Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 13. krog

CELJE - MARIBOR

25. november 2020, ob 17.00

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

CELJE

Prepoved nastopa: /

Že 101. štajerski derbi v državnem prvenstvu bo vrhunec 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Maribor bo v knežjem mestu napadal četrto zaporedno zmago, Celje po tesnem slavju v Domžalah išče pot do tretje zmage v nizu. Filip Dangubić je bil z mojstrskim udarcem osrednji junak zmage ob Kamniški Bistrici, s katero so se državni prvaki približali zgornji polovici lestvice. Peti Tabor zasedbi Dušana Kosića beži le še za točko, dve zmagi pa so grofje oddaljeni od Maribora, sicer vodilne ekipe prvenstva. Celjani so štajerskega tekmeca pošteno namučili že septembra, ko so v Ljudskem vrtu dvakrat povedli, na koncu pa domov odšli s točko. Čeprav je statistika dvobojev močno na strani Maribora, pa lahko Kosića veseli podatek, da je Celje izgubilo zgolj enega od zadnjih petih derbijev.

Dušan Kosić, trener Celja: "To so za Celje vedno posebne tekme, zato kot trener ne bom potreboval posebnih motivacijskih prijemov. Že pred tekmo z Domžalami sem dejal, da so fantje na treningih zelo dobri in motivirani. Vrnila se nam je pozitivna energija, vsi si želijo uspeha. Kot trener si samo želim, da to traja čimdlje, saj bomo potrebovali vsakega igralca."

Filip Dangubić, napadalec Celja: "Zmaga v Domžalah je pomembna za samozavest, lažje je iti v naslednje tekme. Počutimo se bolje, na igrišču nam je lažje, zmaga pa nas lahko na naslednjih tekmah samo še bolj dvigne."

Kdo je vroč?

Svoje varovance je po zmagi v Domžalah pohvalil tudi Dušan Kosić. Ljubljančan na celjski klopi se je razveselil četrte zmage, obrambna vrsta pa tekmecu znova ni dovolila zadetka. Matjaža Rozmana je v prvem polčasu, po strelu Zenija Husmanija, resda rešil okvir gola, a je izkušeni vratar v nadaljevanju tekme svojo mrežo še petič ohranil nedotaknjeno. Rozman je nepremagan na treh zaporednih tekmah, nazadnje pa je klonil v Kopru. Se bo 276 minut dolgi niz nadaljeval tudi v sredo?

Ali ste vedeli?

Vodstvo celjskega kluba se je v zadnjem obdobju odločilo za nekaj kadrovskih potez. Po septembrskih prihodih novincev sta moštvo zapustila brata Rok in Deni Štraus, trenerskemu štabu Dušana Kosića pa se je pridružil nekdanji napadalec grofov Dragan Čadikovski. Tik pred tekmo z Domžalami pa je novo pogodbo z matičnim klubom podpisal Lan Štravs. Mladi vezist bo dres Celja nosil do konca sezone 2022/23, so sporočili iz knežjega mesta. Mladi up celjskega kluba je vidnejšo vlogo odigral že v minuli sezoni, ko je v začetni enajsterici zamenjal poškodovanega Žana Benedičiča, v letošnjem prvenstvu pa je zbral še sedem nastopov.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Blaž Vrhovec

Kosić je po tekmi z Domžalčani dejal, da je njegova ekipa garala za zmago. S podobnimi besedami je tekmo z Bravom opisal tudi mariborski strateg Mauro Camoranesi. Tudi Mariborčani so se krčevito borili za zmago, bili po izključitvi Blaža Vrhovca tudi v podrejeni vlogi, a so v drugem polčasu odbili vse napade Ljubljančanov. Rudi Požeg Vancaš in Jan Mlakar sta zrežirala preobrat za novo, že tretjo zaporedno zmago, vijoličasti pa so ostali na vrhu lestvice. Ob tem je Camoranesi dobil še nekaj novih orožij, med drugimi tudi Žana Kolmaniča. Prlek se je pri zadetku Jana Mlakarja izkazal z odličnim predložkom pred domača vrata. Štajersko obrambo je dobro vodil Aleks Pihler, ki je s kapetanskim trakom na roki znova potrdil svojo vsestranskost. Bodo Mariborčani uspešni tudi na Savinjskem?

Mauro Camoranesi, trener Maribora: "Ne smemo pozabiti, da so Celjani v primerjavi s prejšnjo sezono izgubili tri zelo pomembne igralce. Predvsem v napadu. Težave so imeli na začetku sezone, ko so igrali evropske kvalifikacije, zdaj pa so osredotočeni le na domače tekmovanje in so se v zadnjem obdobju dvignili v igri. Za pozitiven rezultat v Celju potrebujemo zelo dobro tekmo. Če ne bomo na maksimalni ravni, bi lahko imeli težave in precej trpeli."

Aleks Pihler, vezist Maribora: "Naj serija traja čim dlje. Zdaj imamo priložnost, da v kratkem času povežemo večje število zmag. Vsak dan delamo na tem, da bi nam uspelo, toda ne bomo in želimo gledati predaleč naprej. Gremo korak po korak, od tekme do tekme. Zavedamo se, da nas v Celju čaka zelo zahtevna preizkušnja in smo popolnoma osredotočeni na naslednjo nalogo."

Kdo je vroč?

Jan Mlakar je tudi v Šiški pokazal, da postaja vse nevarnejši za gol tekmecev. Nekdanji nogometaš Fiorentine se je podpisal pod četrti zadetek v letošnji sezoni, tri je zabil v prvenstvu. Ob tem je bil 22-letnik vpleten tudi v akcijo za izenačujoči zadetek, pod katerega se je podpisal Rudi Požeg Vancaš. Posojeni član Brightona na zadnjih tekmah dobiva prednost pred Jasminom Mešanovićem, saj je v začetni enajsterici pričel zadnje tri preizkušnje. Bo tako tudi v Celju?

Ali ste vedeli?

Camoranesi bo tudi pred tokratno tekmo s Celjem prisiljen v nekaj sprememb. Nemanja Mitrović je po poškodbi kolena najverjetneje že sklenil letošnjo sezono, daljši premor čaka tudi Martina Milca. Po izključitvi v Ljubljani bo gostovanje v Celju izpustil tudi Blaž Vrhovec. Dan pred tekmo je odpadel še Denis Klinar, za katerega bi bil nastop zaradi lažjih težav s poškodbo preveč tvegan. Bo pa lahko mariborski strateg znova računal na Roka Kronavetra. Izkušeni Štajerec je s petimi goli prvi strelec ekipe, počasi pa se bliža tudi klubu sto. Ofenzivni vezist je v Prvi ligi Telekom Slovenije dosegel že 95 zadetkov.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.11.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mariboru štajerski derbi
    Nogometaši Maribora so v 13. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Celje z 2:0 (1:0).

DELI NA