26.07.2021 | NZS
Poslovil se je Ivan Toplak

V 90. letu starosti je v Mariboru umrl nekdanji odlični nogometaš, kasneje pa trener in selektor, Ivan Toplak.

Kot igralec je bil Toplak aktiven v petdesetih letih prejšnjega tisočletja. Mariborčan je do leta 1951 igral pri Braniku, kasneje pa postal najboljši igralec in strelec ljubljanskega Odreda. Predvsem zahvaljujoč njegovim zadetkom je klub leta 1953 nastopil v prvi jugoslovanski ligi, Toplak pa je v debitantski sezoni dosegel 14 zadetkov, kar pa ni bilo dovolj, da prepreči izpad Odreda iz lige. Leta 1954 je po prestopu v beograjsko Crveno Zvezdo tudi kot igralec nadel jugoslovanski reprezentančni dres, v rdeče-beli opravi beograjskega velikana pa zbral 210 tekem in 144 zadetkov v sedmih letih. S soigralci so se v tem obdobju štirikrat veselili naslova državnega prvaka.

Trenersko kariero je Toplak začel pri Crveni Zvezdi, kot trener ali selektor pa je vodil tudi različne selekcije Jugoslavije: mlado, olimpijsko ter v letih 1976 in 1977 celo A-reprezentanco. V enem izmed vrhuncev svoje nogometne kariere je Toplak vodil tudi jugoslovansko olimpijsko izbrano vrsto. Na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980 se je najprej veselil četrtega mesta, štiri leta kasneje, leta 1984 v Los Angelesu, pa je Jugoslavija osvojila bronasto kolajno. V takratni izbrani vrsti je vodil tudi Slovenca Marka Elsnerja in Srečka Katanca kakor tudi druge velike nogometaše Jugoslavije, na čelu z Draganom Stojkovićem, Boro Cvetkovićem, Mitarjem Mrkelo, Tomislavom Ivkovićem, Nenadom Gračanom, Stjepanom Deverićem in ostalimi. Po razpadu Jugoslavije je bil še selektor Indonezije.

Ivan Toplak je bil sicer aktiven tudi kot predavatelj na univerzi v Stanfordu ter dolgoletni inštruktor Fife. Svetovna nogometna zveza ga je leta 2000 nagradila s posebnim priznanjem, Toplak pa je dolga leta sodeloval tudi z Nogometno zvezo Slovenije v vlogi strokovnega sodelavca. Leta 2010 ob nastopu na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, je bil častni gost NZS in reprezentance pod vodstvom Matjaža Keka.

Nogometna zveza Slovenije ob izgubi izreka iskreno sožalje družini Toplak.

Na sliki zgoraj: Ivan Toplak, tretji z leve v zgornji vrsti, v dresu Odreda.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 20.10.2021 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Ekonom
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 02.10.2021 | NZS
  Za Botrstvo v športu zbrali 120 tisoč evrov!
  V petek je bil stadion Stožice odet v dobrodelnost. Na Dobrodelnem nogometnem večeru Fundacije Miroslava Cerarja se je igralo za dober namen. Zbranih 120.000 evrov bo šlo za projekt Botrstvo v športu, ki s štipendijami podpira mlade športnike in športnice iz socialno šibkejših okolij.
 • 01.10.2021 | NZS
  Dobrodelni nogometni večer na Stožicah z Aleksandrom Čeferinom in Luisom Figom
  Aleksander Čeferin, Luis Figo, Maxwell Scherrer, Zvonimir Boban in Robbie Keane bodo v petek zvečer pritekli na zelenico Stožic v sklopu dobrodelnega nogometnega dogodka Fundacije Miroslava Cerarja, na katerem bodo skupaj s slovenskimi olimpijci odigrali nogometno tekmo ter zbirali sredstva za dobrodelni projekt Botrstvo v športu.
 • 13.09.2021 | NZS
  Izvršni odbor z novimi 317.335 EUR pomoči, skupaj klubom že več kot milijon
  Člani izvršnega odbora NZS so se v prejšnjem tednu sestali na 15. seji in sprejeli nekaj odločitev, s katerimi bodo nekoliko olajšali delovanje klubov v času med in po epidemiji COVID-19. Ker bo epidemija krojila tudi nadaljevanje leta 2021, je NZS sprejela nove oblike pomoči klubom.
 • 09.09.2021 | NZS
  Poslovil se je Danilo Popivoda
  V 75. letu starosti je umrl velikan slovenskega nogometa Danilo Popivoda. Nekdanji odlični napadalec je za jugoslovansko reprezentanco odigral 20 tekem in bil član izbrane vrste na svetovnem prvenstvu leta 1974.
 • 07.09.2021 | NZS
  Odziv ob dogodkih na tekmi 3. SNL v Škofji Loki
  Na Nogometni zvezi Slovenije smo z ogorčenostjo spremljali incident, ki se je pred dnevi zgodil na tekmi 3. SNL Zahod med domačo Škofjo Loko in Izolo. Incident, ko je na igrišče vdrla skupina huliganov in napadla gostujoče nogometaše in igralce, najhuje obsojamo in bomo storili vse v svoji moči, da podobne incidente na slovenskih nogometnih igriščih preprečimo.
 • 29.06.2021 | NZS
  Po 13. seji IO NZS
  Na 13. seji so člani IO NZS poleg odločitve o uporabi tehnologije VAR v slovenskem prvoligaškem nogometu in sestave ligaških tekmovanj pod okriljem NZS sprejeli tudi odločitev o finančni stimulaciji klubom za vključevanje mladih igralcev, potrdili koledar ženskih in futsal tekmovanj, ter se seznanili s poročilom o licenciranju klubov 2021/22.
 • 29.06.2021 | NZS
  Sestava lig za sezono 2021/22
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije se je sestal na svoji 13. seji, na njej pa so sprejeli nekaj pomembnih odločitev za začetek prihajajoče nogometne sezone. Med njimi tudi sklepe o sestavi lig pod okriljem NZS.
 • 09.06.2021 | NZS
  Izvršni odbor na 12. seji potrdil predlog finančne vzpodbude za bodoče drugoligaše
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 12. seji sprejel sklepa, ki bosta klubom prinesla neposredno finančno korist. Potrjena sta bila namreč sklepa o finančni vzpodbudi klubom, ki napredujejo v 2. SNL in sofinanciranje stroškov za sodniška in delegatska nadomestila za mladinske in ženske kategorije. Imenovan je bil tudi selektor reprezentance do 15 let.

DELI NA