Pred tekmo: Aluminij - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

ALUMINIJ - MARIBOR

22. julij 2020, ob 20.45

Neposredni prenos: Planet 2

Stadion: Športni park Kidričevo, kapaciteta 600 sedežev (povprečen obisk: 512 gledalcev)

Cena vstopnic:
- omejeno število gledalcev

 

ALUMINIJ

Prepoved nastopa: Nik Marinšek, Renato Pantalon in Aljaž Ploj

Aluminij z remijem v Murski Soboti še ni potrdil četrtega mesta. Štajerce z dvema točkama zaostanka zasleduje prav Mura, ki bo v sredo gostovala v Sežani. Kidričane pred izjemno kratkim poletnim oddihom čaka štajerski spopad s sosedi iz Maribora, ki bo skušal v “šumi” podaljšati serijo domačinov. Moštvo Slobodana Gruborja je zadnjo domačo točko vknjižilo 25. februarja, ko so bili rdeči z golom Anteja Živkovića boljši od Rudarja. Možje v rdečem so zatem izgubili šest zaporednih domačih tekem, Kidričevo pa so z zmago v žepu zapuščali nogometaši Olimpije, Mure, Tabora, Celja, Brava in nazadnje še Domžale. Rumeni so ob polčasu zaostajali za dva zadetka, a so gostitelji v nadaljevanju povsem popustili in prejeli kar pet zadetkov. Bo v sredo drugače?

Jure Matjašič, vezist Aluminija: "Čeprav tekma z Muro ni odločala o potniku v Evropo, je imela vseeno nek poseben naboj v boju za četrto mesto. Mislim, da smo odigrali dobro tekmo, na koncu točka pa je točka iz Murske Sobote lahko uspeh. Čeprav tekma ne odloča, je Maribor že sam po sebi dovolj dobra motivacija. Vemo, kaj Maribor pomeni v slovenskem nogometu, a lahko gremo v tekmo povsem sproščeno."

Kdo je vroč?

Čeprav so Sobočanci pogrešali oba osrednja branilca, Ante Živković v Fazaneriji ni uspel podaljšati strelskega niza. Dalmatinski napadalec je najbolj vroče ime zaključka letošnjega prvenstva, saj je osem od skupno 15 zadetkov dosegel na zadnjih sedmih preizkušnjah. Šibenčan se je z uspešno serijo ob koncu sezone povzpel vse do četrtega mesta ligaške lestvice strelcev, v sredo pa bo skušal prvič po selitvi v Slovenijo zatresti tudi mrežo Maribora.

Ali ste vedeli?

Slobodan Grubor bo v sredo pogrešal tri kaznovane nogometaše. Nik Marinšek, Renato Pantalon in Aljaž Ploj v sredo nimajo pravice nastopa, bo pa lahko Rečan na klopi Aluminija računal na Ivana Kontka. Hrvaški branilec zadnjega gostovanja v Ljudskem vrtu nima v najlepšem spominu, saj je v Mariboru zatresel lastno mrežo. Kontek z devetimi rumenimi in rdečim kartonom spada med največkrat opozorjene nogometaše lige. V tej razvrstitvi so višje uvrščeni zgolj trije nogometaši. Marko Gajić, član Triglava, je osmim rumenim dodal še dva rdeča kartona, sežanski branilec Mario Zebić je ob rdečem kartonu prejel še deset rumenih opozoril, Macky Bagnack pa se od Ljubljane poslavljal z devetimi rumenimi in rdečim kartonom.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Špiro Peričić in Blaž Vrhovec

Petintrideseti krog je kljub zmagi vijolic pokončal še poslednje upe navijačev Maribora. V štajerski prestolnici letos ne bodo slavili nove zvezdice. Pred zaključnimi 90 minutami imata možnosti za naslov le še ekipi Celja in Olimpije, a bodo imeli Mariborčani tudi v Kidričevem dovolj tekmovalnega motiva. Ekipa Sergeja Jakirovića lahko sezono še vedno zaključi na drugem mestu, pred Olimpijo, ki ob mariborskem slavju v Kidričevem ne sme premagati Celja. Pristaši najtrofejnejšega slovenskega kluba bodo tako vsaj deloma pesti stiskali tudi za Celjane, ki bodo v spopadu z Olimpijo lovili prvi naslov državnega prvaka v zgodovni kluba. Mariborčani so svoje možnosti zapravili z nekaj spodrsljaji, bodo svoje navijače razveselili vsaj s tem, da bodo prvenstvo končali pred rivalom iz prestolnice?

Sergej Jakirović, trener Maribora: "Čaka nas še dvoboj z Aluminijem, ki je imel do korone dobro sezono. Imamo tri dni, da se pripravimo. Nekateri fantje bodo dobili prosto, da bodo imeli tri dni več počitka pred naslednjo sezono. Bomo pa sestavili moštvo, ki bo storilo vse za uspešen zaključek še z eno zmago."

Rok Kronaveter, vezist Maribora: "Imeli smo med korono dovolj premora, tako da ne bo težav. Po nekaj prostih dneh za kratek počitek bomo nadaljevali na zdajšnjih temeljih in z novim motivom, pred tem pa moramo oddelati še zadnjih 90 minut po najboljših močeh. Tudi proti Aluminiju želimo zmagati, da tako potegnemo črto pod letošnjo res posebno sezono."

Kdo je vroč?

Maribor z Aluminijem n izgubil že več kot tri leta. Kidričani so zadnjo zmago v sosedskem dvoboju slavili ob koncu sezone 2016/17, zadnjih 11 ligaških obračunov pa se je razpletlo z dvema remijema in devetimi zmagami vijoličastih. Zasedba iz Ljudskega vrta je v aktualni sezoni dobila vse tri tekme, tudi jesensko v Kidričevem. Za mariborsko zmago sta zadela Luka Zahović in Amir Dervišević. Za slednjim je pestra sezona, ki je znova postregla s padci in vzponi, pogled v statistiko pa ob petih zadetkih izpostavlja še dve asistenci.

Ali ste vedeli?

Sergej Jakirović je pred zadnjo tekmo sezone napovedal, da bo v Kidričevem zaigrala premešana enajsterica. Nekaj nogometašev bo tako dobilo nekaj dodatnih prostih dni pred pričetkom nove sezone, zatogovo pa bosta tekmo z Aluminijem izpustila Špiro Peričić in Blaž Vrhovec. Slednji je v nedeljo vknjižil deseti rumeni karton. Vezist, ki je v Prvi ligi Telekom Slovenije odigral že 211 tekem, ob tem pa prejel tudi 65 rumenih opozoril, je večkrat porumenel zgolj v sezoni 2013/14, ki je bila tudi krstna v prvoligaški konkurenci. Tedaj član Celja je porumenel kar 12-krat.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Maribora so v 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije v Kidričevem premagal Aluminij s 4:1 (1:0).

DELI NA