29.08.2019 | Ženska A
Po vseh težavah še odločneje proti Rusiji

Ženska članska izbrana vrsta je dopoldan trenirala v Velenju, kjer jutri ob 20. uri proti Rusiji, 16. evropski ekipi na uradni jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife, začenja kvalifikacije za Euro 2021.

„Seveda se zavedamo moči tekmeca. Kljub vsem težavam in poškodbam, ki jih ni malo, je vzdušje pozitivno in dobro. Čeprav smo ostali brez določenih ključnih igralk: Sare Agrež, Špele Rozmarič, Lane Golob, Adrijane Mori. Da ne naštevam dalje. Delamo in se pripravljamo na tekmice, ki jih želimo presenetiti,“ začne selektor Borut Jarc, ki tudi sam prvič vstopa v kvalifikacijski ciklus z žensko člansko vrsto, ki začenja kvalifikacije v skupini A, kjer se bodo naše nogometašice merile še z Nizozemsko, Rusijo, Turčijo, Kosovom in Estonijo, prvenstvo 2021. pa bo gostila Anglija. Slovenija vstopa v kvalifikacije brez nastopa na evropskem ali svetovnem prvenstvu. „Vsaka prva tekma je še kako pomembna, želimo se pokazati v dobri luči,“ odločno doda selektor Jarc.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo:

1. krog, Velenje, 30.8.
Slovenija – Rusija (20.00)

2. krog, Dravograd, 3.9.
Slovenija – Kosovo (17.00)

Članska reprezentanca:
Dominika Čonč (AC Milan ITA), Pamela Begić (Apollon CIP), Kaja Eržen (AS Roma ITA), Kristina Erman (Ferencvaros MAD), Mateja Zver (SKN St. Polten AVT), Zala Meršnik (Turbine Potsdam NEM), Lara Prašnikar (Turbine Potsdam NEM), Lara Ivanuša (UPC Tavagnacco ITA), Nika Babnik (UPC Tavagnacco ITA), Maja Zajc (NK Krim), Lara Klopčič (ŽNK Olimpija), Evelina Kos (ŽNK Olimpija), Neva Kumalić (ŽNK Olimpija), Ana Milović (ŽNK Olimpija), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija), Špela Kolbl (ŽNK Pomurje Beltinci), Kaja Korošec (ŽNK Pomurje Beltinci), Sara Makovec (ŽNK Pomurje Beltinci), Anja Prša (ŽNK Pomurje Beltinci), Špela Rozmarič (ŽNK Pomurje Beltinci) in Zala Kuštrin (ŽNK Radomlje).

Devet skupin

V kvalifikacijah sodeluje 47 reprezentanc, ki bodo s prvim delom kvalifikacij opravile med 29. avgustom 2019 in 22. septembrom 2020. Ekipe so razdeljene v devet skupin – dve po šest ekip (v A in B) in sedem po pet. Na evropsko prvenstvo se direktno uvrsti devet prvakinj skupin in po tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Šesterica preostalih drugouvrščenih pa igra dodatne kvalifikacije, ki bodo na sporedu oktobra 2020 (med 19. in 27.10. 2020). Leta 2017 so na domačem evropskem prvenstvu prvakinje postale Nizozemke.

Jasen načrt za Rusijo

„Rusijo smo dobro preučili. Igrajo v treh različicah, odvisno od nasprotnika. Premorejo tri izredno kvalitetne igralke, dve od tega v napadu. Našli tudi nekaj slabosti, saj je kar nekaj prostora in lukenj med posameznimi linijami, predvsem pa med obrambno in vezno. Tu vidim našo priložnost, saj imamo igralke, ki so tehnično izredno podkovane in na visokem nivoju. Svoj načrt pa lahko uresničimo, če bomo težili k igri s točnimi podajami in sprejemu naprej. Z jasno željo prenosa igre na drugo stran s tremi, štirimi podajami. Želja je tudi, da po odvzeti žogi napademo direktno skozi center po sredini proti ruskemu golu,“ pa je nekaj več pozornosti Rusiji namenil Jarčev asistent in trener Milomir Kondić, ki je na koncu pohvalil članice izbrane vrste: „V veliko zadovoljstvo in užitek mi je delati z dekleti, ki so izredno motivirana in delovna. Na vsakem treningu z igralkami dobim še eno tono energije.“

Osvežili in pripravilo Zalo

Odgovorno delo ima tudi Danilo Sergaš, ki bdi nad vratarkama, z ekipo vadita Zala Meršnik in Maja Zajc. „Vidi se, da ima Zala v Nemčiji naporen proces treningov, zadnje čase tudi branila ni. Cilj teh priprav je bi, da jo osvežimo in pripravimo. Iz dneva v dan je boljše, zato ne bi smelo biti težav in da nadaljuje niz nepremaganosti in dobre forme, ki jo drži že več kot leto!“ doda Sergaš.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 18.11.2019 | Ženska A
    Nagrada Dominiki, Zverova v 107. minuti
    Mariborčanka je pred derbijem 6. kroga prve ženske italijanske nogometne lige proti Juventusu od združenja italijanskih nogometašev (AIC) prejela nagrado za najboljšo igralko preteklega meseca. Čončeva je na tekmi dokazala, da je nagrada šla v prave roke ter znova zabila.
  • 13.11.2019 | Ženska A
    Selektor upravičeno ponosen
    „Na prihodnje tekme v naši skupini gledam pozitivno. Vem, da so naše punce sposobne osvojiti lepo število točk v nadaljevanju kvalifikacij. Po drugi strani sem tudi vesel, ker sta za nami srečanji z Nizozemsko, ki je razred zase v tej skupini. Verjamem, da nas s takim pristopom naših igralk čaka lepa prihodnost!“ pove Borut Jarc.
  • 12.11.2019 | Ženska A
    Dokazale, da lahko igrajo z evropskimi prvakinjami
    Kljub porazu je Slovenija navdušila. Predvsem v prvem polčasu, ki je bil tak, kot si ga je selektor Borut Jarc s svojim strokovnim štabom želel. Njegove varovanke so parirale Nizozemkam, v primerjavi s prvo medsebojno tekmo v Murski Soboti so bile naše igralke boljše in čvrstejše v duelih, ob osvojeni žogi ali podaji pa so žogo znale zadržati in bolj premišljeno napasti tekmice.
  • 12.11.2019 | Ženska A
    Ambicije zrasle, napredek viden
    Po zdravstvenih težavah na uvodnih tekmah kvalifikacij za Euro 2021 se je branilka Sara Agrež vrnila v ekipo in poskrbela za dodatno dozo mirnosti in samozavesti v ekipi, še posebej pa v obrambi. Le to bo še kako koristno tudi nocoj, ko Slovenija na peti kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2021 gostuje na Nizozemskem.
  • 12.11.2019 | Ženska A
    Izkoristiti priložnosti, ki se ponudijo
    „Popraviti moramo duel igro, pa tudi vsako žogo ni treba oddati takoj, ampak je želja, da jo malce zadržimo. Pomembno bo tudi, da ne bežimo od žoge, ampak da prihajamo k žogi,“ navrže Milomir Kondić, trener v štabu selektorja Boruta Jarca.
  • 11.11.2019 | Ženska A
    Dokazale, da lahko igrajo z vsemi
    Tekme na Nizozemskem se veseli tudi vezistka Dominika Čonč, igralka AC Milana in prvo ime italijanskih zelenic v mesecu oktobru. Čončeva verjame, da je dobro formo prinesla v izbrano vrsto, kjer ima pomembno vlogo. Ki jo bo po najboljših močeh skušala upravičiti tudi jutri.
  • 10.11.2019 | Ženska A
    Proti prvakinjam na preizkušnji tudi obramba
    „Zagotovo nas čaka precej dela, a ga bomo opravili po najboljših močeh. Nekaj lažje nam je, da npr. s Saro Agrež že vrsto let igrava skupaj na tem mestu. Poznava se, tudi kako napako se da popraviti prav na račun tega, da se dobro poznava,“ še pristavi Špela Rozmarič.
  • 09.11.2019 | Ženska A
    Ostati realen pred gostovanjem na Nizozemskem
    „Treninge izkoriščamo, da tehnično-taktično pripravimo ekipo. Poglavitnega pomena bo čvrsta faza branjenja glede na moč Nizozemske. Imamo pa tudi mi svoj plan za fazo napada, ne mislimo se le braniti!“ uvodoma pove selektor Borut Jarc.
  • 07.11.2019 | Ženska A
    Proti evropskim prvakinjam ponoviti Fazanerijo
    V petek se bo zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo prihodnji torek čaka gostovanje pri evropskih prvakinjah na Nizozemskem. To bo tekma 5. kroga v kvalifikacijski skupini 1, kjer so na vrhu prav Nizozemke, Slovenija pa zaseda 2. mesto (z dvema zmagama in dvema porazoma).
  • 05.11.2019 | Ženska A
    Razpoložene pred gostovanjem pri evropskih prvakinjah
    Do nove zmage je prišla tretjeuvrščena Roma Kaje Eržen, ki je z 2:1 porazila Sassuolo, Erženova je zadela v 20. minuti. Slovenska reprezentantka je dosegla prvi zadetek v italijanski ligi, poklonila pa ga je pred dnevi umrli babici, tudi veliki podpornici in navijači, ki je Kajo spremljala na številnih tekmah.

DELI NA