26.07.2021 | NZS
Poslovil se je Ivan Toplak

V 90. letu starosti je v Mariboru umrl nekdanji odlični nogometaš, kasneje pa trener in selektor, Ivan Toplak.

Kot igralec je bil Toplak aktiven v petdesetih letih prejšnjega tisočletja. Mariborčan je do leta 1951 igral pri Braniku, kasneje pa postal najboljši igralec in strelec ljubljanskega Odreda. Predvsem zahvaljujoč njegovim zadetkom je klub leta 1953 nastopil v prvi jugoslovanski ligi, Toplak pa je v debitantski sezoni dosegel 14 zadetkov, kar pa ni bilo dovolj, da prepreči izpad Odreda iz lige. Leta 1954 je po prestopu v beograjsko Crveno Zvezdo tudi kot igralec nadel jugoslovanski reprezentančni dres, v rdeče-beli opravi beograjskega velikana pa zbral 210 tekem in 144 zadetkov v sedmih letih. S soigralci so se v tem obdobju štirikrat veselili naslova državnega prvaka.

Trenersko kariero je Toplak začel pri Crveni Zvezdi, kot trener ali selektor pa je vodil tudi različne selekcije Jugoslavije: mlado, olimpijsko ter v letih 1976 in 1977 celo A-reprezentanco. V enem izmed vrhuncev svoje nogometne kariere je Toplak vodil tudi jugoslovansko olimpijsko izbrano vrsto. Na olimpijskih igrah v Moskvi leta 1980 se je najprej veselil četrtega mesta, štiri leta kasneje, leta 1984 v Los Angelesu, pa je Jugoslavija osvojila bronasto kolajno. V takratni izbrani vrsti je vodil tudi Slovenca Marka Elsnerja in Srečka Katanca kakor tudi druge velike nogometaše Jugoslavije, na čelu z Draganom Stojkovićem, Boro Cvetkovićem, Mitarjem Mrkelo, Tomislavom Ivkovićem, Nenadom Gračanom, Stjepanom Deverićem in ostalimi. Po razpadu Jugoslavije je bil še selektor Indonezije.

Ivan Toplak je bil sicer aktiven tudi kot predavatelj na univerzi v Stanfordu ter dolgoletni inštruktor Fife. Svetovna nogometna zveza ga je leta 2000 nagradila s posebnim priznanjem, Toplak pa je dolga leta sodeloval tudi z Nogometno zvezo Slovenije v vlogi strokovnega sodelavca. Leta 2010 ob nastopu na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, je bil častni gost NZS in reprezentance pod vodstvom Matjaža Keka.

Nogometna zveza Slovenije ob izgubi izreka iskreno sožalje družini Toplak.

Na sliki zgoraj: Ivan Toplak, tretji z leve v zgornji vrsti, v dresu Odreda.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 07.01.2022 | NZS
  Poslovil se je Anton Gašper Frantar
  Po hudi bolezni se je na zadnji dan starega leta poslovil nekdanji podpredsednik in častni član NZS ter vrhovni sodnik RS, Anton Gašper Frantar. Ugledni pravnik, ki je imel pomembno vlogo pri ustanovitvi današnje NZS, se je poslovil v 74. letu starosti.
 • 31.12.2021 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Ko smo se lani ob zaključku leta pogovarjali s predsednikom Nogometne zveze Slovenije v podobnem intervjuju, kot je ta, smo trdno verjeli, da so epidemiji novega koronavirusa šteti dnevi in da bo njen vpliv na nogometne dogodke v letu 2021 majhen, morda celo ničen. Vsaj kar zadeva odpoved tekem in prazne stadione.
 • 22.12.2021 | NZS
  Po 16. seji izvršnega odbora NZS
  Člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije so se sestali na zadnji seji v letu 2021, na kateri so med drugim potrdili razdelitev UEFA solidarnostnih sredstev za delo z mladimi v sezoni 2021/22 ter uvedbo VAR tehnologije na vseh petih tekmah Prve lige Telemach.
 • 17.12.2021 | NZS
  Poslovil se je Milovan Nikolić
  Sporočamo žalostno vest, da se je po težki bolezni v 79. letu starosti poslovil Milovan Nikolić, častni član Nogometne zveze Slovenije ter spoštovan in viden član Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.
 • 16.12.2021 | NZS
  Video: Predavanje na temo Covid-19 in cepljenja
  Med nogometno javnostjo se še vedno pojavljajo vprašanja v povezavi z boleznijo covida-19 in cepljenjem. V ta namen se je Nogometna zveza Slovenije skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje odločila za izvedbo spletnega predavanja med zainteresiranimi deležniki.
 • 14.12.2021 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska izobraževanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.12.2021 | NZS
  Poziv NZS: Ravnajmo odgovorno
  Covid-19, zaradi katerega smo že slabi dve leti v stanju, ki negativno vpliva tako na naše zdravje in kakovost življenja kot tudi na udejstvovanje v nogometu in spremljanje nogometnih tekem v živo, je še vedno med nami.
 • 08.12.2021 | NZS
  Pomagaj športu, pomagaj nogometu
  Epidemija koronavirusa je korenito posegla v slovenski šport, ki se nahaja v nezavidljivem položaju. To velja tudi za slovenske nogometne klube, ki jim lahko pomagate z delom odmerjene dohodnine.
 • 20.10.2021 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Ekonom
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 02.10.2021 | NZS
  Za Botrstvo v športu zbrali 120 tisoč evrov!
  V petek je bil stadion Stožice odet v dobrodelnost. Na Dobrodelnem nogometnem večeru Fundacije Miroslava Cerarja se je igralo za dober namen. Zbranih 120.000 evrov bo šlo za projekt Botrstvo v športu, ki s štipendijami podpira mlade športnike in športnice iz socialno šibkejših okolij.

DELI NA