19.05.2010 | A
Pred odhodom se cepite
Čez mesec dni se v Južnoafriški Republiki pričenja Svetovno nogometno prvenstvo, kamor naj bi po ocenah odpotovalo več kot 1.000 slovenskih navijačev. Ob tej priložnosti pa Nogometna zveza Slovenije opozarja navijače, ki bodo odpotovali v JAR, da se pravočasno zaščitijo pred morebitnimi okužbami, ki bi jim lahko bili izpostavljeni, predvsem hepatitisom A in B in pravočasno opravijo priporočena cepljenja.

Čez dober mesec dni bo več kot 1.000 slovenskih navijačev odpotovalo na Svetovno nogometno prvenstvo v JAR, kjer se bo pomerila tudi slovenska nogometna reprezentanca. Kljub temu, da cepljenja za Južno Afriko niso obvezna, je priporočljivo, da se potniki, ki potujejo v državo, pravočasno zaščitijo pred možnimi nalezljivimi boleznimi. Med drugim je priporočljivo, da       navijači preverijo, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Priporočljivo je namreč, da od cepljenja ni preteklo več kot 10 let. V kolikor bodo navijači obiskali tudi oddaljena mesta znotraj Južnoafriške Republike, predvsem proti podsaharski Afriki, je priporočljivo, da dobro preučijo ogroženost območij in verjetnost okužb oziroma opravijo dodatna cepljenja (malarija, rumena mrzlica, tifus itd.) ter se posvetujejo s svojim zdravnikom. Južnoafriška Republika je tudi država z visoko stopnjo tveganja za okužbe z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, s katerim naj bi bilo po ocenah epidemiologov okuženega kar od 10 do 15 odstotkov prebivalstva.

Generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl navijače opozarja na pravočasno preventivno zaščito, da bo njihovo bivanje v Južnoafriški Republiki čim bolj prijetno in varno: »Na Nogometni zvezi Slovenije opozarjamo navijače, ki se odpravljajo v JAR, da čim prej poskrbijo za preventivno zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim tam lahko izpostavljeni! Še posebej priporočljivo je, da se s pravočasnim cepljenjem zaščitijo proti okužbi z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, ki je v visokem odstotku prisoten v JAR, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. Na Nogometni zvezi Slovenije želimo, da v času bivanja v Južnoafriški Republiki, slovenski navijači ohranijo športni duh in svoje zdravje!«

Hepatitis A je večinoma bolezen potnikov, ki se odpravijo v endemična področja, hepatitisa B in C pa sta resni kronični bolezni, ki lahko tudi več deset let potekata povsem prikrito, nato pa povzročita resne poškodbe jeter, ciroza ali celo raka na jetrih. Na okužbo z virusom hepatitisa A vplivajo slabe higienske razmere, prenaša pa se predvsem  z okuženo vodo in hrano, zato je posebna pazljivost potrebna, kadar se odpravimo na potovanje v okužena področja oziroma v dežele z nizkim higienskim standardom. Virus hepatitisa B se prenaša preko krvi, s tveganimi spolnimi odnosi oziroma znotraj skupnega gospodinjstva, pri souporabi osebnega pribora (zobna ščetka, britvica itd.), pri neprofesionalni tetovaži, piercingu, naključnem vbodu z okuženo iglo, intravenskem injiciranju drog, ob večjih medicinskih posegih pri slabih higienskih razmerah.

Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s pravočasnim cepljenjem. Priporočljivo je, da potnik prvi odmerek prejme približno 2 do 3 tedne pred potovanjem, drugi odmerek čez 14 dni, s tretjim odmerkom pa se zaščiti čez 6 do 12 mesecev.

Tekst: NZS
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 19.07.2024 | A
  Žan Celar novi član angleškega drugoligaša QPR
  Petindvajsetletni napadalec Žan Celar, ki je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 13 tekem, se je iz Lugana preselil v London, k ekipi Queens Park Rangers. Ta igra v angleški drugi ligi in je že potrdila prestop.
 • 02.07.2024 | A
  Dobrodošli doma!
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
 • 02.07.2024 | A
  Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
 • 02.07.2024 | A
  Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
 • 01.07.2024 | A
  Bravo, fantje!
  Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
 • 01.07.2024 | A
  Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
  Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
 • 01.07.2024 | A
  Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
  Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
 • 30.06.2024 | A
  Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
  Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
 • 30.06.2024 | A
  Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
  Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
 • 29.06.2024 | A
  Ne bojimo se Portugalske
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.

DELI NA