02.03.2023 | NZS
Podkast NZS: Radenko Mijatović o vlogi predsednika NZS

Po selektorju članske reprezentance Matjažu Keku je kot drugi gost v podkastu Nogometne zveze Slovenije gostoval prvi mož NZS Radenko Mijatović

Radenko Mijatović je v slabi uri dolgem pogovoru spregovoril tudi o svojem otroštvu. »Rodil sem se v Bosni in Hercegovini, v malem mestu Kneževo, kjer sem naredil tudi prve nogometne korake v NK Progres. Po zaključeni srednji šoli sem odšel na služenje vojaškega roka v Ljubljano, nastanjen sem bil zraven stadiona za Bežigradom. Igral sem nogomet za ekipo ljubljanske vojaške garnizije, po koncu vojaškega roka pa sklenil, da bom ostal v Sloveniji. Kasneje sem igral nogomet za Litijo, Vevče, Slovan, Ilirijo, Svobodo in osem let žogo brcal tudi v avstrijskih nižjih ligah,« je opisal Radenko Mijatović.

Čeprav je danes poznan predvsem kot predsednik NZS, je Radenko Mijatović tudi ugleden poslovnež, ki je svojo poslovno pot začel povsem na dnu: »V dobrih 11 mesecih, kolikor je trajal moj vojaški rok, sem vzljubil Ljubljano, zato sem se odločil ostati tukaj. Dobil sem vabilo, da začnem igrati v dresu Slovana, kar sem z veseljem sprejel. Takrat tudi ni bilo težko dobiti službo. Zaposlil sem se v kartonažni tovarni v Ljubljani in če se ozrem nazaj, je bila zgodba res zanimiva. Začel sem kot transportno-skladiščni delavec. Skozi leta sem napredoval, bil kasneje v finančnem sektorju, tudi finančni direktor, direktor povezanih podjetjih, predsednik uprave Valkartona... Zgodba je res zanimiva.«

Danes je Radenko Mijatović direktor podjetja MSIN, velike uspešne poslovne skupine, ki združuje več kot 1400 ljudi. Hkrati kot predsednik vodi Nogometno zvezo Slovenije, toda to je – zanimivo – funkcija, ki ni profesionalne narave. »Nabor aktivnosti in tudi s tem povezana odgovornost narekuje, da bi funkcija predsednika NZS morala biti profesionalna,« je mnenja Mijatović, ki kot predsednik NZS vodi organizacijo, v kateri je zaposlenih med 40 in 50 ljudi. »Ko sem pred časom kot delegat obiskal Chelsea, so mi v klubu povedali, da imajo redno zaposlenih okrog 800 ljudi, hkrati jih še približno 600 s klubom sodeluje pogodbeno. Skupaj torej okoli 1400 ljudi v enem nogometnem klubu. Naša NZS ima skupaj s pogodbeni sodelavci okrog 80 ljudi...« je z zanimivostjo postregel Mijatović in se v podkastu dotaknil tudi tega, da mora kot predsednik NZS z vsem svojim premoženjem odgovarjati za poslovanje krovne organizacije. »Predsednik NZS je odgovoren za vse, kar se zgodi v slovenskem nogometu. Za nek način je strelovod za vse,« je v smehu dodal Radenko Mijatović.

Celoten pogovor s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem, kakor tudi prejšnjo epizodo najdete na YouTube kanalu NZS TV.

Tekst: IZCvG/JB
Foto: IZCvG

SORODNE NOVICE

 • 29.05.2023 | NZS
  Izvršni odbor potrdil strateški projekt sofinanciranja trenerjev mlajših ekip
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 35. seji obravnaval in potrdil izvedbo strateškega projekta NZS, ki želi v svojem temelju dvigniti nivo tistega dela stroke, ki skrbi za največje število perspektivnih igralcev, obenem pa izboljšati pogoje za delo trenerjev in igralcev do 13. leta starosti. 
 • 08.05.2023 | NZS
  Odziv NZS po sobotnem finalu
  Nogometna zveza Slovenije je v soboto organizirala finalni dogodek slovenskega pokalnega tekmovanja, Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci.
 • 24.04.2023 | NZS
  V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura
  Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.
 • 21.04.2023 | NZS
  Razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2023
 • 05.04.2023 | NZS
  Čeferinu nov mandat na čelu Uefe
  Aleksander Čeferin je bil na današnjem kongresu Uefe v Lizboni izvoljen za nov mandat na čelu evropske nogometne zveze. Petinpetdesetletni slovenski odvetnik, ki je prvi mandat dobil 14. septembra 2016, bo po današnji izvolitvi krovno celinsko zvezo vodil do leta 2027.
 • 30.03.2023 | NZS
  Vrata odpira 11teamsports Ljubljana
  Nogometna zveza Slovenije in 11teamsports, uradni opremljevalec reprezentance, sta združila moči in v Ljubljani odpirata največjo nogometno trgovino v Sloveniji, 11teamsports Ljubljana. Ta bo vrata v Hali A nakupovalnega središča BTC odprla jutri ob 10.uri, obiskovalci pa bodo prva dva dneva lahko izkoristili 20% otvoritveni popust.
 • 30.03.2023 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije uspešno izvedla poslovni dogodek za spodbujanje ESG
  Pred prvo domačo tekmo kvalifikacij za Euro 2024 v Nemčiji proti reprezentanci San Marina, ki je potekala na največjem slovenskem stadionu Stožice v Ljubljani, je Nogometna zveza Slovenije organizirala poslovno druženje za največje partnerje reprezentance. Na dogodku so bili prisotni glavni predstavniki sponzorjev, minister za gospodarstvo, turizem in šport, g. Matjaž Han, ter gostitelj dogodka, predsednik Nogometne zveze Slovenije, g. Radenko Mijatović.  
 • 04.03.2023 | NZS
  Odziv NZS na zadnje dogodke
  S strani NK Kalcer Radomlje smo bili obveščeni o napadu na člane njihove navijaške skupine Mlinarji. Dogodek se je zgodil po zadnji domači tekmi na parkirišču, ko so se navijači že vračali domov. V incidentu je prišlo do hujših poškodb nekaterih domačih navijačev.
 • 23.02.2023 | NZS
  Po 31. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju so se na 31. seji sestali člani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Potem ko so prisluhnili poročilom selektorjev in selektoric reprezentanc za leto 2022 in pregledali izvršitev sklepov organov NZS v letu 2022, so sprejeli še nekaj pomembnih sklepov.

DELI NA