Pogled v pomlad: Krško

Radomljani in Kidričani pred nadaljevanjem Prve lige Telekom Slovenije pogledujejo proti osmemu mestu, ki so ga med zimo držali Krčani. Posavci, ki so krstno prvoligaško sezono sklenili na šestem mestu ligaške razpredelnice, se v pomlad podajajo z mešanimi vtisi, z ulovljivim zaostankom za četrto Gorico, a rahlo prednostjo pred Aluminijem, ki zaseda neugodno deveto mesto.

Za razliko od zasledovalcev z dna lestvice so se na stadionu Matije Gubca držali preverjenega recepta, ki je klubu v zadnjih letih prinesel največje uspehe v zgodovini. Še več, vodstvo krškega prvoligaša je pristaše zelenih že pred božičnimi prazniki razveselilo s podaljšanjem sodelovanja s trenerjem Tomažem Petrovičem, ki je s tremi leti trenerskega staža na klopi Krškega trenutno tudi strateg z najdaljšim neprekinjenim stažem na klopi katerega od desetih prvoligašev. Petrovičevi varovanci so po »vzoru« lanske sezone tudi letos točke pridno nabirali predvsem na domačem igrišču, posavsko prestolnico pa sta z zmago in tremi točkami v žepu jeseni zapustila zgolj vodilna kluba prvenstva – Maribor in Olimpija.

Domače igrišče ob bučni podpori zveste publike bo tudi spomladi močno orožje žilavih Krčanov, ki so med zimskim premorom doživeli nekaj kadrovskih sprememb. Kot že zapisano, se krška zasedba pred nadaljevanjem sezone nahaja v položaju, ko lahko z uspešno serijo, s katero so Krčani navdušili prav lansko pomlad, ogrozijo tudi trenutno bolje postavljene klube, v primeru neuspeha pa se lahko za hrbet Posavcev hitro približajo predvsem Kidričani, ki so se po decembrskem skalpu Celjanov Krškemu približali na štiri točke zaostanka. Vsega šest točk pa loči osmo in četrto mesto, ki ga držijo že omenjeni Goričani. Prav sinje-modri bodo v uvodnem spomladanskem krogu prvi nasprotnik zasedbe trenerja Tomaža Petroviča, ki so se s treh gostovanj na severu Primorske doslej vrnili zgolj s točko. Krog zatem Krčane v luči boja za prvoligaški obstanek čaka izjemno pomembno gostovanje v Kidričevem, dva tedna zatem pa bo Krško še gost Radomljanov.

Kako proti nadaljevanju Prve lige Telekom Slovenije pogleduje trener Petrovič? Njegova zasedba je pred razcepom, en pelje v boj za mesta v zgornji polovici lestvice, drugi pa v nepredvidljivo borbo za obstanek: »Ostajam realen. Zavedam se, s čim se soočamo vsakodnevno. Vem, da nam je bilo na večini jesenskih tekem zelo težko. Morda bi lahko s kakšnimi starejšimi okrepitvami sanjali o boju za višja mesta, vendar o tem niti ne razmišljamo, saj naša prioriteta ostaja delo in to, kako vsako tekmo odigrati čim bolje. Pomlad bo težka, v prvi vrsti pa je klubski cilj povezan z obstankom in naredili bomo vse, da nam to tudi uspe.«

 

Pripravljalne tekme

Tudi pri Krškem so se v času, ko so na sončni strani Alp ob snežni odeji vladale izjemno nizke temperature, odločili zamenjati okolje, saj so se za nekaj dni odpravili v hrvaško Istro. Še pred selitvijo v Umag so Posavci gostovali pri Zagrebu, a morali po vodstvu, ki ga je priigral Filip Dangubić, po tekmi čestitati nekdanjemu hrvaškemu prvaku, ki letos tekmuje v drugi hrvaški ligi. Tako kot še nekaj slovenskih prvoligašev, se je tudi ekipa Krškega pomerila s peto ekipo srbskega prvenstva, za skalp Mladosti Lučanov pa je poskrbel eden od najmlajših adutov Petrovičeve zasedbe - 17-letni Ester Sokler. Zgolj dan po zmagi nad Mladostjo so se Krčani odpravili še v italijanski Videm, kjer so bili gostje Udineseja. Italijanski prvoligaš je po golu v uvodnih minutah dvoboja slavil minimalno zmago, tekma z dolgoletnim članom Serie A pa je bila tudi edina, ko Krčani niso dosegli zadetka.

Kar štirikrat so Filip Dangubić in soigralci zatresli mrežo Olimpije. V ponovitvi zaključnega dvoboja jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije je padlo kar osem zadetkov, Krčani pa so se v zaključku dvoboja do remija prebili po zaostanku dveh zadetkov. Dobra strelska forma je bila potrjena tudi v obračunu z mlado ekipo Ferencvaroša, ko sta ob mladem Kovačiču v polno po dvakrat zadela še Nikola Gatarić in Filip Dangubić, ki je bil jeseni prvi strelec moštva. Nazadnje je Krško ugnalo še Dobljane, ob Mensahu se je dveh zadetkov razveselil tudi Tonći Mujan, eden od novincev v krški slačilnici.

»Šest dni v Umagu je bilo fantastičnih, vadili smo na naravnih površinah, temperature so bile precej višje kot doma, pogoji za delo pa so bili odlični. Lepo bi bilo, če bi si lahko to privoščili še večkrat ali pa za dlje časa. Preostali del trenažnega procesa smo opravili v trdih pogojih domačega okolja, kar pa je že stalnica, s katero se moramo soočati,« je selitev v hrvaško Istro pozdravil krški strateg, ki je zadovoljen z izvedbo pripravljalnih tekem, a se na rezultate le-teh ne ozira preveč: »Na zadnjih tekmah smo dosegli precej zadetkov, videli pa bomo, kaj bo prineslo prvenstvo. Vem, da bo že na prvi tekmi težko zadeti, vendar se zavedamo, da brez zadetkov ne bo niti točk. Na rezultate pripravljalnih tekem ne dam veliko, čeprav so bili izidi solidni. Bolj pomembno je, da tekme izkoristimo za uigravanje in da vidimo, kako se posamezniki znajdejo pod obremenitvijo. Vse, kar smo želeli, smo opravili, večina igralcev je odigrala zastavljeno število minut. Glede na okoliščine in pogoje pa tudi število poškodb ni bilo veliko.«

 

Zimski prestopi

Krška posadka bo v pomladanski del Prve lige Telekom Slovenije zajadrala v nekoliko prenovljeni, a tudi mlajši podobi. Medtem ko sta se Ranko Moravac in Dejan Vokić po izteku dogovora o posodi vrnila v Maribor, so Krško zapustili še nekateri nogometaši, ki so pred več kot letom in pol odigrali pomembno vlogo pri krškem preboju med prvoligaše. Od zelenih se je poslovil David Bučar, ki je bil v tekmi z Aluminijem strelec odločilnega zadetka za krško napredovanje med prvoligaše. Ob Mihi Drnovšku, kapetanu in otroku kluba, sta Tim Čeh in Žiga Jurečič posavsko prestolnico zamenjala za dolenjsko in bosta spomladi igrala za Krko. Rok Baskera se je vrnil v Olimpijo, prosta igralca pa sta postala tudi Jure Špiler in Roy Rudonja.

Seznam novincev v moštvu trenerja Petroviča je precej krajši. Pristašem Krškega je najbolj poznan Nikola Gatarić, ki je bil jeseni v 2. SNL pomemben adut sosednjih Brežičanov, Krčani pa že dodobra poznajo tudi Uroša Jovanovića. 18-letni Srb je s Petrovičevo zasedbo treniral že vse od poletja, med zimskim tekmovalnim premorom pa je pridobil tudi pravico nastopa. Konkurenco v moštvu pa bosta zaostrila tudi Roko Nakić in Tonći Mujan, ki je bil do selitve v Slovenijo član splitskega Hajduka. Ob tem velja dodati, da bodo spomladi še vidnejšo vlogo v članskem moštvu igrali tudi mladi upi kluba, kot so David Kovačič, Jan Gorenc in Ester Sokler, tudi mladinski reprezentanti Slovenije.

Petrovič je med premorom izgubil devet nogometašev, v nadaljevanju prvenstva bo ekipa še mlajša kot jeseni, a bo mladost morda tudi dodaten adut Posavcev: »Usmeritev kluba je jasna. Potrebno je vključiti čim več mladih igralcev, saj bo klub preživel, če bo finančna sredstva zagotavljal s prodajo nogometašev. To je ob obstanku v ligi eden od klubskih ciljev. Prestopni rok je prevetril našo zasedbo, številčno nas je manj, morda je na določenih položajih manj izbire. Štirje novinci so ekipi nekaj dodali in delo bomo nadaljevali s trenutnim kadrom. Delamo veliko, imamo zelo mlado ekipo, zato mora biti energija na čim višjem nivoju, da lahko nadomestimo pomanjkanje izkušenj.«

Podobno kot za Aluminij, tudi za Krško velja, da bi v primeru uspešnega vstopa v nadaljevanje sezone hitro pobegnilo nevarni coni na dnu ligaške razpredelnice. Krčane že v uvodnih štirih pomladanskih krogih čakata gostovanji pri zasledovalcema, ob tem pa se bodo Marko Zalokar in soigralci pomerili še z Gorico in Celjem, ki ima pred Posavci zgolj malce več kot minimalno prednost. Bodo pomlajeni Krčani mladostno zagnanost znali izkoristiti sebi v prid?

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.11.2022 | 2. SNL
    Grosupeljčani dobili zaostalo tekmo s Krčani
    V Krškem je bila odigrana še zadnja tekma v jesenskem delu 2. SNL, Krčani so se v zaostalem dvoboju 17. kroga pomerili z Grosupeljčani, ki so se s tesno zmago znebili zadnjega mesta.
  • 26.10.2022 | 2. SNL
    Krčani po preobratu premagali Dobljane
    Nogometaši Krškega in Doba so na zelenici Stadiona Matija Gubec odigrali zaostalo tekmo devetega kroga 2. SNL. Čeprav so gostje ob polčasu vodili z dvema goloma prednosti, so točke po preobratu v nadaljevanju tekme ostale v Posavju.
  • 19.11.2019 | 2. SNL
    Fužinar dobil zaostalo tekmo v Krškem
    Na krškem Gubcu je bila odigrana v soboto odpovedana tekma 18. kroga 2. SNL. V Posavju so se veselili nogometaši ravenškega Fužinarja, ki so z zmago pobegnili tokratnim gostiteljem.
  • 04.09.2019 | 2. SNL
    V Ajdovščini dvoboj nekdanjih prvoligašev
    Prvoligaši ta teden nimajo tekmovalnih obveznosti, v 2. SNL pa bodo v soboto in nedeljo odigrali tekme sedmega kroga. Najzanimivejši spopad vikenda bo odigran v Ajdovščini, v prestolnici burje se bosta udarila Gorica in Krško, dvoboj lanskoletnih prvoligašev boste lahko spremljali tudi na Sportklubu.
  • 25.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Krčani za konec z zmago
    Nogometaši Krškega so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico s 3:2 (1:1).
  • 24.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Krško - Gorica
    Večina bitk je že odločenih, tudi tista za obstanek. Na Gubcu bodo pomahali v slovo Prvi ligi Telekom Slovenije, zadnji nasprotnik Krškega bo Gorica, ki jo čaka igranje v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev PLTS.
  • 22.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor ob dvigu pokala z zmago
    Nogometaši Maribora so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Krško z 2:0 (1:0).
  • 21.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Maribor - Krško
    Nogometaši Maribora bodo v sredo odigrali zadnjo tekmo v domačem Ljudskem vrtu. V štajerski prestolnici gostuje zadnje Krško, ki se poslavlja od PLTS, vijoličasti pa bodo po tekmi dvignili pokal.
  • 19.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Aluminij osvojil Krško
    Nogometaši Krškega so v tekmi 33. kroga Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Aluminiju z 1:3 (0:2)
  • 17.05.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Krško - Aluminij
    Zaključno dejanje 34. kroga bo odigrano na Gubcu. Krško teoretično še ni med drugoligaši, a praktično ni več dvoma, da se Posavci poslavljajo od PLTS. Kakšen bo razplet dvoboja z Aluminijem?

DELI NA