Pred tekmo: Domžale - Celje

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

27. maj 2017, ob 16:55: DOMŽALE - CELJE

Stadion: Mestni stadion Ptuj,  kapaciteta 1.609 sedežev  (povprečen obisk: 1.088 gledalcev)

Cena vstopnic:
- brezplačno

 

DOMŽALE:

Prepoved nastopa: /

Domžalčani v Kidričevem niso našli recepta za prvo pomladansko gostujočo zmago, a so si z osvojeno točko zagotovili evropske boje in bodo slovenski nogomet še tretjič zapored zastopali v kvalifikacijah UEFA Evropske lige. Pred sredinim pokalnim finalom z Olimpijo četo trenerja Simona Rožmana čaka še zadnja ligaška preizkušnja. Na Ptuju, kjer so rumeni odigrali že obračun z Gorico, bodo gostili Celjane, ki so v nedeljo ostali brez poslednjih možnosti za evropsko vozovnico. Domžalski nogometaši bodo lahko v zaključno tekmo letošnje izdaje Prve lige Telekom Slovenije krenili sproščeno, a lahko dvakratnemu državnemu prvaku dodatno motivacijo predstavlja tudi boj za drugo mesto. Za skok pred Goričane in Ljubljančane bi ob lastnih točkah potrebovali tudi pomoč Kopra in Aluminija.

Jure Matjašič, vezist Domžal: »Misli imamo trenutno usmerjene le na tekmo proti Celju, čeprav je velik del pozornosti podrejen tudi finalu. V soboto bomo verjetno zaigrali nekoliko bolj sproščeno, saj je cilj dosežen in ne moramo ničesar več izgubiti.«

Miha Blažič, branilec Domžal: »Trenutno razmišljamo o Celju in šele po soboti bomo razmišljali o Olimpiji. V podzavesti imamo seveda misel na finale, a kljub vsemu gremo s tekme v tekmo, tako kot že celotno sezono. Želimo dobro odigrati zadnjo tekmo prvenstva in nato še finale pokala proti Olimpiji. Prepričan sem, da bomo zbrali dovolj moči, saj imamo še nekaj rezerv in verjamem, da jih bomo vsi izkoristili.«

Kdo je vroč?

V domžalskem taboru pred obračunom s Celjem deloma že priznavajo, da je pogled usmerjen tudi proti sredi in finalu Pokala Slovenije. Borba za evropske vozovnice je že odločena, zato si lahko Simon Rožman privošči tudi kakšno zamenjavo v začetni enajsterici. Najmlajši prvoligaški strateg razpolaga z izjemno široko paleto nogometašev, med katerimi je kar nekaj takšnih, ki spomladi niso dobili veliko priložnosti. Med slednje spada tudi Juninho, ki je minule tedne in mesece izkoristil za okrevanje po poškodbi kolena, do katere je bil eno najbolj razpoloženih orožij rumenih. Vselej nasmejani Brazilec je bil s tremi zadetki v uvodu sezone tudi prvi klubski strelec. Bo prvič po septembru vnovič stopil na zelenice?

Ali ste vedeli?

Domžalčani so si še devetič v zgodovini kluba zagotovili evropske boje, s čimer so izenačili dosežek Celjanov. Grofje so kljub dejstvu, da so v Evropi preživeli sezono več, odigrali manj tekem, saj so se rumeni po uspešnem lanskem poletju v Londonu zaustavili pri 30. evropski preizkušnji. Celjani so na evropskih prizoriščih odigrali štiri srečanja manj, z 28 tekmami najdemo vmes še Koper, pred Domžalami pa sta v trenutni prvoligaški zasedbi zgolj dva slovenska kluba. Goričani se lahko pohvalijo z 48 nastopi v kontinentalni konkurenci, daleč pred ostalimi prvoligaši pa so Mariborčani. Štajerci so zgolj v okviru UEFA Lige prvakov odigrali 60 tekem, 12 tudi v skupinskem delu tekmovanja, v klubsko zgodovino pa so vknjižili že 138 evropskih preizkušenj.

 

CELJE:

Prepoved nastopa: Elvedin Džinić

Celjani so pred sosedskim derbijem z velenjskim Rudarjem upali, da bodo v lovu na evropsko vozovnico ostali vse do zadnjega, a jim je remi dokončno zaprl vrata do Evrope. Z zmago bi grofje ostali v lovu na kvalifikacije UEFA Evropske lige, saj bi se razlika do Domžal, ki so v Kidričevem remizirale, zmanjšala na dve točki. Ob tem bi se po željah Celja moral razplesti tudi pokalni dvoboj, a je upanje na takšen scenarij tako ali tako splaval po vodi. Četa trenerja Igorja Jovićevića se bo v zadnji tekmi sezone tako borila le še za to, da ohrani peto mesto, saj Koprčani z dvema točkama zaostanka še grozijo, z zmago pa bi zasedba s knežjega mesta zaokrožila pomlad, v kateri so Dalibor Volaš in soigralci izgubili zgolj enkrat.

Kdo je vroč?

S kakšno enajsterico bodo v zadnje srečanje sezone vstopili Celjani? Tudi Igor Jovićević, podobno kot stanovski kolega Rožman, razpolaga s široko zasedbo igralcev, med njimi pa so nekateri že  nakazali slovo od rumeno-modrih. Z dobro sezono se lahko pohvali tudi Dalibor Volaš, ki si s 13 zadetki deli peto mesto ligaške lestvice strelcev, z novim golom pa bi lahko ujel Mirana Burgića, ki je sezono sklenil že pred tedni. Pred Ankarančanom je tudi lov na preboj med deseterico najboljših strelcev v zgodovini Prve lige Telekom Slovenije, Ante Šimundža mu beži za tri zadetke.

Ali ste vedeli?

Celjani so ena od treh ekip, ki je v nadaljevanju sezone doživela zgolj en poraz. Ob Celju se lahko s takšnim dosežkom pohvalijo še Koprčani in Novogoričani, ki so sicer spomladi najbolje odrezali in bi, če bi gledali zgolj izkupiček pomladanskih preizkušenj, zasedli prvo mesto. S tega vidika v knežjem mestu ne morejo biti razočarani, a je Evropo morda odnesel aprilski izplen, ko so v petih tekmah kar štirikrat remizirali, resda tudi z Domžalami, Olimpijo, Gorico in Koprom, torej neposrednimi konkurenti za evropske vozovnice. Z vsaj eno aprilsko zmago več bi bil položaj danes morda precej drugačen, Celjani pa bi še upali na Evropo.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.05.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani na Ptuju do visoke zmage
    Nogometaši Celja so v 36., zadnjem krogu 1. lige Telekom Slovenije premagali Domžale s 4:1 (2:0).

DELI NA