Pogled v pomlad: Aluminij

Deveto mesto lestvice Prve lige Telekom Slovenije še ne prinaša neposrednega obstanka v družbi najboljših slovenskih klubov, zato pred nadaljevanjem prvenstva v taboru Aluminija ne skrivajo, da se želijo spomladi izogniti mestom, ki ne zagotavljajo prvoligaške vozovnice za prihodnjo sezono.

Tako kot pri konkurentu z Radomelj, so tudi v Kidričevem med zimskim tekmovalnim premorom poiskali novega prvega moža. Bojan Špehonja, ki je vodenje članskega moštva prevzel pred nadaljevanjem lanske sezone in mlado ekipo s serijo neporaženosti popeljal do drugega mesta, je nasledil Slobodan Grubor. Rečan za razliko od Roberta Pevnika, ki bo v pomlad popeljal Radomljane, še nima izkušenj s slovenskim prvenstvom, saj je 48-letnik praktično celotno igralsko kot tudi trenersko kariero preživel pri severnih sosedih. Po vlogi pomočnika trenerja je Grubor kratek čas vodil drugoligaški Lustenau, v Bundesligi pa je sedel na klopi Wolfsbergerja.

Štajerska zasedba se v zadnjih 15 krogov Prve lige Telekom Slovenije podaja s štirimi točkami zaostanka za Krškim, ki drži tako želeno osmo mesto, in z devetimi točkami zaloge pred zadnjeuvrščenimi Radomljani. Čeprav se zdi prednost na prvi pogled dokaj varna, se lahko položaj tekmecev zaplete že po uvodnem pomladanskem dejanju, ko bodo Kidričani gostje Radomljanov ob Kamniški Bistrici. Nič manj pomembna za Aluminij ne bo niti druga preizkušnja v nadaljevanju sezone, ko bo četa trenerja Gruborja na domačem igrišču lovila Krčane. Po gostovanju v Ljudskem vrtu, od koder so rdeči jeseni kot edini odnesli vse tri točke, z Mariborom pa remizirali tudi v drugi tekmi, bo v Kidričevem gostoval še tretji tekmec s spodnjega doma lestvice – velenjski Rudar.

Kidričane že uvodoma čaka nekaj izjemno pomembnih preizkušenj, česar se zaveda tudi novi strateg Slobodan Grubor: »Postavili smo si osnovni cilj, ki je povezan z obstankom v ligi. Priprave so bile dolgo, dobro smo se pripravili in že z nestrpnostjo čakamo na začetek prvenstva. Vsaka tekma bo pomembna, želimo si dobrega začetka in že v prvi tekmi proti Radomljam bomo šli po zmago. Po tekmi pa bomo videli, kako uspešni bomo.«

 

Pripravljalne tekme

Letošnja zima je ponudila izjemno nizke temperature, ki so se tudi na štajerskem koncu zadržale nekaj tednov. Tako so bili tudi Kidričani v času, ko so trenirali v domačem okolju, prisiljeni vaditi na igrišču z umetno travnato površino. Po vzgledu večine prvoligašev se je tudi ekipa Aluminija v začetku februarja za nekaj dni odpravila v hrvaško Istro, natančneje v Novigrad, ki je skupaj z Rovinjem gostil enega od pripravljalnih turnirjev. V skupinskem delu so morali Kidričani priznati dva tesna poraza, boleč je bil predvsem prvi proti Kapfenbergu, saj je avstrijski drugoligaš do zmage prišel v izdihljajih dvoboja.

Zatem je bil od Kidričanov uspešnejši tudi Široki Brijeg, v tekmi za peto mesto pa so Gruborjevi varovanci nakazali, da znajo biti razigrani tudi v fazi napada. Štajerci so v deževnem vremenu napolnili mrežo bosansko-hercegovskega drugoligaša GOŠK Gabele. Pred in po selitvi k južnim sosedom so Kidričani v domačem Športnem parku gostili tretjeligaša, tako dvoboj z Muro kot z Nafto pa se je razpletel z izidom 1:1. Lendavsko mrežo, ki v 3. SNL vzhod zaseda vodilno pozicijo, je zatresel Josip Zeba, ki je z dvema goloma tudi najboljši strelec v pripravljalnem obdobju, visokorasli branilec pa je s štirimi zadetki že jeseni pristavil pomemben delež k 18 točkam.

Selitev v toplejšo Istro, kjer so lahko nogometaši vadili na naravni površini, je pozdravil tudi Grubor: »Priprave potekajo v skladu z načrtom, trenažni proces še ni zaključen, čaka nas še teden in pol priprav. Vse, kar smo si zamislili, smo tudi izpolnili. Klub nam je omogočil, da odpotujemo v toplejše kraje, umaknili smo se od izjemno nizkih temperatur, kar je bilo izjemno dobrodošlo za nadaljevanje sezone. V Istri smo v tednu dni odigrali tudi tri pripravljalne tekme.«

 

Zimski prestopi

Med zimskim premorom je največ sprememb doživela zvezna vrsta. Grubor je pred nadaljevanjem prvenstva ostal brez dveh pomembnih adutov sredine igrišča, kapetana Dejana Krljanovića in Lovra Cveka, ki bo nogometno pot nadaljeval v Celju. Od rdečih sta se polovila tudi napadalca Alexander Srdić in Toni Petrović, ki sta ju zamenjala mlada Mateo Panadić in Alen Krajnc. Slednji se je po nekaj letih vrnil v klub, v katerem je nase opozoril že kot kadet, nato pa je bil kot igralec Kopra najboljši strelec mladinskega prvenstva.

Po nogometni upokojitvi Kristiana Lipovca je vratarsko konkurenco okrepil Matija Kovačić, ki je eden od peterice bivših Zavrčanov v Aluminiju. V Halozah je pred časom igral tudi Sanin Muminović, ki je ob izkušenem Vedranu Mesecu, jeseni drugemu strelcu druge hrvaške lige, in ganskemu nogometašu Derricku Mensahu ena od treh novih rešitev kidričevske zvezne linije. Le-ta bo skušala v nadaljevanju sezone najti več rešitev za svoje napadalce, saj so Kidričani jeseni dosegli najmanj zadetkov, zgolj 15, dvakrat pa so zapadli tudi v daljši strelski post.

»Kar smo si zamislili, smo tudi izpeljali. Okrepili smo se na položajih, ki so bili deficitarni. Zadovoljen sem z novinci, čeprav so nekateri med njimi imeli nekaj manjših težav s poškodbami, vendar verjamem, da bodo že kmalu nared,« se je zimskega prestopnega roka dotaknil prvi mož kidričevskega moštva.

Kidričane že ob vstopu v nadaljevanje Prve lige Telekom Slovenije čaka nekaj izjemno pomembnih preizkušenj. Z zmagama nad Radomljami in Krškim bi se Žiga Škoflek in soigralci razbremenili psihičnega pritiska in bremena, ki ga prinaša senca desetega mesta, v primeru neuspeha pa bi se lahko položaj Štajercev pošteno zapletel.

Tekst: NZS
Grafika: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    V dvoboju za obstanek Radomljani do točke v zaključku
    Nogometaši Aluminija in Kalcer Radomelj so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Radomlje
    Kdo bo v zadnjih pet tekem letošnje sezone zakorakal z boljšim izhodiščem? Nogometaši Aluminija in Radomelj bodo v Kidričevem odigrali dvoboj začelja lestvice Prve lige Telemach.
  • 11.04.2024 | Prva liga Telemach
    Preobrat Kopra za zmago proti Aluminiju
    Nogometaši Kopra so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij z 2:1 (0:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Koper - Aluminij
    Sklepno dejanje 30. kroga Prve lige Telemach se bo odvilo na Obali, kjer Koper gosti Aluminij. Kaj bo prinesel četrtkov popoldan?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Aluminij iz Celja odnaša točko
    Nogometaši Celja in Aluminija so v 28. krogu Prve lige Telemach igrala neodločeno 2:2 (1:2).
  • 29.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Aluminij
    Uvodni krog zadnje četrtine Prve lige Telemach bodo s štajerskim dvobojem zaključili nogometaši Celja in Aluminija. Kidričani so v letošnji sezoni že dvakrat prekrižali načrte grofov, kako bo v soboto?

DELI NA