Pokal Slovenije: Celjani rešujejo sezono, Zavrčani pišejo klubsko zgodovino

Nemalokrat pred pokalnimi dvoboji slišimo besede, da je pokalno tekmovanje izredno nepredvidljivo. Tudi na slovenskih tleh smo v preteklosti videli že veliko presenečenj. Za razliko od nekaterih tujih držav se v Sloveniji v 24 sezonah še ni zgodilo, da bi pokalno lovoriko osvojil nižjeligaš. Najbližje temu je bil leta 2002 Aluminij iz Kidričevega, ki pa je v finalu v dveh tekmah izgubil z Gorico. Nižjeligaški izzivalci so prvoligaškim klubom precej neprijetnih šokov pripravili predvsem v zgodnejši fazi tekmovanja.

Čeprav se tudi v letošnji sezoni ne bo zgodilo, da bi pokalna lovorika romala v vitrine kluba, ki ne igra v najelitnejši druščini, brez presenečenj vseeno ni šlo. Rek, da je žoga okrogla, so že v prvem krogu tekmovanja potrdili pri Iliriji, ki je izločila Radomljane, jesenske prvake 2. SNL, za napredovanje so se morali avgusta pošteno potruditi tudi nogometaši Drave, Krke, Triglava, Veržeja in Zavrča. Najlepše presenečenje pa je bilo spisano na prekmurskih tleh, na zelenici soboške Fazanerije. Nogometna šola Mura je s fanatično borbenostjo na kolena spravila novogoriško zasedbo, tedaj s petimi zaporednimi zmagami vodilno moštvo Prve lige Telekom Slovenije.

Reševanje celjskega grofa

Ples kroglic je črno-beli zasedbi po vodilnem namenil še zadnjeuvrščenega prvoligaša. V Fazaneriji so z novim strategom Iztokom Kapušinom gostovali Celjani, ki pa so za razliko od Goričanov opravičili status favorita. Kapušin se je ob debiju na celjski klopi veselil treh zadetkov svojega moštva in uvrstitve v četrtfinale Pokala Slovenije. Grofje podobnih rezultatov niso uspeli prenesti še na prvoligaška igrišča, saj so večino jesenskega dela državnega prvenstva preživeli na repu ligaške razpredelnice. V iskanju recepta, ki bi moštvu prinesel napredovanje v varno cono, so v celjskem taboru precej upov položili tudi na pokalno tekmovanje, a obeti po žrebu, ki je aktualnim pokalnim podprvakom za nasprotnico namenil Olimpijo, niso bili prav rožnati. Celjani so se v obračun z vodilnim moštvom lige podali s slabo popotnico, saj so v osmih tekmah pred prvim četrtfinalnim dvobojem vknjižili vsega tri točke, za nameček pa so nekaj tednov pred tem v Stožicah prejeli pol ducata zadetkov.

Kljub vsemu pa je po presenečenju močno dišalo že po tekmi v prestolnici, ki se je po dvakratnem vodstvu zasedbe iz knežjega mesta končala z remijem. Na domači zelenici so Celjani uvodnemu poglavju dodali še nadaljevanje zgodbe. Ljubljanski zmaj je bil na celjski trdnjavi brez pravega ognja, grofje z razpoloženim Ivanom Firerjem na čelu pa so s tremi zadetki v ljubljanski mreži še enkrat več potrdili rek z uvoda tega članka, da so pokalni boji še kako nepredvidljivi. Primat celjske zasedbe ostaja borba za obstanek med prvoligaši, kljub vsemu pa bo moštvo z Arene Petrol aprila prihodnje leto vse sile napelo tudi v želji, da si zagotovi še deveti pokalni finale. Pokalni osmoljenci – v osmih finalih so doslej doživeli že sedem porazov, zadnjega v minuli sezoni – bi s pokalnim finalom po odlični lanski sezoni poskrbeli za precejšen obliž na slabše nadaljevanje zgodbe v letošnjem tekmovalnem letu.

Haložani v lovu za pokalno zvezdico

Eno lepših pokalnih zgodb so letos spisali tudi Haložani. Miran Vuk, prvi mož završkega kluba, je boj za pokalno lovoriko napovedal že pred lansko sezono, a so haloške upe v četrtfinalu, podobno kot leto poprej v drugem krogu, pokopali kasnejši finalisti Celjani. Omenjena tekmeca bi se lahko aprila pomerila za finalno vozovnico, saj so Zavrčani v letošnji sezoni storili še korak naprej in se uvrstili med najboljša štiri moštva. Za razliko od že omenjenih Celjanov so Haložani z za zdaj uspešno pokalno zgodbo pričeli že v prvem krogu tekmovanja, v katerem so preskočili drugi celjski klub – tretjeligaški Šampion – ki so mu zabili dva gola. V drugem krogu je sledilo gostovanje v Veržeju, Haložani pa so prleški odpor s štirimi zadetki v domači mreži strli šele v drugem polčasu.

Z visoko zmago so se Zavrčani uvrstili v krog zadnjih osmih moštev, ki ga je poleg sedmerice prvoligašev sestavljala še ptujska Drava. Žreb je završkemu moštvo prinesel prav obračun s sosedi s Ptuja, ki v letošnji sezoni uspešno nastopajo med drugoligaši. Podobno kot v obračunu Olimpije in Celja je tudi po prvi tekmi Zavrča in Drave kazalo na presenečenje, saj so Ptujčani z zlata vrednim zadetkom v gosteh iztržili remi in si pred povratno tekmo priigrali ugodno izhodišče, ki pa ga na domačem igrišču niso znali nadgraditi. Završka želja po polfinalni vstopnici je bila za Ptujčane prevelik zalogaj, saj so se napredovanja po dvojčku Veljka Batrovića in prvencu Alberta Riere veselili v završkem taboru.

Haložani so uspešno pokalno zgodbo spisali kljub dejstvu, da so moštvo v štirih pokalnih tekmah vodili kar štirje različni trenerji. V Celju je završke nogometaše vodil Miran Emeršič, saj tedaj novopečeni strateg Slavko Matić, ki je Zavrč popeljal do zmage v Veržeju, še ni imel vseh potrebnih dovoljenj za vodenje slovenskega kluba. Srbskega stratega, ki se je preselil h koprskemu prvoligašu, je na trenerskem stolčku zamenjal avstrijski strokovnjak Peter Pacult, ki je bil trener Zavrča v prvem četrtfinalnem dvoboju z Dravo, po hitrem slovesu Avstrijca pa je Riero in soigralce do zmage na Ptuju popeljal Milko Djurovski.

Celjanom in Zavrčanom v boju za pokalno zvezdico nasproti stojijo Mariborčani in Domžalčani, ki so po Iliriji v dramatičnem četrtfinalu iz boja za ubranitev pokalnega naslova izločili Koper, medtem ko so bili Mariborčani boljši od Tolmina in velenjskega Rudarja. Podobno kot v državnem prvenstvu, se tudi v pokalnem tekmovanju obeta zanimiva pomlad. Najprej aprila s polfinalnimi boji in konec maja z velikim finalom.

Tekst:Peter Dominko za Naš nogomet, december 2015
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA