Pred tekmo: Celje - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog

CELJE - MARIBOR

15. maj 2019, ob 20.15

Neposredni prenos: TV Slovenija

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev (Povprečen obisk: 685 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 6 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 4 evre
- brezplačen vstop - otroci do 14 let

 

CELJE:

Prepoved nastopa: Žan Benedičič

Knežje mesto bo gostilo zaključno dejanje 33. kroga Prve lige Telekom Slovenije. V štajerskem derbiju se bodo udarili nogometaši Celja in Maribora, ki se bodo na Savinjsko vrnili tudi konec maja, ko bo Stadion Z'dežele gostil pokalni finale. Vijolice imajo po sobotnem polomu v derbiju z Olimpijo drugo zaključno žogico za potrditev naslova državnega prvaka, svojo računico pa imajo tudi grofje. Moštvo trenerja Dušana Kosiča išče točke za pot do Evrope. Celjanom štiri kroge pred koncem sezone kaže dobro, saj imajo na četrtem mestu dve točki prednosti pred Muro, s katero se bodo rumeno-modri v zadnjem krogu udarili v soboški Muri. Celjske nogometaše do tedaj čakajo še spopadi z Domžalami in Rudarjem, še prej pa se bodo grofje pomerili z Mariborom. Lahko tudi zasedba iz knežjega mesta preseneti vodilno ekipo prvenstva?

Kdo je vroč?

Celjski nogometaši so se z nedeljskega gostovanja na Gorenjskem vrnili s pomembno zmago. V mreži Triglava so končale tri žoge, grofje pa so za razliko od tekme v Novi Gorici dokazali, da se lahko znajdejo tudi brez prvega strelca Rudija Požega Vancaša. Slednji je zaradi poškodbe predčasno sklenil že dvoboj s Krškim, v Kranju pa ga je dobro zamenjal Dario Vizinger. Medžimurski nogometaš se je izkazal z golom in podajo za zadetek Nina Pungarška, to pomlad pa je nase opozoril že s »hat-trickom« že ob domači zmagi nad Triglavom.

Ali ste vedeli?

V Kranju so se med strelce vpisali Žan Zaletel, Dario Vizinger in Nino Pungaršek. Slednji je zabil deseti prvoligaški zadetek, do strelskega prvenca v Prvi ligi Telekom Slovenije pa se je prebil Zaletel. Mladi branilec letos prvič igra med najboljšimi slovenskimi klubi, Dušan Kosič pa je mladeniču zaupal eno najvidnejših vlog v moštvu. Devetnajstletni branilec je odigral 24 tekem, nogometaš iz Zagorja ob Savi pa je letos storil še korak naprej. Gologlavi nogometaš se je v Celje preselil poleti, potem ko je v dresu Brava odigral vsega 12 drugoligaških tekem, v Ljubljano pa se je sredi leta 2015 preselil iz trboveljskega Rudarja.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

V Ljudskem vrtu je bilo že vse pripravljeno na slavje 15. zvezdice, a se ni izšlo po želenem scenariju Mariborčanov. Oslabljeni, vendar motivirani Ljubljančani so imeli svoje načrte, ki so jih varovanci trenerja Safeta Hadžića uresničili že v prvem polčasu. Olimpija je že na odmor odšla s tremi zadetki prednosti, gostitelji pa se po zaostanku niso več pobrali. Tudi Darko Milanič je po tekmi priznal, da njegovi varovanci niso imeli svojega dne, Štajerce je po dobrem začetku pokopal prvi gol Olimpije. Naslov kljub temu ne bi smel biti ogrožen, Maribor ima štiri kroge pred koncem sezone osem točk naskoka pred rivalom iz prestolnice. Mariborčani se lahko krone veselijo že v sredo, a bodo za takšen razplet potrebovali pomoč Domžal. Rumeni ne smejo izgubiti z Olimpijo, vijolice pa potrebujejo zmago v knežjem mestu.

Marcos Tavares, kapetan in napadalec Maribora: »Še vedno imamo veliko prednost in možnost, da postanemo prvaki. Za tekmo s Celjem ni treba posegati po dolgih napovedih, vse je jasno. Moramo popraviti vtis po slabem dnevu v derbiju. Ne samo zaradi nas samih, tudi zaradi navijačev, ki so navijali do konca. Pokazali so, da nas vedno podpirajo, zato moramo igrati boljše tudi zaradi Viol, zaradi vseh naših navijačev. Gremo zmagat v Celje!«

Kdo je vroč?

Čeprav je prejel tri zadetke, je bil Kenan Pirić v soboto najboljši mož v domačem moštvu. Bosansko-hercegovski vratar se je že v prvem polčasu izkazal z nekaj odličnimi posredovanji in Ljubljančanom preprečil, da bi na odmor odšli s prednostjo višjo od treh zadetkov. Čuvaj mariborske mreže je bil nemočen pri vseh treh zadetkih, prvič po selitvi v Ljudski vrt pa se je zgodilo, da je klonil trikrat. Bo spomladi prvi vratar vodilne ekipe prvenstva že v Celju zaklenil svoja vrata?

Ali ste vedeli?

V drugem polčasu sobotnega derbija je zaigral tudi Marcos Tavares, a kapetan Maribora ni uspel preobrniti poteka tekme. Brazilec ni našel poti do ljubljanskega gola, tudi tokrat ni dočakal jubilejnega, že 150. zadetka v Prvi ligi Telekom Slovenije. Se je pa vselej nasmejani napadalec pred dnevi prebil v še eno večno deseterico. Tavares zaseda deseto mesto večne lestvice nastopov v Prvi ligi Telekom Slovenije, v kateri je doslej odigral 369 tekem. Na vrhu razpredelnice najdemo Sebastjana Gobca (488 tekem), ki mu s 421 nastopi sledita Janez Strajnar in sedanji celjski strateg Dušan Kosič. Tavares lovi Edmonda Gunjača, ki je za Gorico, Koper in Primorje odigral 379 prvoligaških srečanj. V večni deseterici najdemo še Andreja Poljšaka, Dejana Djuranovića, Mirana Srebrniča, Simona Sešlarja in Danijela Breziča.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Z zmago v Celju do naslova prvaka
    Nogometaši Maribora so v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Celje s 3:1 (0:1) in si s tem tri kroge pred koncem zagotovili 15. naslov državnega prvaka. Pred branilko naslova in drugouvrščeno Olimpijo imajo nedosegljivih 11 točk prednosti.

DELI NA