06.10.2021 | U19
Poraz na uvodni tekmi

Mladinska reprezentanca Slovenije je izgubila uvodno tekmo kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2022. Islandci so bili v Gornji Radgoni učinkovitejši, slavili so s 3:1, čeprav so si Slovenci pripravili več priložnosti. V golu tekmeca je blestel Palmi Arinbjörnsson, ki je zaustavil tudi kazenski udarec.

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA EP U19 2022 - PRVA TEKMA

ISLANDIJA U19 - SLOVENIJA U19 3:1 (2:0)

Strelci: Haraldsson (1'), Oskarsson (19', 54'); Gavrić (53')
Islandija U19: Arinbjörnsson, Palsson, Robertsson, Alexandersson, Gislason, Djurić (77' Halldorsson), Jonsson, Hlynsson, Omarsson, Oskarsson, Haraldsson (88' Sigrupalsson). Selektor: Olafur Skulason.
Slovenija U19: Pridgar, Kuzmić, Ratnik, Zajšek, Matjaž (66' Černe), Gavrić, Jevšenak (66' Strajnar), Bunić (66' Rotar), Cipot, Kljun (78' Baskera), Čaušević (87' Perc). Selektor: Boštjan Cesar.

Dvoboj se ni pričel po željah Slovenije, saj so Islandci povedli že v uvodni minuti. Slovenska obramba je odbila predložek z desne strani, a točno na nogo Hakona Haraldsson, ki je zadel z vrha kazenskega prostora. Slovencem se je priložnost za izenačenje ponudila v četrti minuti, ko pa je Alen Čaušević po podaji z desne streljal mimo leve vratnice.

V deveti minuti se je s posredovanjem izkazal Palmi Arinbjörnsson. Islandski vratar je odbil udarec Žana Bunića, ki je po podaji Srđana Kuzmića streljal z vrha kazenskega prostora. Po kotu je bil nevaren še Tio Cipot, a je napadalec Mure z devetih metrov sprožil visoko preko vrat Islandije. Slovenci so bili za zgrešene priložnosti kaznovani v 19. minuti, ko so Islandci izpeljali hiter protinapad. Žogo je v nevarno cono pripeljal kapetan Danijel Djurić, po njegovi podaji pa je v polno meril Orri Oskarsson.

Dve minuti kasneje so bili znova nevarni tudi varovanci Boštjana Cesarja. Žan Kljun je prodrl po levi strani kazenskega prostora, po povratni podaji pa je s 14 metrov sprožil Žan Bunić, a mu je veselje preprečila leva vratnica. V drugi polovici prvega polčasa velja omeniti še dve obrambi Sama Pridgarja. V 27. minuti je odlično reagiral po predložku z desne strani in preusmerjeni žogi, 12 minut zatem pa je bil na pravem mestu po poskusu Danijela Djurića, ki je streljal z neposredne bližine.

Drugi polčas so bolje odprli Slovenci, ki so v 53. minuti znižali zaostanek. Islandska obramba je izbila podajo z leve strani, žoga pa je končala pri Nemanji Gavriću, ki je silovito udaril z 18 metrov in zadel s pomočjo prečnika. Odgovor tekmeca smo dočakali že v naslednji minuti. Oli Omarsson je s podajo pred gol na oddaljenejši vratnici našel povsem samega Orrija Oskarssona, ki ni imel težav z zaključkom za drugi zadetek na tekmi.

V 60. minuti je zadišalo po novem znižanju prednosti Islandije, a je po strelu Žana Jevšenaka odlično posredoval Palmi Arinbjörnsson. Islandci so pretili preko protinapadov, a je Pridgar dobil nov dvoboj Orrija Oskarssona. V 68. minuti nova priložnost za približanje Slovenije. Alen Čaušević je izsilil prekršek Kristoferja Jonssona za najstrožjo kazen, odgovornost je prevzel Tom Kljun, a je njegovo namero prebral Palmi Arinbjörnsson in žogo preusmeril mimo leve vratnice.

Le minuto kasneje je islandski vratar odlično reagiral tudi po predložku Tia Cipota, ko je žoga po dotiku enega od Islandcev poletela v okvir gola. Arinbjörnsson je bil junak tudi v 80. minuti, ko so Slovenci krenili v hiter protinapad, ki ga je zaključil Žan Baskera. Soočenje iz oči v oči je pripadel vratarju. V končnici tekme velja omeniti še poskusa Orrija Oskarssona in Žane Baskere, ki pa sta merila mimo vrat.

"Slabo smo šli v tekmo in že v drugi minuti prejeli zadetek. Nato smo imeli tri vrhunske priložnosti, že v naslednjem napadu bi lahko izenačili. Čeprav smo imeli dve ali tri priložnosti, generalno v prvem polčasu nismo bili pravi, kot smo si želeli. Zelo dobro smo vstopili v drugi polčas, dosegli smo zadetek in se vrnili, a je neosredotočenost ekipe pripeljala do tretjega gola Islandije. Ni se bilo lahko vrniti, a smo imeli priložnosti, tudi enajstmetrovko. Petdeset minut v drugem polčasu je bilo na nivoju, ki si ga želimo. Zdaj se moramo dobro spočiti in se pripraviti na naslednjo tekmo, ki ne bo lahka. Tudi Italija je imela težave z Litvo. Nobene tekme ni enostavno dobiti, ne smemo pa se predati. Gremo tekmo po tekmo, dobro se moramo pripraviti na naslednjega tekmeca in dobiti dvoboj," je po uvodni preizkušnji turnirja dejal selektor Boštjan Cesar.

Slovenci se bodo v soboto, v drugem krogu turnirja, pomerili z Litvo.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA