01.09.2022 | NZS
Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju

Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.

V prijetnem vzdušju sta navzoče pozdravila generalni sekretar NZS, Martin Koželj in Tomislav Omejec z Generalne policijske uprave, predstavniki klubov in ostali prisotni pa so se ponovno seznanili z vlogami različnih deležnikov pri zagotavljanju varnosti na nogometni tekmi. Tako je Alenka Komljanec z Direktorata za upravne notranje zadeve predstavila pomen javne obravnave na upravnih enotah za organizacijo tekme, Boris Rojs z GPU pa je spregovoril o vlogi policije pri zagotavljanju javnega reda na nogometni tekmi. Simon Slokan z Inšpektorata za šolstvo in šport je predstavil vlogo inšpektorata na športnih prireditvah in na športnih objektih, medtem ko je Matija Remec predstavil delo Inšpektorata za notranje zadeve pri nadzoru na športnih prireditvah. Drago Velički z Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja pa je zbranim osvetlil izzive, s katerimi se službe za varovanje soočajo pri zagotavljanju reda na nogometnih tekmah.

Pred samo okroglo mizo, na kateri so na vprašanja avditorija odgovarjali vsi govorci, je tekla beseda še o vlogi Nogometne zveze Slovenije pri zagotavljanju varnosti – vodja varnosti pri NZS, Marko Brelih, je spregovoril o disciplinskih ukrepih, financiranju in infrastrukturi nogometnih objektov kot varnostni element, Dane Jošt, vodja infrastrukture in Renata Podviz Čeferin, vodja tekmovalno-licenčnega sektorja pa sta predstavila ugotovitve dosedanjih licenčnih postopkov ter licenčne pogoje od sezone 2023/24 naprej.

Splošno ugotovitev ob koncu okrogle mize, ki predstavlja le prvega v nizu podobnih projektov na področju varnosti na nogometnih tekmah ob sodelovanjo NZS in GPU, je najbolje povzel generalni sekretar Martin Koželj: »Posvet je bil namenjen vsem deležnikom nogometu, ki delujejo s ciljem zagotavljanja varnosti na naših igriščih. V okviru NZS se letno odigra skoraj 15.000 klubskih nogometnih tekem, od tega je 180 tekem na najvišjem nivoju v okviru Prve lige Telemach. Posamezni dogodki sicer občasno skazijo podobo, vendar ne pozabimo, da je večina tekem organiziranih na nivoju, kjer je za varnost odlično poskrbljeno. Seveda pa to ne pomeni, da ne moremo ničesar narediti v primerih, ki so morda najbolj pereči.«

Video prispevek:

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/m24.si

SORODNE NOVICE

 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 22.11.2022 | NZS
  S podaljšanjem veljavnosti Sporazuma med Policijo in NZS do večje varnosti na športnih prireditvah
  Policija in Nogometna zveza Slovenija sta v začetku novembra podpisali sporazum o sodelovanju. Gre za nadaljevanje prejšnjega sporazuma, ki je bil podpisan leta 2015, in že obstoječega dobrega sodelovanja.
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.
 • 10.11.2022 | NZS
  Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa
  Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.
 • 28.10.2022 | NZS
  Emir Saitoski bo zaigral za Slovenijo
  Emir Saitoski je z 28. oktobrom 2022 na podlagi zahteve Nogometne zveze Slovenije pridobil pravico nastopa za slovenske reprezentance. Menjavo nogometnega državljanjstva je danes odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA.
 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu

DELI NA