02.03.2023 | NZS
Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS

Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović

Radenko Mijatović je v slabi uri dolgem pogovoru spregovoril tudi o svojem otroštvu. »Rodil sem se v Bosni in Hercegovini, v malem mestu Kneževo, kjer sem naredil tudi prve nogometne korake v NK Progres. Po zaključeni srednji šoli sem odšel na služenje vojaškega roka v Ljubljano, nastanjen sem bil zraven stadiona za Bežigradom. Igral sem nogomet za ekipo ljubljanske vojaške garnizije, po koncu vojaškega roka pa sklenil, da bom ostal v Sloveniji. Kasneje sem igral nogomet za Litijo, Vevče, Slovan, Ilirijo, Svobodo in osem let žogo brcal tudi v avstrijskih nižjih ligah,« je opisal Radenko Mijatović.

Čeprav je danes poznan predvsem kot predsednik NZS, je Radenko Mijatović tudi ugleden poslovnež, ki je svojo poslovno pot začel povsem na dnu: »V dobrih 11 mesecih, kolikor je trajal moj vojaški rok, sem vzljubil Ljubljano, zato sem se odločil ostati tukaj. Dobil sem vabilo, da začnem igrati v dresu Slovana, kar sem z veseljem sprejel. Takrat tudi ni bilo težko dobiti službo. Zaposlil sem se v kartonažni tovarni v Ljubljani in če se ozrem nazaj, je bila zgodba res zanimiva. Začel sem kot transportno-skladiščni delavec. Skozi leta sem napredoval, bil kasneje v finančnem sektorju, tudi finančni direktor, direktor povezanih podjetjih, predsednik uprave Valkartona... Zgodba je res zanimiva.«

Danes je Radenko Mijatović direktor podjetja MSIN, velike uspešne poslovne skupine, ki združuje več kot 1400 ljudi. Hkrati kot predsednik vodi Nogometno zvezo Slovenije, toda to je – zanimivo – funkcija, ki ni profesionalne narave. »Nabor aktivnosti in tudi s tem povezana odgovornost narekuje, da bi funkcija predsednika NZS morala biti profesionalna,« je mnenja Mijatović, ki kot predsednik NZS vodi organizacijo, v kateri je zaposlenih med 40 in 50 ljudi. »Ko sem pred časom kot delegat obiskal Chelsea, so mi v klubu povedali, da imajo redno zaposlenih okrog 800 ljudi, hkrati jih še približno 600 s klubom sodeluje pogodbeno. Skupaj torej okoli 1400 ljudi v enem nogometnem klubu. Naša NZS ima skupaj s pogodbeni sodelavci okrog 80 ljudi...« je z zanimivostjo postregel Mijatović in se v podkastu dotaknil tudi tega, da mora kot predsednik NZS z vsem svojim premoženjem odgovarjati za poslovanje krovne organizacije. »Predsednik NZS je odgovoren za vse, kar se zgodi v slovenskem nogometu. Za nek način je strelovod za vse,« je v smehu dodal Radenko Mijatović.

Celoten pogovor s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem, kakor tudi prejšnjo epizodo najdete na YouTube kanalu NZS TV.

Tekst: IZCvG/JB
Foto: IZCvG

SORODNE NOVICE

 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.
 • 10.02.2023 | NZS
  Seminar za zdravnike v znamenju športnih poškodb
  Prvi vikend v februarju se je na sedežu Nogometne zveze Slovenije zbralo več kot 30 nogometnih zdravnikov, ki delujejo v slovenskih reprezentancah ter klubih prve in druge nogometne lige.
 • 09.02.2023 | NZS
  Razpis za odprta delovna mesta v 11teamsports SI, trgovini s športnimi oblačili d.o.o.
  V novo odprti trgovini s športnimi oblačili 11teamsports SI d.o.o. se razpisujejo prosta delovna mesta na področju poslovodenja, prodaje, potiska opreme, logistike in podpore v pisarni.
 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.

DELI NA