Pogled v pomlad: Celje

Celjani so dobršen del jesenskega dela prvenstva preživeli na četrtem mestu, ki ga želi zasedba s knežjega mesta zasedati tudi po zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije in si ob ugodnem razpletu pokalnega tekmovanja priigrati novo evropsko vozovnico.

V pomlad bodo grofje krenili s petega mesta, na katerega so zdrsnili po zadnji jesenski preizkušnji in bolečem porazu v Kidričevem, ko so gostitelji zadetek za zmago dosegli v izdihljajih dvoboja. Rumeno-modri so v jesenskem delu sezone na tako močno želenem in iskanem četrtem mestu, ki si ga poleg Celjanov želijo tudi Goričani, Koprčani in Velenjčani,  preživeli osem krogov, največ med omenjeno četverico moštev. V primerjavi s konkurenti so celjski nogometaši vknjižili vsega tri neodločene rezultate, najmanj v celotnem prvenstvu, a je celjski četi bogatejši točkovni plen odneslo deset porazov - mesto višje uvrščena Gorica je izgubila sedemkrat, Koper in Rudar pa sta doživela osem porazov.

Četa trenerja Igorja Jovićevića, ki je sredi jesenskega dela sezone nasledil Roberta Pevnik in je svoje varovance prvič s klopi vodil ob zanesljivi zmagi nad Radomljami, v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije vstopa s povsem poravnano razliko v doseženih in prejetih zadetkih. V skupini štirih ekip, ki jih v uvodnih spomladanskih krogih čaka boj za četrto mesto, se lahko Celjani pohvalijo z drugim najučinkovitejšim napadom in ravno tako drugo najbolj trdno obrambo. Že uvodoma, v zaključni tekmi 22. kroga, se bodo Celjani za nove zadetke in točke udarili z enim od konkurentov za četrto mesto, saj grofje gostujejo na koprski Bonifiki. Zatem čakata Daliborja Volaša in soigralce dvoboja z Radomljami in Krškim, ki ga Celje v prvoligaški konkurenci še ni uspelo premagati, a bo uspešen vstop v pomlad izjemno pomemben za obdobje po marčevskem reprezentančnem premoru. Po štajerskem derbiju z Mariborom, ki bo odigran še pred krajšim odmorom, Jovićevićevo zasedbo namreč čakajo spopadi z Rudarjem, Domžalami, Olimpijo in Gorico.

Od ciljev v drugem delu državnega prvenstva ne beži niti Igor Jovićević, ki je imel v zimskem pripravljalnem obdobju priložnost, da svoje moštvo spozna do obisti, saj so Celjani formo in pripravljenost kar tri tedne pilili na skupnih pripravah v hrvaškem Umagu. »Cilj je jasen. Osvojitev četrtega mesta in nastopanje v kvalifikacijah za Evropo. Čaka nas težko delo, ampak verjamem, da si bomo z našo igro ustvarjali veliko priložnosti na vsaki tekmi, nobenega nasprotnika se ne bomo ustrašili, vedno bomo šli na zmago in uspe nam lahko z veliko borbe na vsaki tekmi in pred tem na vsakem treningu. Čaka nas težek boj, a smo na njega pripravljeni,« poudarja 43-letni Zagrebčan, ki je bil v času aktivne nogometne kariere kot prvi hrvaški nogometaš tudi član madridskega Reala.

 

Pripravljalne tekme

Kot že zapisano, je vodstvo celjskega prvoligaša članskemu moštvu omogočilo kar tritedenske priprave v toplejših krajih. Tako kot še nekaj slovenskih prvoligašev, so si tudi Celjani za zimsko pripravljalno bazo izbrali Sloveniji bližnji Umag, tam pa so odigrali tudi večino od 11 pripravljalnih srečanj. Uvodoma so Celjani gostovali na reški Rujevici in bili blizu tega, da presenetijo vodilno ekipo hrvaškega prvenstva. Grofje so z goloma Damirja Hadžića in Luke Belića kar dvakrat prešli v vodstvo, a je gostiteljem uspel preobrat za zmago z 2:3. V prvem delu priprav na Hrvaškem je celjski strateg Jovićević razpolagal s širokim kadrom, zato so rumeno-modri zadnjo januarsko soboto izkoristili za kar dve preizkušnji. Ob remiju z avstrijskim drugoligašem Hornom so bili uspešnejši od Jadrana Poreča, mrežo katerega je ob Mateju Podlogarju dvakrat zatresel tudi Dalibor Volaš.

Po ponovni vrnitvi v hrvaško Istro sta sledila zaporedna poraza z izidom 1:3, čeprav so Celjani tako tekmo z Gorico kot Mladostjo Lučani odprli z golom za vodstvo. V obračunu z ligaškim tekmecem je bil natančen Rudi Požeg Vancaš, mrežo srbskega prvoligaša pa je z lepim udarcem načel Dalibor Volaš. Po remiju s Hradec Kralovemi, ko je v polno meril Lovre Čirjak, so Celjani priprave sklenili s tremi zmagi. Amar Rahmanović, Tilen Pečnik in Nino Pungaršek so bili uspešni v skrajšani tekmi z mlado ekipo madžarskega Ferencvaroša, Luka Belić je priigral zmago v tekmi s češko Sigmo Olomouc, pred vrnitvijo v domovino pa so celjski nogometaši ugnali še kitajskega drugoligaša Dalian. Ob Požegu Vancašu je bil natančen še Igor Košman.

»Moštvo se je že ob koncu jesenskega dela prvenstva soočilo z načinom igre, ki ga želim videti na igrišču, sedaj pa smo lahko v miru nadaljevali z razvijanjem tega modela. Igralci razumejo, da je v modernem nogometu potrebna hitrost, agresivnost, hitri prehod iz obrambe v napad in pametna igra, ko žoge nimaš v posesti. Vse to osvajamo in po vseh treningih in pripravljalnih tekmah verjamem, da bo ekipa pripravljena na prvo spomladansko tekmo,« pravi Jovićević, ki ob tem pozdravlja tudi dejstvo, da po dolgih pripravah v moštvu ni poškodovanega nogometaša, kar je deloma tudi posledica dejstva, da so se Celjani med zimo izogibali vadbi na umetni travnati površini: »Za nami je pet tednov priprav na spomladanski del sezone, od tega smo tri tedne vadili v Umagu, kjer smo imeli odlične pogoje za delo. Zimski premor je dolg, vreme pa v domačih krajih onemogoča vadbo na naravni travi, zato je super, da nam je vodstvo kluba omogočilo treninge v Istri. Treniranje v takšnih pogojih seveda zmanjša možnost poškodb in v tem trenutku nimamo poškodovanega nogometaša. Seveda pa so tovrstne priprave dobrodošle, da se ekipa zbliža in da se ustvari prava kemija med igralci in mislim, da imamo dobro vzdušje v ekipi.«

 

Zimski prestopi

Jovićević je že jeseni poudarjal, da si želi na nekaterih igralnih položajih okrepiti svoje moštvo, v zimskem pripravljalnem obdobju pa je pod svojim okriljem pozdravil šesterico novih obrazov. Slovenska javnost dva med njimi pozna že zelo dobro, saj je bil Goran Galešić v preteklosti pomemben adut Gorice in Kopra, Lovro Cvek pa je po uveljavitvi v dresu Zavrča, pri katerem je bil nekaj časa tudi kapetan, jeseni igral za kidričevski Aluminij. Konkurenco v obrambni vrsti sta okrepila Tomislav Barišić in Adam Mitchell, ki bo kot prvi novozelandski nogometaš upal na debi v Prvi ligi Telekom Slovenije, še dva aduta pa so grofje dodali napadalnemu delu moštva. Luka Belić, ki je v pripravljalnem obdobju dosegel dva zadetka, se je v knežje mesto preselil s statusom nekdanjega nogometaša West Ham Uniteda, Igor Košman pa je igral v Ukrajini. Ob tem velja dodati, da sta pogodbo s klubom podaljšala tudi Nino Pungaršek in Tilen Pečnik.

Od celjskega dresa sta se pred drugim delom sezone poslovila Marin Glavaš in Matic Mlakar, ki se je sicer že jeseni kalil na posodi. Ob dvojici zdaj že bivših grofov pa se je od Arene Petrol začasno poslovila še peterica mladih nogometašev. Ob Timu Obrezu, ki bo spomladi znova zaigral za Ivančno Gorico, so se štirje nogometaši v želji po obilnejši minutaži preselili k ptujski Dravi. Drugoligašu, ki ga vodi legenda celjskega kluba, Simon Sešlar, bodo v nadaljevanju sezone pomagali Matic Marcius, Mitja Križan, Jon Šporn in Adnan Bašić, ki je bil del ptujskega moštva že jeseni, ko je bil z devetimi zadetki tudi prvi klubski strelec.

Z opravljenim v zimskem prestopnem roku je zadovoljen tudi celjski strateg, ki ga veseli dejstvo, da so novinci v celjski slačilnici ekipi dodali tudi dodatno mero konkurence: »Okrepili smo se na vseh igralnih mestih in sedaj imamo na vsaki poziciji vsaj dva nogometaša, kar je dobro za konkurenco v moštvu. Igralci, ki so prišli, so večinoma mladi nogometaši, a zelo perspektivni in željni dokazovanja. Mislim, da imamo sedaj odlično ekipo in boj za začetno enajsterico bo velik. Vendar poudarjam, da zame ni pomembnih samo enajst nogometašev, ki tekmo začnejo, ampak celotno moštvo. Vsak, ki vstopi, lahko spremeni potek igre, tako da so zame vedno vsi nogometaši v moštvu začetna enajsterica.«

Celjani se v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije podajajo s popotnico treh zaporednih zmag, kar bo zagotovo dobrodošel dejavnik pred zahtevnim gostovanjem na koprski Bonifiki. Z okrepljeno zasedbo bodo grofje na slovenski Obali napadli vse tri točke, z nekaj sreče in pomoči Krčanov, ki prav tako v nedeljo gostijo Gorico, pa bi se lahko izkušena ekipa trenerja Jovićevića že po prvem spomladanskem dejanju vrnila na četrto mesto, ki si ga v Celju želijo zadržati tudi ob koncu sezone.

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do zmage tudi v Rogaški
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 31. kroga prve lige Telemach v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0)
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Celje
    Tako Rogaška kot Celje sta v prejšnjem krogu vpisala izredno pomembni zmagi. Kako se bo razpletla medsebojna tekma?
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do nove zmage za utrditev na vrhu
    Nogometaši Celja so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Bravo Kostel z 2:1 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje je s preobratom v Murski Soboti prišlo do nove zmage, vodilni grofje pa se bodo med tednom pomerili z Bravom, ki je po Rogaški izgubil še z Domžalami. Kdo bo uspešnejši v knežjem mestu?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Aluminij iz Celja odnaša točko
    Nogometaši Celja in Aluminija so v 28. krogu Prve lige Telemach igrala neodločeno 2:2 (1:2).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Aluminij
    Uvodni krog zadnje četrtine Prve lige Telemach bodo s štajerskim dvobojem zaključili nogometaši Celja in Aluminija. Kidričani so v letošnji sezoni že dvakrat prekrižali načrte grofov, kako bo v soboto?
  • 17.03.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani v Celju klonili šele povsem na koncu
    Nogometaši Celja so v 27. krogu Prve lige Telemach premagali ekipo Kalcerja iz Radomelj z 2:1 (1:1).

DELI NA