Pred tekmo: Gorica - Rudar

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog

GORICA - RUDAR VELENJE

14. maj 2019, ob 17.00

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Športni park Nova Gorica, kapaciteta 3.100 sedežev (povprečen obisk: 588 gledalcev)

Cena vstopnic:
- prost vstop

 

GORICA:

Prepoved nastopa: Žiga Lipušček

Prvoligaši niso imeli veliko časa za pravo regeneracijo. Prvenstvo se v ostrem ritmu nadaljuje že v torek, ko se bodo za nove točke udarili nogometaši Gorice in Rudarja, sicer tekmecev iz spodnjega doma Prve lige Telekom Slovenije. Štiri kroge pred koncem prvenstva slabše kaže Goričanom, ki s 30 točkami zasedajo nehvaležno deveto mesto. Velenjčani so s petkovim skalpom Aluminija storili nov korak do zagotovitve prvoligaškega statusa v prihodnji sezoni, saj Primorcem bežijo za šest točk. Knapi bi lahko z nekaj sreče že na Primorskem dokončno potrdili obstanek, za gostitelje bo dvoboj s sedmo ekipo prvenstva t.i. dan D. Sinje-modri po dveh zaporednih porazih nujno potrebujejo nove točke, z zmago in pomočjo Krčanov, ki bodo gostovali v Kranju, pa bi se lahko Gorica spet zavihtela na tako želeno osmo mesto. Bo Primorcem uspelo?

Kdo je vroč?

Saša Kolman bo v torek znova pogrešal kapetana Žigo Lipuščka, ki je zaradi bolezni izpustil gostovanje na Gorenjskem, v Domžalah pa je prejel sedmi rumeni karton v letošnji sezoni. Goričani bodo na eni najpomembnejših tekem sezone pogrešali prvega aduta obrambe, bo pa lahko goriški strateg računal na Amarachija Osujija. Nigerijec je zaradi prepovedi igranja izpustil gostovanje ob Kamniški Bistrici, v torek pa se vrača na zelenice. Vsestranski nogometaš je s petimi goli in tremi podajami eden najkoristnejših adutov Gorice, zadnji gol pa je jeseni pospravil prav v velenjsko mrežo.

Ali ste vedeli?

Vodstvo novogoriškega prvoligaša je očitno začutilo, da bo torkova preizkušnja ena najpomembnejših v lovu na obstanek. Morda so Goričani svojim pristašem tudi zaradi tega ponudili brezplačen vstop na tribune, ki to sezono sicer niso med najbolje obiskanimi. Domače tekme Gorice si v povprečju ogleda 588 gledalcev, kar je sicer več kot v Krškem, Velenju in Kidričevem. Daleč pred zasledovalci  je Maribor (v povprečju več kot 4.800 gledalcev), Štajercem pa z identično številko sledita Mura in Olimpija. V Fazaneriji in Stožicah se v povprečju zbere malce manj kot tritisočglava množica.

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: /

Goričani so se po golu v izdihljajih tekme praznih rok vrnili iz Domžal, bolje so se na domači zelenici odrezali Velenjčani. Četa Almirja Sulejmanovića je opravila z Aluminijem, knapi pa so se z zmago približali potrditvi obstanka v Prvi ligi Telekom Slovenije. Če se bodo šaleški fantje tudi na severu Primorske izognili porazu, bodo lahko počasi že pogledovali proti novi sezoni v prvoligaški konkurenci. Morebitna zmaga Gorice bi znova zapletla bitko za izognitev devetemu mestu in igranju dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije. Poraz je zadnje, česar si v tem trenutno želijo Velenjčani, ki so sredi dobrega niza, saj so na treh tekmah iztržili sedem točk, Gorica v istem času zgolj eno. Statistika letošnjih dvobojev je resda na strani Gorice, ki je dvema remijema dodala zmago iz Velenja, a v zadnjem obdobju boljše predstave nizajo Velenjčani. Bo tako tudi v Novi Gorici?

Kdo je vroč?

Rijad Kobiljar je eno od odkritij zadnjega obdobja. Prodornega in tehnično odlično podkovanega vezista smo izpostavili že pred tekmo z Aluminijem, nekdanji zmaj pa je z dvema goloma potrdil dobro formo. Mož, ki v dresu Olimpije ni dobil prave priložnost za dokazovanje, se je veselil prvenca v Prvi ligi Telekom Slovenije. Kobiljar je tako vnovič pokazal, da v prestolnici morda niso potegnili prave poteze, ko so se mu odrekli še preden so mu ponudili prostor v moštvu.

Ali ste vedeli?

Sedmi Rudar in deveto Gorico štiri tekme pred koncem prvenstva loči šest točk. Če bodo Velenjčani tudi v Novi Gorici ostali neporaženi, bo to verjetno že pomenilo, da zeleno-črnih ne bomo spremljali v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v prvoligaški konkurenci. Velenjčani bi obstanek tudi matematično potrdili z zmago s tremi doseženimi zadetki in vsaj dvema goloma razlike. Tako bi Velenjčani poleti zakorakali v 12. zaporedno sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije, z daljšim nizom pa se lahko pohvalijo zgolj Celjani, Goričani, Mariborčani in Domžalčani.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar slavil v Gorici
    Nogometaši Gorice so v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti velenjskemu Rudarju z 1:2 (0:2).

DELI NA