29.08.2019 | Ženska A
Po vseh težavah še odločneje proti Rusiji

Ženska članska izbrana vrsta je dopoldan trenirala v Velenju, kjer jutri ob 20. uri proti Rusiji, 16. evropski ekipi na uradni jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife, začenja kvalifikacije za Euro 2021.

„Seveda se zavedamo moči tekmeca. Kljub vsem težavam in poškodbam, ki jih ni malo, je vzdušje pozitivno in dobro. Čeprav smo ostali brez določenih ključnih igralk: Sare Agrež, Špele Rozmarič, Lane Golob, Adrijane Mori. Da ne naštevam dalje. Delamo in se pripravljamo na tekmice, ki jih želimo presenetiti,“ začne selektor Borut Jarc, ki tudi sam prvič vstopa v kvalifikacijski ciklus z žensko člansko vrsto, ki začenja kvalifikacije v skupini A, kjer se bodo naše nogometašice merile še z Nizozemsko, Rusijo, Turčijo, Kosovom in Estonijo, prvenstvo 2021. pa bo gostila Anglija. Slovenija vstopa v kvalifikacije brez nastopa na evropskem ali svetovnem prvenstvu. „Vsaka prva tekma je še kako pomembna, želimo se pokazati v dobri luči,“ odločno doda selektor Jarc.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo:

1. krog, Velenje, 30.8.
Slovenija – Rusija (20.00)

2. krog, Dravograd, 3.9.
Slovenija – Kosovo (17.00)

Članska reprezentanca:
Dominika Čonč (AC Milan ITA), Pamela Begić (Apollon CIP), Kaja Eržen (AS Roma ITA), Kristina Erman (Ferencvaros MAD), Mateja Zver (SKN St. Polten AVT), Zala Meršnik (Turbine Potsdam NEM), Lara Prašnikar (Turbine Potsdam NEM), Lara Ivanuša (UPC Tavagnacco ITA), Nika Babnik (UPC Tavagnacco ITA), Maja Zajc (NK Krim), Lara Klopčič (ŽNK Olimpija), Evelina Kos (ŽNK Olimpija), Neva Kumalić (ŽNK Olimpija), Ana Milović (ŽNK Olimpija), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija), Špela Kolbl (ŽNK Pomurje Beltinci), Kaja Korošec (ŽNK Pomurje Beltinci), Sara Makovec (ŽNK Pomurje Beltinci), Anja Prša (ŽNK Pomurje Beltinci), Špela Rozmarič (ŽNK Pomurje Beltinci) in Zala Kuštrin (ŽNK Radomlje).

Devet skupin

V kvalifikacijah sodeluje 47 reprezentanc, ki bodo s prvim delom kvalifikacij opravile med 29. avgustom 2019 in 22. septembrom 2020. Ekipe so razdeljene v devet skupin – dve po šest ekip (v A in B) in sedem po pet. Na evropsko prvenstvo se direktno uvrsti devet prvakinj skupin in po tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Šesterica preostalih drugouvrščenih pa igra dodatne kvalifikacije, ki bodo na sporedu oktobra 2020 (med 19. in 27.10. 2020). Leta 2017 so na domačem evropskem prvenstvu prvakinje postale Nizozemke.

Jasen načrt za Rusijo

„Rusijo smo dobro preučili. Igrajo v treh različicah, odvisno od nasprotnika. Premorejo tri izredno kvalitetne igralke, dve od tega v napadu. Našli tudi nekaj slabosti, saj je kar nekaj prostora in lukenj med posameznimi linijami, predvsem pa med obrambno in vezno. Tu vidim našo priložnost, saj imamo igralke, ki so tehnično izredno podkovane in na visokem nivoju. Svoj načrt pa lahko uresničimo, če bomo težili k igri s točnimi podajami in sprejemu naprej. Z jasno željo prenosa igre na drugo stran s tremi, štirimi podajami. Želja je tudi, da po odvzeti žogi napademo direktno skozi center po sredini proti ruskemu golu,“ pa je nekaj več pozornosti Rusiji namenil Jarčev asistent in trener Milomir Kondić, ki je na koncu pohvalil članice izbrane vrste: „V veliko zadovoljstvo in užitek mi je delati z dekleti, ki so izredno motivirana in delovna. Na vsakem treningu z igralkami dobim še eno tono energije.“

Osvežili in pripravilo Zalo

Odgovorno delo ima tudi Danilo Sergaš, ki bdi nad vratarkama, z ekipo vadita Zala Meršnik in Maja Zajc. „Vidi se, da ima Zala v Nemčiji naporen proces treningov, zadnje čase tudi branila ni. Cilj teh priprav je bi, da jo osvežimo in pripravimo. Iz dneva v dan je boljše, zato ne bi smelo biti težav in da nadaljuje niz nepremaganosti in dobre forme, ki jo drži že več kot leto!“ doda Sergaš.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 16.09.2019 | Ženska A
    Sanjski debi Dominike Čonč
    Pester teden je za Matejo Zver, kapetanko reprezentance. Uvodoma se je v sredo njen klub SKN St.Pölten na prvi tekmi šestnajstine finala lige prvakinj pomeril z nizozemskim Twentejem in priznal premoč (2:4).
  • 09.09.2019 | Ženska A
    Debi Meršnikove, dva gola Golobove
    Do 3. zmage v avstrijski zvezni ligi je prišla Mateja Zver, ki je popoldan z ekipo SKN St.Pölten slavila zmago na gostovanju pri zasedbi SV Horn (0:2), kapetanka reprezentance je odigrala vseh 90 minut. V sredo pa se bodo avstrijske prvakinje predstavile v ligi prvakinj, v šestnajstini finala gostijo nizozemski Twente. 
  • 03.09.2019 | Ženska A
    Navdušile z igro in učinkovitostjo
    Članska ženska reprezentanca je uvodni cikel kvalifikacij za Euro 2021 zaključila z visoko zmago. Varovanke selektorja Boruta Jarca so v Dravogradu pred več kot 300 gledalci s 5:0 porazile Kosovo.
  • 03.09.2019 | Ženska A
    Pripravljene na Kosovo
    Danes je pomemben dan za žensko člansko reprezentanco, ki ob 17. uri v Dravogradu gosti Kosovo, 126. reprezentanco na Fifini lestvici. Zasedba Kosova sploh prvič igra kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Začeli so jih z zmago proti Turčiji.
  • 02.09.2019 | Ženska A
    Dovolj znanja, da točke ostanejo doma
    V torek se s tekmami 2. kroga nadaljujejo kvalifikacije za Euro 2021. Ženska članska reprezentanca v Dravogradu ob 17. uri gosti Kosovo, selektor Borut Jarc in igralke pa se zavedajo pomena tekme.
  • 02.09.2019 | Ženska A
    Proti Kosovu bi rade naredile korak bližje cilju
    V Dravograd jutri prihaja izbrana vrsta Kosova, s katero se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile ob 17. uri. To bo 2. tekma za obe zasedbi v lovu na Euro 2021. Slovenija je začela z minimalnim porazom proti Rusiji (0:1), Kosovo pa z zmago proti Turčiji (2:0).
  • 31.08.2019 | Ženska A
    Uvodni poraz ne menja končnega cilja
    „Žal nam je za prvi poraz. Ni bilo vse slabo, tudi nekaj pobude smo imele v igri. Skušale smo stopiti na žogo in igrati. Borile smo se po najboljših močeh. Nismo pa dosegle gola, ki smo si ga tako želele in tudi zaslužile. Nogomet je včasih nepravičen,“ je po tekmi razmišljala Lara Prašnikar.
  • 30.08.2019 | Ženska A
    Točke v Rusijo, Slovenija navdušila v 2. polčasu
    Uvodno tekmo Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2021 so si ogledali tudi mag. Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, podpredsednik NZS Milan Jarc, generalni sekretar NZS Martin Koželj ter Dejan Germič, predsednik komisije za ženski nogomet in član IO pri NZS.
  • 30.08.2019 | Ženska A
    Po štirih letih spet tu, kamor sodi
    „Zadnjič sem nastopila 22. septembra 2015, ko smo igrali proti Škotski. Spomnim se vsega, saj je imel takrat rojstni dan moj brat,“ se spominja Pamela Begić, ki je spet v izbrani vrsti. Vrnila se je proti Črni gori, kjer se je takoj izkazala z zadetkom in podajo. Dovolj, da jo je selektor Jarc vnovič poklical v izbrano vrsto! V boj za točke.
  • 30.08.2019 | Ženska A
    Za uvod v kvalifikacije Rusija v Velenju
    Začele so se kvalifikacije za Euro 2021, Slovenija uvodno tekmo igra nocoj ob 20.00. V skupini A danes še tekmi Estonija – Nizozemska in Kosovo – Turčija.

DELI NA