Pred tekmo: Celje in Olimpija za naslov

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

CELJE - OLIMPIJA

22. julij 2020, ob 20.45

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev (Povprečni obisk: 794 gledalcev)

Cena vstopnic:
- zapolnjena dovoljena kapaciteta

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Pred zadnjim krogom Prve lige Telekom Slovenije je znano, kdo se seli med drugoligaše, kdo bo igral v kvalifikacijah in kdo si je zagotovil evropsko vozovnico. O ajpomembnejšem vprašanju pa bo odločalo zadnje dejanje sezone. Spopad v knežjem mestu bo odločil bitko za naslov državnega prvaka. V igri za vrh lestvice so le še Celjani in Ljubljančani, ki so si s porazom proti Taboru otežili svojo nalogo. Grofom za zgodovinski podvig - četa Dušana Kosiča lovi prvi naslov državnega prvaka - zadostuje že remi, a v celjskem taboru poudarjajo, da si v sredo želijo zmage. Po prestani kazni se v moštvo vrača kapetan Mitja Lotriča, brez katerega so Celjani slavili tudi v Velenju. Knape sta z goloma pokopala Iva Božić in Luka Kerin, kdo bo najvidnejšo vlogo prevzel na odločilni tekmi sezone?

Dušan Kosič, trener Celja: "Energijo moramo dati skupaj in pravi obraz pokazati tudi na zadnji tekmi. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, ne bo spremenilo dejstva, da gre za dobre fante. Gremo dalje po tej poti. Karkoli se bo zgodilo, bo v redu. Po sredi bo četrtek in življenje bo šlo dalje. Želim, da uživamo v tem, kar smo naredili doslej, da spoštujemo vse, kar smo naredili vse. Kot sem dejal že po nekaj zadnjih tekmah, je trenutno čudoviti biti del nogometnega Celja."

Kdo je vroč?

Mitja Lotrič in Dario Vizinger sta prvi orožji celjskega napada, a velja opozoriti tudi na Ivana Božića in Luko Kerina. Slednji je v obdobju po koronavirusu dosegel štiri zadetke, kar je polovica letošnjega izkupička. Krčan, ki je pred leti izkušnje nabiral pri milanskem Interju, je ob osmih zadetkih na svoj račun dodal še osem podaj. Kerin se s to statistiko uvršča med deseterico najkoristnejših igralcev lige, na vrhu seštevka pa se s 26 goli in osmimi podajami nahaja Ante Vukušić.

Ali ste vedeli?

Tako Celje kot Olimpija se lahko pohvalita s tremi strelci, ki so letos dosegli dvomestno število zadetkov. Ljubljansko trojko sestavljajo Ante Vukušić, Endri Çekiçi in Luka Menalo, ki pa ga v Celju ne bo na zelenici. Trojica zmajev je dosegla 46 zadetkov, štiri manj kot trije najučinkovitejši grofje. Ivan Božić, Mitja Lotrič in Dario Vizinger so avtorji 50 od skupno 72 zadetkov Celja. Tretji najučinkovitejši trojček ima Aluminij, Ante Živković, Nikola Leko in Mihael Klepač so zabili 33 golov.

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: Luka Menalo

Olimpija v zadnji krog prvenstva vstopa kot drugouvrščena ekipa Prve lige Telekom Slovenije. Zmaji so vodstvo zapravili z drugim porazom na zadnjih treh tekmah, v tem času pa so osvojili vsega točko. Zeleno-beli so po porazu s Sežanci prvo mesto predali Celjanom, prvič po 13. krogu pa niso vodilni klub lige. Ljubljanski scenarij v knežjem mestu je povsem jasen. Ekipa Dina Skenderja na Stadionu Z’dežele za vrnitev na vrh ligaške razpredelnice in naslov državnega prvaka potrebuje zmago. Čeprav bodo v Celju pogrešali Luko Menala, lahko Ljubljančane hrabri dejstvo, da so v spopadih z grofi precej uspešnejša ekipa. Olimpija je v knežjem mestu izgubila zgolj dvakrat, devet od 21 ligaških obračunov v mestu ob Savinji pa se je končalo z zmago zmajev. Bodo Ante Vukušić in soigralci uspešni tudi v sredo?

Dino Skender, trener Olimpije: "Prejšnji krog je Celje postavil na vrh lestvice in mi smo sedaj tisti, ki napadamo zmago in naslov. To bomo jutri poskusili izkoristiti. Vemo, kaj pričakovati, vemo, kaj nas čaka. Ne smemo biti nepremišljeni. Imamo veliko motivacijo, da pokažemo, da smo najboljša ekipa v državi in to moramo zdaj pokazati še na igrišču."

Ante Vukušić, napadalec Celja: "Vemo, po kaj gremo v Celje in kljub zadnjim rezultatom smo popolnoma osredotočeni na igro. Zadnje tekme so za nami, gledamo naprej. Pred jutrišnjim derbijem, morda tekmo našega življenja, smo polni optimizma. V nogometu se pogosto zgodi, da loviš rezultat, moraš preobrniti tekmo ali kaj podobnega. Igralci smo pripravljeni. Verjamemo, da bo jutri naš dan in da bomo osvojili to, kar nam pripada. Energija v ekipi je prava in mislim, da smo nekoliko bolj izkušeni od nasprotnika. Če pokažemo našo pravo igro, ki smo jo v tej sezoni že kazali, ne dvomim v našo zmago. Mislim, da smo boljši in želim si, da to dokažemo tudi na zelenici. Vsak igralec bo jutri dal vse od sebe. V tekmo gremo brez strahu, nenazadnje igralci živimo za takšne tekme."

Kdo je vroč?

Zdi se, da Ante Vukušić ne bo presegel rekorda Zorana Ubavića. Dalmatinec bi moral za izenačitev tega dosežka v Celju doseči tri zadetke, a so ga na zadnjih preizkušnjah zaustavili Kidričani, Sobočani in Sežanci. Čeprav na zadnjih treh tekmah ni meril v polno, pa bo v sredo prvo orožje ljubljanskega napada. S 26 goli najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije je jeseni dvakrat zatresel celjsko mrežo, bo natančen tudi na odločilni tekmi sezone?

Ali ste vedeli?

Še sedmič v zgodovini slovenskega prvenstva bo o naslovu državnega prvaka odločal zadnji krog, trikrat doslej pa je o prvem mestu odločal neposredni spopad kandidatov za vrh lestvice. Nazadnje leta 2002, ko je bil Maribor v neposrednem dvoboju boljši od ajdovskega Primorja. Imajo pa tudi Ljubljančane izkušnje s pritiskom, ki ga prinaša odločitev v zadnjem krogu. Zmaji so pred dvema letoma iztržili točko v Domžalah in na lestvici ostali pred Mariborom, ki je po zaslugi slabšega izkupička na medsebojnih tekmah ostal za rivalom iz prestolnice. Pred dvema letoma so Ljubljančani branili prednost, letos pa so prisiljeni loviti vodilno ekipo.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani z remijem prvič prvaki
    Nogometaši Celja so državni prvaki za sezono 2019/20. V današnji odločilni tekmi 36., zadnjega kroga Prve lige Telekom Slovenije so na domačem stadionu igrali neodločeno 2:2 (1:0) z neposrednim tekmecem v boju za prvo mesto Olimpijo in si priigrali naslov.

DELI NA