07.06.2019 | A
Poraženi iz Celovca

Slovenska nogometna reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 v Celovcu izgubila proti Avstriji. Izbrance Matjaža Keka četrta tekma čaka v ponedeljek v Rigi proti Latviji.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020:

AVSTRIJA - SLOVENIJA 1:0 (0:0)

Stadion ob Vrbskem jezeru, gledalcev 19.200.
Sodniki: Kulbakov, Žuk in Masljanko (vsi Belorusija).
Strelec: Burgstaller (74.).
Rumeni kartoni: Lazaro, Burgstaller; Črnigoj.
Rdeči karton: /.

Avstrija: Lindner, Lainer, Dragović, Hinteregger, Ulmer, Laimer (od 82. Ilsanker), Lazaro, Sabitzer (od 71. Burgstaller), Schlager, Alaba (od 90. Kainz), Arnautović.
Slovenija: Oblak, Stojanović, Mevlja, Al. Struna, Jokić, Kurtić, Bijol (od 63. Popović), Zajc (od 69. Bohar), Črnigoj (od 78. Berić), Iličić, Šporar.

Slovenska vrsta je po dveh neodločenih izidih proti Izraelu in Severni Makedoniji danes v Celovcu vknjižila še poraz proti Avstriji. Ta rezultatsko in po igri ni bil tako hud kot lanski prijateljski na istem prizorišču, a vendarle boleč. Selektor Kek je tekmo začel s pričakovano postavo v odsotnosti poškodovanih Reneja Krhina in tudi Benjamina Verbiča, ki je pred tekmo na družabnih omrežjih zaželel srečno soigralcem. Oba sta soigralce spodbujala s tribun.

Tako so sredino slovenske vrste sestavljali Jasmin Kurtić, Jaka Bijol, Miha Zajc in Domen Črnigoj, pred njimi sta bila v bolj napadalnih vlogah Josip Iličić in Andraž Šporar. Pri domačih je v konici napada začel doslej edini (dvakratni) strelec v teh kvalifikacijah Marko Arnautović, ki je dvakrat zadel tudi na lanski prijateljski medsebojni tekmi na istem stadionu, prvi zvezdnik David Alaba, znan tudi po svojih prostih strelih, pa je začel na levi strani zvezne vrste oziroma na krilu.

Prav Alaba in Arnautović sta bila prva, ki sta zagrozila. Bayernov nogometaš je ves čas mučil in preigraval Petra Stojanovića, tudi takrat je mimo njega podal do soigralca v napadu, ki pa je iz prve zgrešil. Dve minuti zatem je bil Jan Oblak na mestu po poskusu Marcela Sabitzerja, slednji pa je bil nevaren po novi akciji po Stojanovićevi strani v 25. minuti, ko je streljal z glavo, Oblak pa je izvrstno posredoval in žogo odbil v vratnico.

V 33. minuti je znova Stojanović nespretno žogo ob posredovanju podal točno na noge Xaverju Schlagerju, čigar dvoboj ena na ena je dobil Oblak. Šest minut pozneje je Alaba poskusil s prostega strela, a Oblak ni imel veliko dela, tako kot ob Sabitzerjevem poskusu ob koncu polčasa. Na drugi strani so Slovenci zdržali želenih 20 minut, pol ure, a so bili Avstrijci vendarle ves čas konkretnejši. Je pa dvakrat poskusil Domen Črnigoj, obakrat je bil precej daleč od uspeha, tako kot tudi Šporar v 16. minuti. Malce vroče je bilo pred avstrijskimi vrati tudi v 43. minuti, a Slovencem ni uspelo priti do pravega zaključka.

V drugem polčasu, ko so se po bojkotu zaradi predragih vstopnic, vzvišenega odnosa igralcev in dejstva, da so zahtevali domače tekme na Dunaju, oglasili najzvestejši domači navijači, se je takoj nadaljeval pritisk domačih, med drugim je Aljaž Struna v zadnjem trenutku blokiral Alabov poskus malce z leve. V 50. minuti pa je Stojanović dobro podal z desne strani, Šporar je poskusil z glavo, Heinz Lindner pa je žogo ujel. Devet minut pozneje je z roba kazenskega prostora na drugi strani poskusil Valentino Lazaro, a je bil nenatančen.

V 63. minuti je skušal ne ravno zanesljivo defenzivno zvezno vrsto Kek učvrstiti z debitantom Denisom Popovićem namesto Bijola, a v 69. minuti so imeli Avstrijci nov poskus, ko je Andreras Ulmer žogo poslal mimo gola. Kek je nato v igro poslal še hitronogega Damjana Boharja, a v 74. minuti so gostitelji povedli, ko je najprej Oblak obranil strel Arnautovića iz bližine, odbito žogo pa je nato v mrežo pospravil Guido Burgstaller, ki je le malce pred tem vstopil v igro namesto izžvižganega Sabitzerja.

Nekaj sreče je imela Slovenija tudi v 77. minuti, ko je sodnik dosodil le prosti strel na robu kazenskega prostora po Stojanovićevem igranju z roko, takoj zatem pa je Kek ob Šporarja v napad poslal še Roberta Berića. Prav ta je imel v 80. minuti lepo priložnost z glavo, a je zgrešil cilj, tako kot Šporar v 89. minuti.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA