Pomurke drugič v zgodovini v ligi prvakinj

Slovenski ženski nogometni klub Nona Pomurje Beltinci se je še drugič v zgodovini, prvič po letu 2014, uvrstil v šestnajstino finala elitne lige prvakinj. Za napredovanje med 32 najboljših ekip v Evropi so v Gornji Radgoni varovanke Sandija Bauerja premagale madžarski Ferencvaros s 4:1 (2:0).

V pričakovanju žreba

Dvaindvajset zasedb si je že zagotovilo mesto v šestnajstini finala tekmovanja, ostalih deset bodo dali današnji in četrtkovi obračuni. Šestnajstina finala bo na sporedu od 8. decembra naprej, žreb parov pa bo 24. novembra.

Tako kot Krka dvakrat

Pomurke so se drugič v zgodovini uvrstile v ligo prvakinj, med 32 najboljših na Stari celini. Dvakrat so v ligi prvakinj igrale nogometašice ŽNK Krka. Leta 2004 so Novomeščeke bile med 16 najboljših v tedaj še v t.i. Uefinem ženskem pokalu (predhodnica današnje lige prvakinj), pred desetimi leti so Dolenjke prišle med 32 najboljših v Evropi.


KVALIFIKACIJE ZA LIGO PRVAKINJŽNK NONA POMURJE BELTINCI – FERENCVAROŠ 4:1 (2:0)
Stadion Gornja Radgona, sodnice: Otte, Delcrois, De Vries, De Cremer (vse Belgija)
Strelke: 1:0 Kolbl (27.), 2:0 Korošec (37./11m), 2:1 Mosdoczi (53./11m), 3:1 Korošec (73.), 4:1 Korošec (80.)
Rumeni kartoni: Makovec; Nagy, Fenyvesi
Rdeč karton: Czeller
ŽNK Nona Pomurje: Kocijan, Juršnik, Golob, Rozmarič, Nemec (od 90. Kolar), Makovec (od 90. Horvat), Korošec, Kolbl (od 90. Sok), Zajmi (od 87. Horvat), Kajzba, Tibaut (od 80. Hofman).
Ferencvaroš: Bednar, Czeller, Zlidnis, Hasanbegović, Mosdoczi, Pusztai, Brandon (od 57. Papp), Fenyvesi, Nagy (od 46. Cameron), Vago, Ivanuša.

Videoposnetek tekme:

V glavni vlogi Špela Kolbl

Slovenske prvakinje so tako po zmagi nad črnogorsko Breznico (3:0) zdaj ugnale še madžarske prvakinje, pri katerih je igrala slovenska reprezentantka Lara Ivanuša. Trikrat je bila uspešna Kaja Korošec, enkrat pa Špela Kolbl. Pomurke so v prvem polčasu s pridom izkoriščale predvsem neodločnost Madžark v obrambni vrsti. Tam so gostje izgubile ogromno žog, prednost slovenskih predstavnic pa bi lahko bila po polčasu celo višja od dveh zadetkov. Prvega je v 27. minuti dosegla hitra Kolblova, ki je v kazenskem prostoru izkoristila nepazljivost dveh madžarskih branilk, vzela žogo in natančno merila v bližnji kot. Po novi odvzeti žogi na sredini igrišča so si slovenske prvakinje devet minut kasneje priigrale še enajstmetrovko, ko je Kolblovo v kazenskem prostoru podrla Evelin Fenyvesi. Strel z bele točke je uspešno realizirala Koroščeva.

Slovenske prvakinje so nato še trikrat stresle vratnico. Za malenkost so bile nenatančne Luana Zajmi, Kolblova ter poleg slednje še najnevarnejša nogometašica domačih, 16-letna Nina Kajzba, ki je poleg tega zapravila še tri soočenja ena na ena s švedsko vratarko Chandro Bednar.

Žarek upanja za gostje

Kazen je sledila v 53. minuti, ko je po prekršku vratarke Ive Kocijan daleč stran od svojih vrat sodnica še drugič pokazala na belo točko. Madžarke so prek kapetanke Evelin Mosdoczi znižale in nato skušale priti do izenačenja, a so bile Pomurke v obrambi suverene.

Po drugem rumenem kartonu Dorottye Czeller pri gostjah je v 73. minuti neposredno s prostega strela za mirno nadaljevanje drugič na tekmi zadela Koroščeva, ki je po sijajnem preigravanju v 80. minuti zadela za "hat-trick".

Še Zver in Zajc

V zadnjem, drugem krogu kvalifikacij nastopata še dve Slovenki. Avstr

Izjava po tekmi:

Sandi Bauer, trener:
"Zadovoljeni smo s potekom tekme. Začeli smo agresivno, pokazali smo pravo mero kontroliranega presinga. Tega gostje niso pričakovale, s tem smo jih presenetili. Od prve do zadnje minute smo držali tak tempo, naša zmaga je povsem zaslužena. Dovolili smo jim, da so se približali na 2:1, potem trpeli 10 minut, a s protinapadi prišli do vodstva in mirno pripeljali tekmo do konca."

Tekst: STA, D.P.
Foto: ŽNK Pomurje

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA