21.04.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Gorica - Olimpija

Prva liga Telemach, 32. krog

GORICA - OLIMPIJA LJUBLJANA

23. april 2023, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Športni park Nova Gorica, kapaciteta 3.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 8 evrov
- otroci od 5 do 15 let: 5 evrov

 

GORICA

Prepoved nastopa: /

Naslov državnega prvaka je oddan, prvo mesto so si zagotovili nogometaši Olimpije. Še vedno pa je povsem odprt boj za obstanek, v katerega so aktivno vključeni Goričani. Na severu Primorske so prav pred domačo tekmo z Olimpijo posegli še po drugi trenerski rošadi v nadaljevanju sezone, saj je Edyja Rejo v začetku tedna nasledil Agron Šalja. Petdesetletni strokovnjak nima veliko časa za iskanje rešitev, saj so Goričani in Sežanci na dnu lestvice izenačeni, do konca sezone pa je le še pet tekem. Primorska tekmeca se bosta v zadnjem krogu spopadla v Novi Gorici, modro-bele pa do 20. maja čaka niz zahtevnih preizkušenj. Goričani bodo gostje Domžal in Mure, še pred domačo tekmo s Celjem pa se bodo v nedeljo udarili z novimi državnimi prvaki.

Alessandro Ahmetaj, vezist ND Gorica: "V teh nekaj tednih sem vedno bil ob ekipi, žal nisem mogel trenirati in igrati. To je bilo zame trpljenje. Vendar mi moramo sedaj misliti na ta trenutek, iti naprej in se na vsaki izmed petih preostalih tekem boriti za nove točke, da dosežemo naš cilj."

Kdo je vroč?

Edy Reja je klop Gorice zapustil po štirih zaporednih porazih, vrtnice pa na zadnjih treh tekmah niso našle poti do mreže tekmeca. Štirikratni državni prvaki so s praznimi naboji streljali proti vratom Maribora, Radomelj in nazadnje še Kopra. Da moštvo krvavo pogreša učinkovitega strelca, ni skrivnost, bo Šalja v nekaj dneh prebudil katerega od napadalcev? Dario Kolobarić je po zimski selitvi na sever Primorske zadel dvakrat, v Stožicah je načel mrežo Olimpije, a so zmaji tedaj odgovorili s štirimi goli.

Ali ste vedeli?

Agron Šalja ni prvič v položaju, ko mora reševati prvoligaški status kluba. Nekdanji branilec je bil v podobnem položaju že ob koncu sezone 2020/21, ko je konec aprila sedel na klop Celja. Grofje so se kot aktualni državni prvaki šest krogov pred koncem prvenstva nahajali zgolj pred Gorico, Šalja pa je predramil moštvo in se s petimi zmagami na šestih tekmah izognil dodatnim kvalifikacijam. Še več, Celjane je ob debiju popeljal tudi v pokalni finale, v katerem pa so se lovorike veselili Ljubljančani. Se jim lahko oddolži v nedeljo?

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: Rui Pedro

Ljubljančani so z zmago na velikem derbiju z Mariborom potrdili naslov državnih prvakov, v zadnjih pet krogov vstopajo z neulovljivo prednostjo 15 točk. Zeleno-beli so odbili uvodne napade Štajercev, pot do zmage pa je z golom tik pred odmorom tlakoval David Sualehe. V drugem polčasu je prednost podvojil Admir Bristrić in slavje se je pričelo. Ljubljanski strateg Albert Riere poudarja, da naloga še ni dokončana, pred zmaji pa je še pet ligaških preizkušenj, zmaji pa lovijo tudi pokalno lovoriko. Ovira do finala so Kidričani, še prej pa nogometaše Olimpije čaka tekma v Novi Gorici. Številčno gostovanje na Primorskem so napovedali tudi pristaši zeleno-belih, zato glasne spodbude zagotovo ne bo izostala, kako bo z rezultatom?

David Sualehe, branilec NK Olimpija: "Naslov imamo, a potrebno je odigrati še nekaj tekem do konca prvenstva. Ne zgodi se velikokrat, da bi igrali s takšno prednostjo in toliko tekem pred koncem že osvojili naslov. Razmišljamo o naslednji tekmi, želimo si zmage in novih točk. Verjamem, da nam to lahko uspe. Prav tako ostaja še pokal, tako da nismo še dosegli vseh ciljev. Razmišljamo o sebi in svoji igri. Vemo, kako Gorica igra in kje na lestvici je pozicionirana. Z njimi smo igrali že trikrat , ni bilo lahko, sedaj bodo prvič igrali pod novim trenerjem, vendar poznamo našo kakovost, pripravili smo dober načrt in vemo, kaj moramo pokazati na igrišču."

Kdo je vroč?

Admir Bristrić velja za enega od odkritij nadaljevanja sezone. Nekdanji mladinec zagrebškega Dinama je to pomlad dosegel že štiri zadetke, na februarski tekmi z Gorico pa je bil z dvema goloma eden od junakov Olimpije ob zmagi z izidom 4:3. Mladi reprezentant Bosne in Hercegovine dobro izkorišča prvo pravo priložnost v članskem nogometu, saj je jeseni za Rečane zaigral na zgolj eni tekmi. V dresu Olimpije je doslej zbral že 11 nastopov.

Ali ste vedeli?

Olimpija je potrdila naslov državnega prvaka, ob tem pa ostaja v igri za dvojno krono. Podobnega uspeha so se v prestolnici veselili ob koncu sezone 2017/18, ko je zmaje vodil Igor Biščan, ki je pred kratkim postal trener zagrebškega Dinama. Prvo dvojno lovoriko so v sezoni 1992/93 slavili v Bežigradu, kar štirikrat pa so dvojno krono osvojili Mariborčani. Prvič v sezoni 1996/97, nato pa še leta 1999, 2012 in nazadnje še 2013.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA