15.10.2021 | Sodniki
Praktičen trening z uporabo protokola VAR in analiza sojenja drugega dela jesenskega dela prvenstva

V nacionalnem nogometnem centru Brdo so imeli včeraj sodniki A in A1 liste ter sodnice SŽNL liste in pomočnice SŽNL A1 liste na sporedu drugi jesenski seminar, po drugi tretjini jesenskega dela prvenstva v tekmovanjih NZS.

Pred analizo sojenja v upravni stavbi NZS za sodnike in sodnice in v paviljonu športnega kompleksa za pomočnike in pomočnice, se je izvedel praktični trening vezan zlasti na uporabo VAR protokola, na katerem so vadili licencirani pomočniki 1.SNL za sojenje v sistemu VAR skupaj s certificiranimi glavnimi sodniki (VAR sodniki).

Pomočniki so opravljali trening odložene signalizacije ofsajda in sodelovanja pod vodstvom Vodje VAR projekta Jureta Praprotnika, kateremu so pri treningu z nasveti sodnikom in pomočnikom pomagali Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič in Robert Vukan, ki imajo veliko izkušenj s sojenjem v sistemu VAR tudi na mednarodni ravni. Pri izvedbi treninga so simulacije dogodkov na igrišču izvajali mlajši sodniki A liste. Skupno 98 izvedenih akcij sta posneli dve kameri, sodniški oddelek pa bo editiral posnetke, ki se bodo uporabili za analizo.

Preostali del sodnikov in sodnic, ki ni aktivno sodeloval pri izvedbi treninga z uporabo VAR protokola, je na sosednjem igrišču pod vodstvom Mitje Novaka opravili fizičen trening v NNC Brdo.

Po končanem delu na igrišču je posebej za sodnike in posebej za pomočnike sledilo predavanje s strani vodje projektov družbene odgovornosti pri NZS Daniela Videtiča na temo zaščite otrok v nogometu.

Seminar pa se je nadaljeval z analizo sojenja za sodnike in posebej analizo delovanja pomočnikov pod vodstvom Robija Krajnca, Darka Čeferina in Zorana Novarliča. 

Na dogodku sta bili prisotni tudi bančnici iz Gorenjske banke, ki je uradni sponzor Zveze nogometnih sodnikov Slovenije. Bančnice sta sprejela predsednik ZNSS David Mcdowell in vodja oddelka za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun.

Tokrat je Gorenjska banka podeljevala modre kartončke »Prvi koraki do novega doma«, z vsemi potrebnimi informacijami o najugodnejšem stanovanjskem kreditu Gorenjske banke ter organizirala privlačno nagradno igro za sodnike in sodnice.

Če se tudi vi zanimate za nakup novega doma ali prenavljate obstoječega, se naročite na sestanek in preverite akcijsko ponudbo stanovanjskega kredita.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 08.08.2022 | Sodniki
  Sodnice za uvodni krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje
  Nadarjena sodnica iz DNSG Kranj Vanja Janković (na sliki levo) bo za uvod v novo izdajo 1. SŽNL, ki se bo s sezono 2022/23 uradno imenovala Ženska nogometna liga Triglav Zdravje, sodila sobotni večni derbi v prestolnici med ŽNK Olimpija in ŽNK Nona Pomurje Beltinci na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški (13.8. ob 17h, prenos Sportklub 1).
 • 02.08.2022 | Sodniki
  Začetek evropske poti za Obrenovića na Slovaškem
  Enaintridesetletni Ljubljančan Rade Obrenović, ki je z letom 2022 napredoval v prvo kakovostno skupino sodnikov Evropske nogometne zveze (Uefa) se danes odpravlja na Slovaško, kjer bo jutri vodil tekmo 3. predkroga Konferenčne lige med DAC 1904 iz Dunajske Strede in romunskim velikanom Steauo iz Bukarešte.
 • 01.08.2022 | Sodniki
  Šmajc pod Kalvarijo na 2. večnem derbiju in 57 tekmi Prve lige
  V najbolj zanimivi tekmi 4. kroga slovenskega državnega prvenstva 2022/23 bo soj žarometov v nedeljo zvečer usmerjen v štajersko prestolnico. V prvem od štirih prvenstvenih večnih derbijev v novi sezoni Prve lige Telemach, se bosta v nedeljskem večernem terminu ob 20.15 uri na stadionu Ljudski vrt pomerila šestnajstkratni državni prvak Maribor in ljubljanska Olimpija s šestimi naslovi najboljšega kluba v državi. Za red na igrišču bo skrbel 33-letni mednarodni sodnik David Šmajc iz Predoselj pri Kranju, ki bo sodil na svojem drugem večnem derbiju in 57. tekmi v 1. SNL.
 • 30.07.2022 | Sodniki
  Po koncu ženskega EP intervju s Stašo Špur
  Po ponedeljkovi vrnitvi iz EP za ženske v Angliji (Uefa Women's Euro 2022) smo se pogovarjali z edino slovensko predstavnico Stašo Špur, ki je na Otoku po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja, ob vzdolžni liniji delovala tudi na spektakularni četrtfinalni tekmi med Francijo in aktualno prvakinjo izpred petih let Nizozemsko. "Tricolorke" so slavile z izidom 1-0 v 103. minut z zadetkom iz kazenskega udarca na podlagi VAR intervencije in ponovnega ogleda dogodka na igrišču (OFR), zadetek pa je dosegla letošnja okrepitev Chelsea iz francoskega Bordeauxa branilka Ève Josette Noëlle Périsset.
 • 29.07.2022 | Sodniki
  V Frankurtu poletni seminar najboljših evropskih sodnikov Uefe
  Med povabljenimi 29 imi elitnimi sodniki iz starega kontinenta, je seveda tudi najbolj prepoznaven slovenski sodniški obraz, Mariborčan Slavko Vinčić, med 36-imi sodniki prve kakovostne skupine pa sta na seminarju prisotna še Tolminčan Matej Jug in Ljubljančan Rade Obrenović. V vlogi predavatelja je eden najvidnejših članov Uefine sodniške komisije in častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki najboljšim evropskim delivcem pravice na seminarju podaja smernice uporabe in interpretacije pravil igre.
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 27.07.2022 | Sodniki
  Darko Čeferin kontrolor sojenja v Nikoziji
  V prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v Ligo prvakov je bil naš priznani nekdanji vrhunski sodnik in Uefa mednarodni kontrolor sojenja najvišje ravni Darko Čeferin (53) iz Kranja dejaven v prestolnici Litve na povratni tekmi med Žalgirisom iz Villniusa in kosovskim prvakom Ballkani, tokrat pa bo aktiven na vročem otoku Cipru na tekmi 2. predkroga Konferenčne lige v Nikoziji, kjer bo nadziral sojenje danske sodniške ekipe na tekmi ciprskega Apoela iz Nikozije in bolgarskega Boteva iz Plovdiva.
 • 26.07.2022 | Sodniki
  Debi Šmajca na mednarodni klubski sceni v Belfastu
  Na mednarodnem klubskem odru bo v četrtek poseben dan za Davida Šmajca, saj kranjskega delivca pravice čaka premierna tekma v evropskih pokalnih tekmovanjih. V 2. predkrogu Konferenčne lige bo 33-letnik iz Predoselj pri Kranju sodil v Belfastu, kjer bo glavni sodnik na tekmi med domačim Crusadersom in lanskoletnim švicarskim podprvakom Baslom 1893.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 19.07.2022 | Sodniki
  Začetek evropske sezone za Kajtazovića na ovčjih otokih
  Kot prvi slovenski sodnik v novi sezoni na mednarodni klubski sceni bo dejaven Nejc Kajtazović. Na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za uvrstitev v po kakovosti tretjerazredno evropsko klubsko tekmovanj bo 40-letni Kranjčan vodil tekmo na Ferskih otokih med ekipo Vikingur in slovaško ekipo DAC 1904 iz Dunajske Strede.

DELI NA