Pred pokalno tekmo: Koper - Celje

Prvega finalista Pokala Pivovarna Union bo dal dvoboj v prestolnici, v četrtkovem večeru pa se bosta za drugo finalno vstopnico udarili ekipi Kopra in Celja. Primorci so v igri za dvojno krono, Štajerci bodo imeli motiv več, saj bo majski finale odigran v knežjem mestu.

Finalni obračun, ki so ga lani gostili prav Koprčani, se po treh letih vrača v mesto ob Savinji, Celjani pa bodo na Bonifiki lovili že enajsto uvrstitev v finale. Večkrat so se v veliki finale prebili zgolj nogometaši Maribora, ki pa so z devetimi pokalnimi lovorikami daleč pred Celjem. Grofje so v desetih finalih slavili zgolj enkrat, v sezoni 2004/05 so na domači zelenici premagali Gorico. Spomini na zadnji celjski poraz v pokalnem finalu so še dokaj sveži, saj je savinjska zasedba lani na Bonifiki izgubila z Olimpijo, potem ko si je zgolj nekaj dni pred tem, prav v spopadu s Koprom, zagotovila prvoligaški obstanek.

Koprski nogometaši so po tedanjem porazu v Celju morali igrati dodatne kvalifikacije za obstanek v Prvi ligi Telemach, dobro leto kasneje pa je položaj kanarčkov povsem drugačen. Moštvo Zorana Zeljkovića je še vedno v igri za pokalno in ligaško lovoriko, Koprčane v državnem prvenstvu le točka loči do vodilnega Maribora. Primorci sanjajo uspeh iz leta 2010, ko so na Obali slavili za zdaj edini naslov državnih prvakov. Trenutno drugouvrščena ekipa lige je uspešnejša v pokalnem tekmovanju, ki so ga rumeno-modri doslej osvojili trikrat. Kar dvakrat so bili v finalu premoči za Celje, nazadnje v sezoni 2014/15, tedaj pa je prvega od dveh golov prispeval Denis Halilović, zdaj prvi sodelavec Zorana Zeljkovića.

Koprčani se v polfinalni dvoboj podajajo s serijo štirih ligaških zmag in razigranim Laminom Colleyjem, ki je po dveh zadetkih na ligaški tekmi s Celjem odločil še sobotni obračun v Domžalah. Primorski prvoligaš je neporažen na zadnjih sedmih tekmah, Celjanom pa je v zadnjem obdobju steklo predvsem na domačem igrišču. Grofje so po zmagi v Stožicah doma premagali Tabor in v soboto še Bravo, pred gostovanjem v Kopru pa so bili neuspešni tudi v Mariboru.

Kakšna je bila pot obeh klubo do polfinala Pokala Pivovarna Union? Tako Koper kot Celje sta odigrala dve tekmi. Kanarčki so v prvem krogu slavili v Kidričevem, nato pa so bili v prestolnici boljši še od Olimpije. Četrtfinalno tekmo je odločil Kaheem Parris, ki je zadel že v prvem krogu. Jamajčan je v letošnji sezoni petkrat zatresel tudi celjsko mrežo, na drugi strani pa tekme s Koprom ležijo tudi Esterju Soklerju. Posavski napadalec je tri od petih zadetkov pospravil v gol Kopra, uspešen pa je bil tudi v pokalnem dvoboju v Sežani. Ekipa Simona Rožmana je v četrtfinalu po kazenskih udarcih izločila Celje.

Zoran Zeljković, trener FC Koper: "Veseli me, da smo v položaju, ko lahko osvojimo še dve lovoriki. Že od prvega dne govorimo, da gremo tekmo po tekmo. Pokalno tekmo igramo pred svojimi navijači, verjamemo pa, da ne bo lahko, saj noben dvoboj s Celjem ni bil lahek. Zavedamo se, da imamo svoje načrte, kakovost in lahko premagamo vsakega nasprotnika. Ne vidim razloga, da ne bi šli z istim pristopom tudi v to tekmo. Dobro smo analizirali Celjane, zavedamo se, da smo na zadnji medsebojni tekmi storili nekaj napak in bi se lahko tekma odvila tudi v drugo smer. Prepričan sem, da smo se iz tega nekaj naučili in bomo na igrišču potrdili napredovanje." 

Simon Rožman, trener NK Celje: "Iz analize prejšnje tekme s Koprom smo videli, da imamo še precejšno rezervo v igri in fantje že nestrpno pričakujejo naslednjo tekmo. Zavedamo se priložnosti, ki nam jo ponuja pokalno tekmovanje, zato se bomo maksimalno pripravili na polfinale. Najbolj pomembno bo, kako bomo izgledali na igrišču. Mislim, da smo trenutno v zelo dobri formi, ustvarili smo krasno vzdušje v garderobi, zato je povezanost fantov na visokem nivoju. Kar lahko obljubim, je to, da bomo dali naš maksimum in se bomo trdo borili celotnih 90 minut. Na to tekmo gremo z zelo veliko ambicijami in motivacijo, rad pa bi povabil vse navijače, da pridejo v Koper in nam pomagajo, saj na takšnih tekmah odločajo malenkosti in to bo zagovo zelo pripomoglo k skupnemu uspehu."

Primorci v letošnjem prvenstva še niso izgubili s Celjani, ob remiju so dobili tri medsebojne spopade, zadnji obračun pa je postregel z odprto nogometno predstavo. Bo tako tudi v četrtkovem večeru?

Tekst: PDo
Foto: M24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 14.03.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do točk v Kopru
    Nogometaši Kopra so v 26. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (0:1).
  • 13.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Celje
    Spored štirih tekem 26. kroga Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Kopra in Celja. Decembrski dvoboj v knežjem mestu je "zabelil" sneg, kako bo na Bonifiki?
  • 16.12.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani do treh točk v zaključku tekme
    Nogometaši Celja so v zaostali tekmi 17. kroga Prve lige Telemach premagali Koper z 2:0 (0:0).
  • 12.12.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Koper
    Sneg je pred dnevi dovolil zgolj pol ure dvoboja med Celjem in Koprom. Grofje in kanarčki bodo srečanje nadaljevali v sobotnem popoldnevu, kdo se bo veselil točk?
  • 02.12.2023 | Prva liga Telemach
    Obračun Celja in Kopra prekinjen po pol ure zaradi sneženja
    Tekma bo v nadomestnem terminu odigrana v sredo, 13. decembra, ob 15. uri.
  • 17.09.2023 | Prva liga Telemach
    Koprčani ob koncu do točke proti Celju
    Nogometaši Kopra in Celja so se v 8. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).
  • 15.09.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Celje
    Pestro bo tudi v zaključnem dvoboju osmega kroga Prve lige Telemach. Koper bo na Bonifiki gostil vodilno Celje. Kdo bo boljši v slovenski Istri?
  • 07.07.2023 | Prva liga Telemach
    Po Kopru še za Celje
    Vid Koderman, ki se je včeraj razšel s Koprčani, se je danes pridružil Celjanom. Bočni branilec je s klubom iz knežjega mesta sklenil triletno pogodbo.
  • 13.05.2023 | Prva liga Telemach
    Celjani zmagali tudi proti Kopru
    Nogometaši Celja so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Koper z 2:0 (1:0).
  • 09.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Koper
    V dvoboju zgornjega dela lestvice se bosta pomerila Celje in Koper. Kdo bo boljši?

DELI NA