlakar in Jan Repas. Prvi je prispeval dva gola, drugi je asistiral za prvega in s tretjim zadetkom potrdil zmago Maribora. Bivša upa domžalske nogometne šole bosta tudi na Bonifiki nevarna za nasprotnika, koprska obramba bo morala še posebej paziti na Mlakarja. Napadalec je na zadnjih petih tekmah mrežo zatresel štirikrat, z osmimi goli je ob Milanu Tučiću najboljši strelec pomladi, povsem pa se je približal tudi vrhu ligaške lestvice.

Ali ste vedeli?

Nihče od nogometašev, ki so trenutno v vrhu ligaške lestvice, doslej še ni bil kralj strelcev Prve lige Telekom Slovenije. Šele drugič v zgodovini prvenstva bi se lahko zgodilo, da si tega naziva ne bi priigral zgolj en nogometaš. Doslej se je to zgodilo zgolj v sezoni 2015/16, ko so Andraž Šporar, Rok Kronaveter in Jean-Philippe Mendy zadeli 17-krat. Marcos Tavares, ki mu pogodba z Mariborom poteče s koncem sezone, se je na vrh lestvice povzpel kar trikrat, nazadnje v sezoni 2014/15. Dvakrat so ligaško konkurenco pokorili Štefan Škaper, Kliton Bozgo in Luka Zahović.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.05.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z zmago ostaja prvi
    Nogometaši Kopra so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 0:3 (0:1).

DELI NA