01.09.2022 | NZS
Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju

Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.

V prijetnem vzdušju sta navzoče pozdravila generalni sekretar NZS, Martin Koželj in Tomislav Omejec z Generalne policijske uprave, predstavniki klubov in ostali prisotni pa so se ponovno seznanili z vlogami različnih deležnikov pri zagotavljanju varnosti na nogometni tekmi. Tako je Alenka Komljanec z Direktorata za upravne notranje zadeve predstavila pomen javne obravnave na upravnih enotah za organizacijo tekme, Boris Rojs z GPU pa je spregovoril o vlogi policije pri zagotavljanju javnega reda na nogometni tekmi. Simon Slokan z Inšpektorata za šolstvo in šport je predstavil vlogo inšpektorata na športnih prireditvah in na športnih objektih, medtem ko je Matija Remec predstavil delo Inšpektorata za notranje zadeve pri nadzoru na športnih prireditvah. Drago Velički z Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja pa je zbranim osvetlil izzive, s katerimi se službe za varovanje soočajo pri zagotavljanju reda na nogometnih tekmah.

Pred samo okroglo mizo, na kateri so na vprašanja avditorija odgovarjali vsi govorci, je tekla beseda še o vlogi Nogometne zveze Slovenije pri zagotavljanju varnosti – vodja varnosti pri NZS, Marko Brelih, je spregovoril o disciplinskih ukrepih, financiranju in infrastrukturi nogometnih objektov kot varnostni element, Dane Jošt, vodja infrastrukture in Renata Podviz Čeferin, vodja tekmovalno-licenčnega sektorja pa sta predstavila ugotovitve dosedanjih licenčnih postopkov ter licenčne pogoje od sezone 2023/24 naprej.

Splošno ugotovitev ob koncu okrogle mize, ki predstavlja le prvega v nizu podobnih projektov na področju varnosti na nogometnih tekmah ob sodelovanjo NZS in GPU, je najbolje povzel generalni sekretar Martin Koželj: »Posvet je bil namenjen vsem deležnikom nogometu, ki delujejo s ciljem zagotavljanja varnosti na naših igriščih. V okviru NZS se letno odigra skoraj 15.000 klubskih nogometnih tekem, od tega je 180 tekem na najvišjem nivoju v okviru Prve lige Telemach. Posamezni dogodki sicer občasno skazijo podobo, vendar ne pozabimo, da je večina tekem organiziranih na nivoju, kjer je za varnost odlično poskrbljeno. Seveda pa to ne pomeni, da ne moremo ničesar narediti v primerih, ki so morda najbolj pereči.«

Video prispevek:

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/m24.si

SORODNE NOVICE

 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.
 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.
 • 30.05.2022 | NZS
  Mijatović obiskal Ukrajince ob zaključku priprav na Brdu
  Ukrajinska nogometna reprezentanca danes zaključuje enomesečne priprave na tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2022 s Škotsko. Ukrajinci so se pripravljali v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki jim je nudil prepotreben mir in odlične pogoje za delo.

DELI NA