Pokalna sreda v prestolnici

Večina nogometašev že uživa v tekmovalnem premoru, sreda pa bo ponudila vrhunec pokalnega dogajanja. V Ljubljani bodo danes podelili kar tri trofeje. Pokalni dan bodo v Stožicah odprli mladinci Domžal in Aluminija, nato se bo dogajanje preselilo na Kodeljevo, kjer se bodo udarile Radomljanke in Pomurke, vrhunec pa bo predstavljal večerni finale Aluminija in Olimpije.

FINALE MLADINSKEGA POKALA NZS 2017/18:

30. maj, ob 15.00: DOMŽALE - ALUMINIJ

Stadion: Stožice
Sodniki: Aleksandar Matković, Žiga Šumer, Jure Sužnik; Tadej Mežnar
Delegat: Roman Rogelj
Prepoved nastopa: /
Neposredni prenos: NZS.si

Darko Birjukov, trener Domžal: »V zelo dobri formi čakamo finale pokala. Do zadnjega kroga smo bili v igri za naslov. Premagali smo Olimpijo, a je bil uspešen tudi Maribor. Pred finalom pokala imamo nekaj zdravstvenih težav, saj nam manjka nekaj igralcev.«

Bojan Flis, trener Aluminija: »Domžalčani so favoriti finala, mi pa jih bomo skušali presenetiti. Naša priložnost bodo protinapadi, del tekme pa bomo tudi mi igrali v pritisku.«

Pokalni dan bodo s tekmo v Stožicah odprli mladinci Domžal in Aluminija. Kidričani bodo v ponovitvi finalnega dvoboja sezone 2014/15, ko so se na koprski Bonifiki veselili rumeni, znova v vlogi izzivalca. Domžalčani so državno prvenstvo sklenili na drugem mestu, Štajerci pa so bili na koncu enajsti. A rdeči so prav v pokalnem tekmovanju dokazali, da lahko presenetijo tudi favorita, saj so v četrtfinalu izločili državne prvake Mariborčane. Za zmago z 2:1 sta zadela Nejc Bračko in Marcel Pušnik, v polfinalu pa je z enakim izidom padla še Mura, potem ko sta bila natančna Filip Jauk in Nik Marinšek, ki se je spomladi uveljavil tudi v članskem moštvu.

Tudi med nogometaši, ki so zaigrali v finalu pred tremi leti, najdemo nekaj uveljavljenih imen. Dejan Petrovič, Matic Vrbanec in Anton Rogina so danes vidni člani Aluminija, medtem ko se je Klemen Pucko z Muro prebil med prvoligaše. Še nekaj vidnejših imen je tedaj igral v domžalskem dresu. S pokalnim naslovom so se od šampionske generacije poslovili Jan Repas, Žan Žužek, Alen Ožbolt, Anže Pišek, Gal Primc in drugi. Tudi v zdajšnji zasedbi raste nekaj imen, ki so že okusili članski nogomet. Med takšne spada Adam Gnezda Čerin, ki je, tako kot mlajši Simon Gregorin, dvakrat zatresel goriško mrežo, zmago s 6:2 pa sta potrdila še Luka Guček in Matevž Femec. V polfinalu so bili Domžalčani z 0:1 boljši še od Triglava, dvoboj z Gorenjci pa je odločil fant znanega priimka. Tibor Gorenc Stankovič je mlajši brata Jona.

 

FINALE ŽENSKEGA POKALA NZS 2017/18:

30. maj, ob 17.30: ŽNK MOJE-LECE.SI RADOMLJE - ŽNK TELEMACH GMT BELTINCI

Stadion: Športni park Kodeljevo
Sodniki: Iztok Gornjak, Tomislav Gajić, Timotej Plavše; Denis Halilović
Delegat: Vlado Močnik
Prepoved nastopa: Špela Rozmarič (Telemach GMT Beltinci)
Neposredni prenos: Šport TV 1

Gregor Mohar, trener ŽNK Moje-lece.si Radomlje: »Med seboj se dobro poznamo, tako da skrivnosti ni. Od našega načina igre ne bomo odstopali, ker vsi skupaj verjamemo v to kar delamo. Pokalno tekmovanje je vedno specifično. Odloča ena sama tekma, vložek je velik, zato pričakujem, da bo tekma nekoliko bolj taktično naravnana.«

Nuša Ladinek, trenerka ŽNK Telemach GMT Beltincev: »Uvrstitev v finale je nagrada za celoletno delo. Ne dvomim, da dekleta ne bodo motivirane. To je poseben dogodek, ki se mu namenja veliko pozornosti javnosti. Igralke bodo izkoristile priložnost in skušale odigrati dobro tekmo. Če odigrajo, kot znajo, tudi rezultat ne more izostati!«

Po finalni tekmi mladincev se bo dogajanje za nekaj ur preselilo na desni breg Ljubljanice. Na Kodeljevem se bodo za pokalno krono udarile nogometašice Radomelj in Pomurja. Ekipi sta se z Olimpijo dolgo borili na naslov državnih prvakinj, a potegnili krajšo, saj so se ubranitve prvega mesta razveselile zmajčice. Finale pokalnega tekmovanja bo tako za varovanke Gregorja Moharja in Nuše Ladinek tolažilna nagrada, ki pa bo tudi priznanje za odrekanje in delo v letošnji sezoni. Tudi za ženski obračun velja, da bomo spremljali ponovitev dvoboja, saj sta se ekipi udarili v finalu sezone 2015/16. Radomljanke so povedle z golom Nine Predanič, Pomurke pa so na krilih Monike Conjar prišle do preobrata in zmage s 7:3, potem ko so tri zadetke dosegle v zadnjih sedmih minutah tekme.

Tokrat ne gre pričakovati toliko golov, saj sta moštvi precej bolj izenačini, kar potrjujeta obe pomladanski tekmi v državnem prvenstvu. Po jesenski zmagi Pomurk s 5:0 prvo srečanje v Radomljah ni dalo zmagovalk, v končnici prvenstva pa so se minimalne zmage veselili varovanke Nuše Ladinek. Slednje so že v polfinalu opravile z zahtevno nalogo, saj so se po jesenski izločitvi Fužinarja udarile z Olimpijo. V rednem delu tekme sta zadeli Anja Prša in Adrijana Mori, o finalistkah pa so odločali streli z bele točke, ko se je z dvema obrambama izkazala Zala Meršnik. Radomljanke niso imele tako zahtevne naloge, saj so že v prvem krogu napolnile mrežo Ajdovk, vajo pa ponovile tudi v polfinalu, ko so z 10:0 odpravile Cerklje. Trikrat je bila natančna Zala Kuštrin, ki je s štirimi goli prva strelka tekmovanja. Radomljanke v zgodovini spopadov s Pomurjem še nimajo zmage, se lahko to spremeni danes?

 

FINALE POKALA NZS 2017/18:

30. maj, ob 20.15: ALUMINIJ - OLIMPIJA

Stadion: Stožice
Sodniki: Andrej Žnidaršič, Matej Žunič, Manuel Vidali; Vojko Goričan, Dragoslav Perić; Marko Podgoršek
Delegat: Alojz Kovačič
Prepoved nastopa: /
Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Matic Vrbanec, kapetan Aluminija: »Mislim, da bo finale popolnoma drugačna zgodba kot prvenstvo. Možnosti so izenačene. Smo motivirani, zato se nadejamo dobrega rezultata. Vsekakor je to lepa priložnost za nas, ampak ni naključno, da smo tukaj, saj smo skozi celotno sezono pokazali, da smo osredotočeni ne le na ligo, ampak tudi na pokal. In zato smo tukaj, kjer smo.«

Branko Ilić, kapetan Olimpije: »Mislim, da o tem, kaj se je dogajalo na zadnjih tekmah z Aluminijem, ne smemo razmišljati. To je nova tekma, ki bo zelo pomembna, lahko se zgodi marsikaj. Imamo priložnost, da slavimo pred domačimi navijači, in bomo naredili vse, da bo pokal ostal v Ljubljani.«

Vrhunec dneva pa bo večerni spopad Kidričanov in Ljubljančanov v Stožicah. Zmaji bodo na domačem igrišču v vlogi gostov, a je jasno, komu pripada vloga favorita. Nogometaši Olimpije so v nedeljo potrdili naslov državnega prvaka, ki so ga tudi primerno proslavili, zato tudi Igor Bišćan priznava, da stanje nogometašev ni idealno. A jasno je, da bodo zeleno-beli v domačem mestu storili vse, da z zmago v finalu pokalnega tekmovanja osvojijo dvojno krono in potrdijo uspešno sezono. Olimpija se je do finala prebila s štirimi zmagami in remijem, po izločitvi Radomelj, ko je za zmago z 1:6 trikrat zadel Leon Benko, pa so bili Ljubljančani jeseni boljši še od Maribora. Štajerci so se opekli v prestolnici, ko sta za zmago s 3:0 zadela Issah Abass in Nik Kapun, Ljubljančani pa so v polfinalu opravili še s Celjem. Grofje so z golom Daria Vizingerja povedli že v drugi minuti, v drugem polčasu pa sta preobrat spisala Dario Čanađija in Issah Abass, finale pa je v Celju potrdil Aris Zarifović.

Kidričani so v lovu na drugi finalni nastop v zgodovini kluba odigrali še tekmo več, tako kot v lanski sezoni pa so tekmovanje pričeli v Beltincih. V mreži domačega tretjeligaša so v drugem polčasu končali trije zadetki, Štajerci pa so imeli manj dela z Jadranom. Dekančani so klonili s 7:0, na Primorskem pa sta se z dvema goloma izkazala zdaj že bivša Kidričana Damir Bartulović in Žiga Škoflek. Rdeči so po remiju v Kidričevem opravili tudi s Krko, ki so jo v Novem mestu ugnali po zaslugi zadetkov Mesca, Škofleka in Mensaha. Hitri Ganec je bil tudi osrednji junak polfinalnega spopada z Gorico, saj je dvakrat zadel na severu Primorske. Gostje so bili v Kidričevem že blizu preobrata, a je za veselje domačinov z enajstmetrovko v 91. minuti poskrbel Josip Zeba. Ljubljančani bodo v domačih Stožicah skušali potrditi uspešno sezono, Kidričani pa bi z zmago poskrbeli za zgodovinski uspeh. Štajerci bi si poleg prve pokalne lovorike priigrali tudi nastop v kvalifikacijah UEFA Evropske lige.

Pokalni dan bo sicer poln takšnega in drugačnega dogajanja, pestro bo tudi dogajanje pred tekmami in polčasom, za nameček pa se bosta na ŽAK-u v tradicionalni tekmi udarili še ekipi Univerz v Mariboru in Ljubljani. Srečanje v Šiški se bo pričelo ob 17. uri.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.

DELI NA