Pred tekmo: Aluminij - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog

14. maj 2017, ob 16.55: ALUMINIJ - MARIBOR

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Športni park Kidričevo,  kapaciteta 600 sedežev (povprečen obisk: 463 gledalcev)

Cena vstopnic:
- moški: 7 evrov
- ženske (popust): 4 evre
- otroci do 12. leta: brezplačno

 

ALUMINIJ:

Prepoved nastopa: Derrick Mensah

Kidričevo bo gostilo edino nedeljsko preizkušnjo. Aluminij, ki lovi prvoligaški obstanek, bo v sosedskem obračunu pričakal novopečenega prvaka. Maribor, ki je imel jeseni nemalo preglavic s povratnikom med najboljše klube, bo lahko po potrditvi nove zvezdice zaigral neobremenjen, medtem ko četa stratega Slobodana Gruborja v želji po zagotovitvi osmega mesta lestvice še ne more spati povsem mirno. Kidričani so imeli minuli petek lepo priložnost, da z zmago pobegnejo Krškemu, a gostje po zadetku Francesca Tahiraja niso uspeli zadržati rezultatske prednosti. Razlika pred Posavci je tako ostala nespremenjena, saj osmo in deveto ekipo prvenstva loči zgolj točka. Rdeči bodo novo presenečenje lovili brez pomembnega vezista, saj bo Derrick Mensah po štirih rumenih kartonih tekmo spremljal s tribune, se pa v moštvo vrača kapetan Matic Vrbanec.

Nemanja Jakšić, branilec Aluminija: »Najprej bi Mariboru čestitali za osvojeni naslov. Pri vprašanju, kako bo to vplivalo na tekmo, ki je pred nami, pa se mnenja razlikujejo. Ne želimo biti deveti in tudi v nedeljski tekmi želimo iztržiti pozitiven rezultat. Sam menim, da bodo Mariborčani igrali v mešani postavi in tu vidim našo priložnost.«

Kdo je vroč?

Pred gostovanjem v Kidričevem tudi gostujoči strateg Darko Milanič opozarja na fizično močne napadalce Aluminija. Ob mladem Blažu Kramerju sta jeseni nase močno opozorila tudi Lovro Bizjak in Žiga Škoflek, ki s sedmimi oziroma devetimi zadetki spadata med učinkovitejše nogometaše prvenstva. Tako Bizjak kot Škoflek se lahko pohvalita tudi z golom v mariborski mreži, Škoflek se je prav na zelenici Ljudskega vrta v avgustovski preizkušnji veselil prvoligaškega prvenca.

Ali ste vedeli?

Že omenjeni prvenec Škofleka je Aluminiju avgusta prinesel tudi prestižno zmago sredi Maribora. Vojničan je po hitrem protinapadu tlakoval pot do zmage, ki jo z golom v drugem polčasu potrdil Josip Zeba. Kidričani so sicer še vedno edini, ki so v letošnji sezoni slavili v Ljudskem vrtu, v katerem so Mariboru po točko odščipnili le še Ljubljančani in Goričani. O dosežku rdečih dovolj pove tudi podatek, da so se Kidričani s 16 gostovanj prinesli le dve zmagi. Ob slavju v Štajerski prestolnici so se nogometaši Aluminija v prvi pomladanski preizkušnji veselili tudi v obračunu z Radomljami. Tudi ob Kamniški Bistrici je v polno meril Josip Zeba, ob zmagi z 0:3 pa sta zadela še Derrick Mensah in Matic Vrbanec.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Mitja Viler in Luka Zahović

Naslov državnega prvaka se je po sezoni premora vrnil v Ljudski vrt. Mariborčani so v soboto slavili še 14. naslov, ki so ga sicer potrdili že pred dvobojem z Gorico, ki je v Mariboru dvakrat povedla. Na roko vijolic je šel rezultat dvoboja na Bonifiki, kjer so Domžale izgubile s 3:0. Kot poudarjajo v štajerski prestolnici, so po potrditvi prvega mesta pred možmi v vijoličastem novi izzivi, saj želi četa trenerja Darka Milaniča sezono skleniti z najtrdnejšo obrambo in najučinkovitejšim napadom lige, v tokratnem krogu sicer kaznovani Luka Zahović se bori za strelsko krono, ekipa pa lovi rekordno prednost pred najbližjim zasledovalcem. Razliko pred drugouvrščeno ekipo lige bodo skušali Mariborčani povečati že v nedeljo, ko bodo gostovali pri Aluminiju, ki je v jesenskem delu sezone sosedu pridelal nekaj sivih las.

Darko Milanič, trener Maribora: »Dobro smo se pripravili na tekmo, pri tekmecu je opaznih precej pozitivnih zadev v igri. Imajo fizično močne napadalce z dobrimi igralnimi značilnostmi. Tekme z Aluminijem so nasploh posebna zgodba, vselej so proti nam izredno motivirani in ne vidim razloga, da ne bi v nedeljo videli zanimive tekme.«

Kdo je vroč?

Milanič ima pred nedeljskim gostovanjem v Kidričevem dokaj okrnjeno zasedbo. Matej Palčič se je na seznamu poškodovanih pridružil Kabhi, Šmeju in Vršiču, zaradi prepovedi igranja pa bosta tekmo z Aluminijem izpustila tudi Mitja Viler in Luka Zahović. Mariborski strateg je tako že napovedal, da bodo priložnost dobili tudi Valon Ahmedi, Gregor Bajde in Matko Obradović, ki bo v golu zamenjal Jasmina Handanovića. Če bo v konici napada zaigral tudi Milivoje Novaković, bo jasno na dan dvoboja, a je izkušeni Ljubljančan v tekmi z Gorico z izenačujočima zadetkoma pokazal, da je lahko izjemno nevaren pri predložkih pred gol nasprotnika.

Ali ste vedeli?

Mariborčani bodo sezono sklenili s premešano zasedbo na zelenici, a ob tem v Ljudskem vrtu ne skrivajo, da se želijo ob koncu prvenstva razveseliti še nekaj dosežkov. Najbolj mamljiv seže v sezono 2011/12, ko so prav Mariborčani naslov državnega prvaka slavili z 20 točkami prednosti pred drugo Olimpijo. Trenutno Maribor in Domžale, ki zasedajo drugo mesto, loči 15 točk, kar je četrta največja razlika. Sezona 1999/00 je postregla z 19 točkami prednosti, leta 2007 pa so Domžalčani prvi naslov prvaka slavili s 17 točkami zaloge pred Gorico. Prvoligaši bodo do spusta nogometnega zastora odigrali še štiri kroge, za vsako sredino je torej na voljo še 12 točk.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.05.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Velike tri točke za Aluminij
    Nogometaši Aluminija so v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Maribor s 3:1 (3:0).

DELI NA