30.03.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Gorica - Maribor

Prva liga Telemach, 29. krog

GORICA - MARIBOR

1. april 2023, ob 17.30

Neposredni prenos: Sportklub 1

Stadion: Športni park Nova Gorica, kapaciteta 3.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 8 evrov
- otroci od 5 do 15 let: 5 evrov

 

GORICA

Prepoved nastopa: Tino Agić, Jan Andrejašič

Gorica točke potrebuje v boju za obstanek, Maribor pa v lovu na evropsko vozovnico. Kdo bo v soboto uspešnejši v tradicionalnem primorsko-štajerskem spopadu? Dolgoletna prvoligaša bosta odigrala že 105. tekmo v okviru Prve lige Telemach, statistika pa je močno na strani vijoličastih. Zgodovina kljub vsemu ne bo odločila zmagovalca, Goričani pa so to pomlad nekajkrat že dokazali, da so lahko sila neugoden tekmec. To so na lastni koži spoznali že Celjani pa tudi Sobočani, serijo pozitivnih rezultatov modro-belih pa so v zadnjem krogu pred reprezentančnim premorom končali nogometaši Brava. Goričani so v Šiški doživeli boleč poraz, se lahko poberejo že v soboto?

Sergio Porrini, pomočnik trenerja ND Gorica: "Med ekipami obstajajo razlike v kakovosti, vendar smo se večkrat že lahko prepričali, da lahko s stoodstotno osredotočenostjo, predvsem dobro fizično in kondicijsko pripravljenostjo, v težave spraviš kogarkoli. Glave moramo držati gor in se zavedati, da smo sposobni ustvariti dober rezultat."

Filip Brekalo, branilec ND Gorica: "Dobro smo trenirali, v teh dveh tednih smo imeli zelo intenzivne treninge. Delali smo na posesti žoge, prehodih v napad in na tem, da pridobimo samozavest, kar bo proti Mariboru zelo pomembno. Dobro smo izkoristili premor, vzdušje v ekipi je odlično in gremo po zmago. Maribor je morda v tem trenutku najboljši v Sloveniji, čeprav je drugi na lestvici. Vsak izmed nas mora dati vse od sebe, biti bomo morali čvrsti in kompaktni ter tekmo odigrati kot ekipa. Če bomo to upoštevali, ne bi smeli imeti preglavic."

Kdo je vroč?

Sergio Porrini, pomočnik Edyja Reje, je za klubsko spletno stran priznal, da želijo v goriškem taboru čimprej pozabiti obračun proti Bravu, ne le zaradi rezultata, temveč tudi zaradi igre. Italijan je priznal, da je ekipa v napadu pokazala premalo, Ljubljančani pa so dobro zaustavili tudi Luko Stankovskega. Vezist iz Severne Makedonije je to pomlad že dosegel dva zadetka, po golu za zmago v knežjem mestu je zadel tudi ob remiju z Muro.

Ali ste vedeli?

Goričani se bodo Mariboru zoperstavili brez Tina Agića in Jana Andrejašiča, že pred premorom pa so imeli nekaj težav s poškodbami. Med drugimi je manjkal tudi Matija Širok, ki je v zdajšnjem kadru za Gorico odigral največ prvoligaških tekem, z 212 nastopi se uvršča na osmo mesto večne klubske lestvice. Etien Velikonja je v goriškem dresu vknjižil 171 prvoligaških nastopov, Nejc Mevlja pa 106, oba sta v preteklosti igrala tudi v vijoličastem.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Po bledemu drugemu polčasu so tri točke izvlekli v Šiški, kljub boljši podobi pa so brez zmage ostali v obračunu z Radomljami. Zaspan uvod v tekmo je bil dovolj, da je Ester Sokler premagal Ažbeta Juga, Štajerci pa po izenačenju Josipa Iličića niso uspeli priti do popolnega preobrata. Tudi po zaslugi domačega vratarja Emila Velića, ki je zaustavil tri udarce Žana Vipotnika, novega članskega reprezentanta. Mladi napadalec Maribora je navdušil že ob debiju v dresu Slovenije, saj je v krstnem nastopu za izbrano vrsto zadel za pomembno zmago v Kazahstanu. Konjičan se je v Ljudski vrt vrnil z novo dozo samozavesti, na krilih katere bo jadral tudi v končnici letošnje sezone.

Žan Vipotnik, napadalec NK Maribor: "Na Novo Gorico imam lepe spomine, tam sem preživel pomembne trenutke ob začetku članske kariere, nato dosegel prvi gol za NK Maribor v Prvi ligi Telemach prav proti Gorici, za soboto pa prejšnje izkušnje nimajo pomena. Zanima me le naša dobra predstava, z edinim ciljem, kako do novih točk. Vse prej kot lahko bo priti do uresničitve cilja, zato moramo biti zbrani od prve minute ter s pravim pristopom in željo doseči namen."

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Skozi ta dva tedna smo poudarjali pomen strukture obrambe, še bolj smo opozarjali na določene pomanjkljivosti. Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje uspeli na uradni tekmi preobrniti nadaljnji potek, ko smo prvi prejeli zadetek. Proti ekipam, ki so v obrambnem bloku, si ne smemo dovoliti, da se znajdemo v zaostanku, saj je potem težje nadaljevati. Pripravljalne tekme imajo sporočilnost, prav tako kot treningi. Ne bi prehiteval dogodkov, imamo še dva treninga, a bo zelo verjetno kdo izmed fantov, ki so uspešno oddelali zadnje aktivnosti in se izkazali proti Lokomotivi, začel tekmo."

Kdo je vroč?

Žan Vipotnik se je z dobrimi predstavami v dresu Maribora prebil v člansko izbrano vrsto in zablestel že v debitantskem nastopu. Dvajsetletnik je tri od skupno 14 zadetkov v letošnjem prvenstvu dosegel na tekmah z Gorico, na severu Primorske pa se je veselil tudi ligaškega prvenca v dresu Maribora. Konec prejšnjega leta je z dvema goloma odločil še medsebojni dvoboj v Ljudskem vrtu, brez dvoma pa bo nevaren tudi v sobotnem popoldnevu.

Ali ste vedeli?

V reprezentančnem premoru je nase opozoril tudi Rok Sirk. Izkušeni Korošec to pomlad ni dobival veliko priložnosti, zato je minutažo na pripravljalni tekmi z zagrebško Lokomotivo zagrabil z obema rokama. Čeprav je hrvaški prvoligaš ob polčasu vodil z 0:2, so Štajerci v nadaljevanju obračuna prišli do norega preobrata. Vijoličasti so zabili pet zadetkov, kar tri je prispeval Rok Sirk. Z dvema goloma se je izkazal tudi Ignacio Guerrico, Ivan Brnić je pristavil delež s podajami, Damir Krznar pa je priložnost za igro namenil Luki Poredošu, Luki Hunjetu in Aneju Ferčecu ter Vicku Ožegoviću, igralcu na preizkušnji.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 01.04.2023 | Prva liga Telemach
    Vipotnik blestel pri Gorici
    Nogometaši Gorice so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:3 (0:1).

DELI NA