Pred tekmo: Celje - Gorica

Prva liga Telekom Slovenije, 20. krog

CELJE - GORICA

23. februar 2019, ob 14.45

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Stadion Z'Dežele, kapaciteta 13.600 sedežev (povprečni obisk: 646 gledalcev)

Cena vstopnic:
- 6 evrov
- dijaki, študenti in upokojenci: 4 evre
- brezplačen vstop - otroci do 14 let

 

CELJE:

Prepoved nastopa: Elvir Ibišević

Dovolj je zime, čas je za nogomet! Prva liga Telekom Slovenije se vrača na zelenice, drugi del prvenstva pa bodo s sobotno tekmo v knežjem mestu odprli nogometaši Celja in Gorice. Po dolgem zimskem premoru je težko pisati o favoritu, jasno pa je, da bodo grofje na domačem igrišču storili vse, da uspešno zakorakajo v drugi del prvenstva. Dušan Kosič je formo svojih varovancev pilil tudi na turških tleh, Celjani pa so v Antalyji premagali srbska prvoligaša Bačko in Rad. Pripravljalni tekmi je odločil Lovro Cvek, ki je, tako kot Nino Pungaršek in Janez Pišek, v pripravljalnem obdobju podaljšal pogodbo s celjskim klubom. Rumeno-modri z izjemno uvodnih tekem proti Šampionu in Beltincem na preostalih preizkušnjah niso dosegli več kot zadetka, Kosič pa je nad težavami z učinkovitostjo nekajkrat potožil že jeseni, ko je napad slonel predvsem na plečih Mitje Lotriča in Rudija Požega Vancaša. Bo podobno tudi v drugem delu sezone?

Kdo je vroč?

Celjska zasedba med zimo ni doživela veliko sprememb. Tako kot Mariborčani, tudi Celjani niso predstavili enega samega novega obraza. Vodstvo kluba je na Stadionu Z'dežele zadržalo najboljša strelca Mitjo Lotriča in Rudija Požega Vancaša, ki diha za ovratnik vodilni trojici strelcev prvenstva. Belokranjec je bil jeseni gonilna sila celjskega moštva, saj je z devetimi goli in dvema asistencama sodeloval pri polovici od 22 zadetkov Celja. Če učinku celjske »desetice« dodamo še pet zadetkov Mitje Lotriča, dobimo zgolj potrditev, za kako pomembna akterja gre.

Ali ste vedeli?

Kratek je tudi seznam odhodov. Ob začetku priprav sta se od knežjega mesta poslovila Moris Nusuev in Tilen Pečnik, Jan Andrejašič pa se je posojen preselil v Olimpijo. Večje presenečenje predstavlja odhod Elvedina Džinića, strelca zadnjega jesenskega zadetka Celjanov. Mariborčan se je s klubom razšel nekaj dni pred začetkom nadaljevanjem prvenstva, zanimivo pa bo videti, kako bo odhod izkušenega branilca vplival na delovanje obrambe. Le-ta bi lahko med zimo ostala tudi brez Dušana Stojinovića, a se je mladenič kljub ponudbam iz tujine odločil, da bo dal prednost šolanju.

 

GORICA:

Prepoved nastopa: /

Goričani na Savinjskem tudi formalno vstopajo v »obdobje po Miranu Srebrniču«. Najbolj zvesti pristaši letos edinega primorskega prvoligaša so se težko sprijaznili s slovesom goriške legende, njegovega naslednika pa ne čaka niti malo lahka naloga. Nermin Bašić je tudi zaradi trenutnega položaja Gorice stopil v velike čevlje, saj sinje-modri zasedajo šele sedmo mesto. Bivši trener Radomelj bo zaradi statusa Mirana Srebrniča pod drobnogledom goriških navijačev, mladi strokovnjak pa je kljub temu zagrizel v kislo jabolko. Druga polovica jeseni je bila za Goričane naravnost katastrofalna, v skladu s tem pa je Bašić napovedal nekaj taktičnih in kadrovskih sprememb. Od dresa Gorice so se tako poslovili Januš Štrukelj, Jan Humar in Amel Džuzdanović. Jesenska dvoboja sobotnih tekmecev nista postregla z zmagovalcem, kdo bo bolj zadovoljen z odprtjem pomladi?

Etien Velikonja, napadalec Gorice: »Ekipno gledano moramo biti višje na lestvici, saj je Gorica vendarle drugi najtrofejnejši klub v državi in tega se moramo zavedati tako igralci kot tudi trenerji ter vodstvo. Poizkušati moramo doseči čim več pozitivnih rezultatov, vendar je potrebno iti korak za korakom.«

Kdo je vroč?

Slovo legende in vrnitev ikone. Tudi tako bi lahko opisali zimo v Novi Gorici. Po osmih letih se je v matično sredino vrnil Etien Velikonja, ki je v pripravah dosegel dva zadetka in potrdil, da je zadnja poškodba kolena preteklost. Šempetrčan bo s svojimi izkušnjami dobrodošla pridobitev mlade ekipe in podaljšana roka stratega Bašića, ki dobro pozna tudi preostala novinca. Kristijan Šipek se je v Gorico preselil iz Domžal, Adel Halilović pa je pod vodstvom Bašića blestel v dresu Radomelj ter po neuradnih statističnih podatkih vknjižil kar devet asistenc.

Ali ste vedeli?

Nermin Bašić je, čeprav je z Radomljami prezimil na vrhu 2. SNL, za večino ljubiteljev slovenskega nogometa neznanka. Petintridesetletnik iz Travnika – rodnega mesta Miroslava »Ćira« Blaževića, ki ga je pred leti označil za svojega naslednika – je zaradi poškodbe hitro sklenil igralsko kariero. Prvo trenersko priložnost je pri 27 letih dočakal pri domačem Travniku, kasneje pa je zablestel na klopi Metallegheja iz Jajca, ki ga je iz tretjega ranga popeljal med bosansko-hercegovske prvoligaše. Kako se bo trener, ki je bil v domovini najmlajši trener z licenco UEFA Pro trenerja, znašel v Novi Gorici?

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.02.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani dobili super uvod
    Nogometaši Celja so v 20. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico s 4:3 (4:2).

DELI NA