19.05.2010 | A
Pred odhodom se cepite
Čez mesec dni se v Južnoafriški Republiki pričenja Svetovno nogometno prvenstvo, kamor naj bi po ocenah odpotovalo več kot 1.000 slovenskih navijačev. Ob tej priložnosti pa Nogometna zveza Slovenije opozarja navijače, ki bodo odpotovali v JAR, da se pravočasno zaščitijo pred morebitnimi okužbami, ki bi jim lahko bili izpostavljeni, predvsem hepatitisom A in B in pravočasno opravijo priporočena cepljenja.

Čez dober mesec dni bo več kot 1.000 slovenskih navijačev odpotovalo na Svetovno nogometno prvenstvo v JAR, kjer se bo pomerila tudi slovenska nogometna reprezentanca. Kljub temu, da cepljenja za Južno Afriko niso obvezna, je priporočljivo, da se potniki, ki potujejo v državo, pravočasno zaščitijo pred možnimi nalezljivimi boleznimi. Med drugim je priporočljivo, da       navijači preverijo, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Priporočljivo je namreč, da od cepljenja ni preteklo več kot 10 let. V kolikor bodo navijači obiskali tudi oddaljena mesta znotraj Južnoafriške Republike, predvsem proti podsaharski Afriki, je priporočljivo, da dobro preučijo ogroženost območij in verjetnost okužb oziroma opravijo dodatna cepljenja (malarija, rumena mrzlica, tifus itd.) ter se posvetujejo s svojim zdravnikom. Južnoafriška Republika je tudi država z visoko stopnjo tveganja za okužbe z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, s katerim naj bi bilo po ocenah epidemiologov okuženega kar od 10 do 15 odstotkov prebivalstva.

Generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl navijače opozarja na pravočasno preventivno zaščito, da bo njihovo bivanje v Južnoafriški Republiki čim bolj prijetno in varno: »Na Nogometni zvezi Slovenije opozarjamo navijače, ki se odpravljajo v JAR, da čim prej poskrbijo za preventivno zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim tam lahko izpostavljeni! Še posebej priporočljivo je, da se s pravočasnim cepljenjem zaščitijo proti okužbi z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, ki je v visokem odstotku prisoten v JAR, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. Na Nogometni zvezi Slovenije želimo, da v času bivanja v Južnoafriški Republiki, slovenski navijači ohranijo športni duh in svoje zdravje!«

Hepatitis A je večinoma bolezen potnikov, ki se odpravijo v endemična področja, hepatitisa B in C pa sta resni kronični bolezni, ki lahko tudi več deset let potekata povsem prikrito, nato pa povzročita resne poškodbe jeter, ciroza ali celo raka na jetrih. Na okužbo z virusom hepatitisa A vplivajo slabe higienske razmere, prenaša pa se predvsem  z okuženo vodo in hrano, zato je posebna pazljivost potrebna, kadar se odpravimo na potovanje v okužena področja oziroma v dežele z nizkim higienskim standardom. Virus hepatitisa B se prenaša preko krvi, s tveganimi spolnimi odnosi oziroma znotraj skupnega gospodinjstva, pri souporabi osebnega pribora (zobna ščetka, britvica itd.), pri neprofesionalni tetovaži, piercingu, naključnem vbodu z okuženo iglo, intravenskem injiciranju drog, ob večjih medicinskih posegih pri slabih higienskih razmerah.

Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s pravočasnim cepljenjem. Priporočljivo je, da potnik prvi odmerek prejme približno 2 do 3 tedne pred potovanjem, drugi odmerek čez 14 dni, s tretjim odmerkom pa se zaščiti čez 6 do 12 mesecev.

Tekst: NZS
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA