Pred tekmo: Aluminij - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 28. krog

ALUMINIJ - MARIBOR

16. april 2021, ob 16.45

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

ALUMINIJ

Prepoved igranja: /

Olimpija in Bravo sta v torek prekinila enomesečni ligaški post, zadnjo četrtino prvenstva pa s petkovim štajerskim dvobojem odpirata Aluminij in Maribor. Gostje se na najbližje gostovanje odpravljajo z novim trenerjem Simonom Rožmanom, Kidričani pa bodo skušali podaljšati uspešno serijo iz prve polovice marca. Varovanci Oskarja Drobneta so pred reprezentančnim premorom premagali Bravo in Domžale, z zadnjo zmago pa so ujeli osmo Celje. Rdeči bi z novim uspehom in s pomočjo Sobočanov drugič to sezono povzpeli na položaj, ki zagotavlja prvoligaški obstanek. Višje od devetega mesta so bili zgolj v četrtem krogu prvenstva, ko so na domači zelenici premagali Olimpijo. Decembra so iz Ljudskega vrta že odnesli točko, lahko Mariborčane presenetijo tudi v "šumi"?

Oskar Drobne, trener Aluminija: "Zagotovo smo izgubili igralno ostrino. Nobena od ekip sedaj ne ve, v kakšnem stanju je. Prve tekme bodo pokazale veliko, gremo s tekme v tekmo. Za prvo srečanje si ne bi mogli želeti boljšega nasprotnika, motivacija bo na višku. Pričakujem pravo, moško, požrtvovalno tekmo in se nadejam pozitivnemu rezultatu. Nadaljevati moramo s pozitivnim nizom, ki smo ga v prejšnjem ciklu zaključili z dvema zmagama. Poskušali bomo tako nadaljevati, ohraniti samozavest, ter zbirati točke na vsaki tekmi, kolikor bo možno."

Kdo je vroč?

Luka Janžekovič ni blestel ob zadnjem porazu Aluminija, ko so Kidričani izgubili v Fazaneriji, zato pa je kapetan rdečih svojo mrežo zaklenil na zadnjih tekmah. Srečanje z Domžalčani je z golom v prvem polčasu odločil Nemanja Jakšić. V Prištini rojeni bočni branilec v trenutni igralski zasedbi spada med tujce z najdaljšim stažem na slovenskih zelenicah. Srb se je v Slovenijo preselil na začetku leta 2016, ko je oblekel dres Zavrča, v rdečem pa igra že peto sezono. S 133 nastopi ga najdemo na vrhu klubske prvoligaške lestvice.

Ali ste vedeli?

V Kidričevem so se lahko med premorom pohvalili z dvema reprezentantoma. Alen Ploj je s Slovenijo sodeloval na evropskem prvenstvu za nogometaše do 21 let in zaigral na tekmi z Italijo, Armin Đerlek pa je bil vpoklican v mlado izbrano vrsto Srbije. Posojeni član Sivassporja se je z reprezentanco svoje domovine vrnil v Turčijo in v Alanyji odigral prvi polčas prijateljske tekme z gostitelji. Ob Đerleku je srbski dres oblekel tudi Radivoj Bosić, član Olimpije, to pa je bila tudi zadnja tekma za zdaj že bivšega selektorja Ilijo Stolico, nekdanjega trenerja zmajev.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

V Mariboru je enomesečni tekmovalni premor prinesel precej sprememb. Športni direktor Marko Šuler je za trenerja ustoličil Simona Rožmana, ki je minule tedne izkoristil za spoznavanje s svojo ekipo. V njej ni več Žana Kolmaniča, ki se je preselil v severnoameriško ligo MLS, od Ljudskega vrta pa se je poslovil tudi dolgoletni član trenerskega štaba Saša Gajser. Rok Kronaveter je med premorom podaljšal sodelovanje s klubom iz rojstnega mesta, v vijoličasti opravi bo igral tudi v prihodnji sezoni. Štajerci so formo pilili v Čatežu (standardno bazo v Moravskih Toplicah so med evropskih prvenstvom zasedli Španci), v termalno središče ob Savi pa ni odpotovala četverica reprezentantov. Alexandru Cretu, Kenan Pirić in Aljoša Matko, ki ga v petek ne bo v kadru, so že standardni reprezentanti, Ilija Martinović pa se je prvič znašel na seznamu članske izbrane vrste Črne gore. Branilec je debitiral na tekmi z Gibraltarjem.

Simon Rožman, trener Maribora: "Disciplina v fazi obrambe je bila posebna tema v prejšnjih dneh, predvsem individualni primeri ob prejemanju zadetkov. Odkrito smo se pogovorili, pokazali zadeve za nazaj in načine, na katere je moštvo prejemalo zadetke ter za katere ne želimo, da bi se ponavljali. To je bila ena izmed obširnejših tem v preteklem obdobju. Posebej smo bili pozorni na drugi del prvenstva, po zimskih pripravah. Cilj je vse, kar smo počeli v zadnjem obdobju, združiti v ustrezno podobo na igrišču. Zadržati učinkovitost v napadalni fazi in biti bolj zanesljiv v obrambi."

Blaž Vrhovec, vezist Maribora: "Res je dolgo časa minilo od zadnje tekme, komaj čakamo, da se začne zares, da se vrnemo v boj za točke. Upam, da že v petek začnemo, kot je treba in kot se spodobi za Maribor. S tremi točkami."

Kdo je vroč?

Simon Rožman je na priprave v Čatež odpeljal 26 nogometašev, med njimi tudi šesterico mladincev, tudi Gala Gorenaka, ki se je v 26. krogu prvenstva, na tekmi s Koprom, prvič predstavil v Prvi ligi Telekom Slovenije. Krog kasneje je prve minute v mariborskem dresu vknjižil Ignacio Guerrico. Zimski prišlek iz Argentine je v Fazaneriji pustil dober vtis, s solidno predstavo pa je nakazal, da bi lahko na levi strani obrambe nasledil že omenjenega Žana Kolmaniča. Bo na Guerrica računal tudi Simon Rožman?

Ali ste vedeli?

Tudi Marcos Tavares ostaja eno od orožij novega stratega vijolic. Brazilec je med premorom dopolnil 37 let, še prej je v svojo statistiko vknjižil 421. tekmo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Z nastopom v Murski Soboti se je na drugem mestu večne ligaške lestvice izenačil z Dušanom Kosićem in Janezom Strajnarjem. Pred kapetanom Maribora je zdaj le še Sebastjan Gobec, ki pa ima s 488 tekmami še dokaj zajetno prednost. Od še aktivnih igralcev se lahko z več kot 400 prvoligaškimi nastopi pohvali le še Mitja Viler. Nekdanji član Maribora je doslej odigral 404 prvoligaške preizkušnje, s čimer se uvršča na sedmo mesto te lestvice.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor ni uspel streti Aluminija
    Nogometaši Aluminija in Maribora so se v 28. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA