20.11.2022 | Sodniki
Po tretjem letošnjem sodniškem kampu v Ilirski Bistrici

Po junijskem začetnem obisku Posavja, kjer je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v Brežicah pred začetkom poletnih počitnic organizirala premierni sodniški kamp in po avgustovskem obisku Zasavja in izvedbi drugega sodniškega kampa v Kisovcu, je 3. sodniški kamp ZNSS včeraj postavil tabor v Ilirski Bistrici. 

Konec tekmovanj v Primorski nogometni ligi je na sodniški kamp za nove sodnike in sodnice v sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in NK Ilirska Bistrica v smeri Kvarnerskega zaliva, Opatijske riviere in hrvaškega pristanišča Reke v zadnjo slovensko občino pred hrvaško mejo pritegnil 12 fantov in eno dekle.

Kamp z usposabljanjem in tečajem za nove sodnike in sodnice je povezoval vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je po predstavitvi vloge sodnikov v modernem nogometu, prešel po sporedu na več ur trajajoči tečaj iz Pravil nogometne igre, kateremu je sledil splošen sprehod skozi zakonitosti 17-ih pravil igre.

Nabornike je v dopoldanskem času v Ilirski Bistrici- najodmevnejša tekma je bila leta 1994 v Pokalu Slovenije proti NK Maribor, dvoboj v ŠC Trnovo pa si je ogledalo preko 2000 gledalcev,- obiskal tudi dolgoletni prvoligaški sodnik (153 tekem v 1. SNL) in vodja strokovnega odbora MDNS Koper Roberto Ponis.

Sodniški kamp z organizacijo tečaja za nove nogometne sodnike je 13 kandidatov z zaključnim preizkusom iz poznavanja pravil igre opravljalo v prostorih na Levstikovi ulici 8b v t.i. Vencinovi hiši, kjer na vodi stoji Čebelarski dom Antona Žnideršiča. Pisni preizkus znanja sestavlja 24 vprašanj za uspešno opravljen sodniški izpit pa je potrebno zbrati 18 točk.

Na posebno povabilo sodniškega oddelka je udeležence sodniškega kampa z obiskom presenetila še mlada, nadarjena sodnica iz ženske A1 liste sodnic Petra Stopar, ki prihaja prav iz Ilirske Bistrice. Petra je vsem tečajnikom namenila spodbudne besede pred obsežnim izpitnim delom s preizkusom znanja iz poznavanja pravil nogometne igre.

Glede na to, da Društva nogometnih sodnikov dopolnjujejo svoje članstvo s tečaji za pridobivanje sodnikov, je Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Koper z z izpeljavo sodniškega kampa v Ilirski Bistrici pridobilo novih 12 mladih sodniških okrepitev en sodnik pa se bo zaradi lokacije bivanja vključil v Društvo nogometnih sodnikov Ljubljana.

Sara Ljubič (16, Ilirska Bistrica): "Na socialnem omrežju facebook sem opazila plakat o sodniškem kampu, ki me je nemudoma pritegnil, saj igram nogomet od malih nog in trenutno nastopam za Primorje Ajdovščina v ligi NZS za dekleta do 17. let. Oče je trener z Uefa B licenco, brat Luka prav tako igra nogomet, zato sva se skupaj z njem odločila udeležiti sodniškega kampa. Osebno imam tudi dober zgled v sokrajanki Petri Stopar, ki je sodnica na najvišji ženski državni listi in na tekmah Primorske nogometne lige."

Jaka Fašing (20, Litija): "Imam dva brata, ki sta nogometna sodnika, njuna strast do opravljanja tega dela pa me je pritegnila, da se tudi sam preizkusim v vlogi sodnika. Najstarejši brat Žiga (22) je nogometni sodnik že 3 leta, mlajši 15-letni Martin pa se je udeležil avgustovskega sodniškega kampa v Kisovcu, na katerega žal zaradi oddiha na morju nisem mogel priti, a sem si dejal, da naslednjega kampa ne smem zamuditi za nobeno ceno".

V primeru, da se želite vključiti v Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Koper in vas zanima delo sodnikov najdete kontakt zgoraj. 

Pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije se za vso asistenco in sodelovanje pri organizaciji in izvedbi kampa zahvaljujemo vodstvu NK Ilirska Bistrica na čelu z dolgoletno predsednico ga. Mileno Urh in podpredsednikom g. Damjanom Ljubičem.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 08.02.2023 | Sodniki
  Po prvem delu priprav v Antalyi
  Triinšestdesetčlanska odprava sodnikov in vodstva ZNSS, ki se od minulega petka mudi v Turčiji na 8 dnevnih pripravah, kjer poteka osrednji zimski seminar v Antalyi je k sreči brez posledic preživela uničujoči potres in tako nemoteno nadaljuje z začrtanim programom dela in izvajanjem aktivnosti. Preveri potek priprav in ekskluziven posnetek načina opravljanja video testa sodnikov na igrišču.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 06.02.2023 | Sodniki
  Delegiranje sodnikov za uvodni pomladni krog sezone 2022/23
  Znano je delegiranje sodnikov za uvodni spomladanski krog 32. sezone slovenskega državnega prvenstva Prve lige Telemach 2022/23.
 • 05.02.2023 | Sodniki
  Sodniki na intenzivnih pripravah v Antalyi
  Potem ko so se minuli teden na seminarju v Rimu najboljši evropski sodniki seznanili z najnovejšimi smernicami Uefe, se je v petek zgodaj zjutraj preko ljubljanskega in zagrebškega letališča na redni zimski seminar v Antalyo odpravilo 35 sodnikov A liste, 9 mednarodnih pomočnikov in štiri mednarodne sodnice. Pod vznožjem gorovja Taurus bodo v Beleku elitni slovenski arbitri pred začetkom spomladanskega dela tekmovanj NZS usklajevali in poenotili kriterije, seznanili pa se bodo s praktičnimi navodili s pomočjo posnetkov iz evropskih tekem, tekem iz slovenske Prve lige Telemach ter tudi s posnetki iz nižjih tekmovalnih nivojev.
 • 04.02.2023 | Sodniki
  Dan boja proti raku tudi s sodniki
  Današnji svetovni dan boja proti raku je mednarodni dan namenjen ozaveščanju ter spodbujanju preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja raka. Sodniki in sodnice so opozorili, da redna telesna aktivnost pripomore k manjšem pojavljanju številnih oblik rakastih bolezni, saj je več kot tretjino primerov raka mogoče preprečiti, drugo tretjino je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo zgodaj in jo pravilno zdravimo lahko vsako leto rešimo veliko življenj.
 • 01.02.2023 | Sodniki
  Vinčić, Jug in Obrenović na seminarju UEFA v Rimu
  Pod okriljem UEFA med nedeljo in četrtkom poteka tudi 31. seminar elitnih sodnikov in sodnic ter arbitrov 1. kakovostnega ranga pred nadaljevanjem spomladanskih evropskih klubskih tekmovanj. V enem najstarejših mest na svetu, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih se je zbralo 56 sodnikov elitne in 1. kakovostne ravni sodnikov Uefa, ki vsaka šteje po 28 mož v črnem. Z njimi je še 17 najboljših sodnic na stari celini in 13 video sodnikov (VAR).
 • 31.01.2023 | Sodniki
  Tjaša Misja in Vanja Janković v Rimu
  Po tem, ko se je v soboto na Apeninih zaključil 7. Uefa seminar za uveljavljene pomočnike sodnikov, se je v nedeljo v večnem mestu začel 32. Uefa seminar za nove FIFA sodnike in sodnice. V Rimu se tako mudita tudi Slovenki, ki sta bili z letom 2023 uvrščeni na mednarodno listo sodnikov in sodnic in sicer Tjaša Misja iz Gornje Radgone in Vanja Janković iz Žabnice.
 • 29.01.2023 | Sodniki
  V Novi Gorici prvo testiranje telesne pripravljenosti v novem letu
  S preverjanjem telesne pripravljenosti so se včeraj na Severnoprimorskem v Novi Gorici na prvem letošnjem preizkusu spopadli pomočniki A1 liste, sodnice ženske A in A1 liste in talenti vseh nivojev ter kandidati sodniki in pomočniki za prehod v izobraževalni sistem na državnem nivoju. Igrišče z umetno travo v novogoriškem športnem parku je v ugodni klimi in sončnem vremenu zasedlo 118 sodnikov in sodnic.
 • 26.01.2023 | Sodniki
  Kordež, Praprotnik in Žunič v Rimu
  Med sredo in petkom v italijanski prestolnici- Rim- na sklic sodniškega komiteja evropskih sodnikov Uefa poteka 7. seminar mednarodnih pomočnikov sodnika. V večno mesto so se včeraj odpravili tudi trije naši uveljavljeni mednarodni pomočniki in sicer (od leve proti desni) 39-letni Matej Žunič iz Kranja, 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem in 37-letni Jure Praprotnik iz Ljubljane, ki se pri zahodnih sosedih na Apeninskem polotoku mudijo v družbi še 44 pomočnikov sodnika iz 33 držav na stari celini.
 • 23.01.2023 | Sodniki
  Na Ptuju zbirajo prijave za sodniški tečaj do 20.2.2023
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Ptuj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice s čimer bi povečali število sodnikov za sojenje v številnih tekmovanjih. Rok za prijave na tečaj je ponedeljek, 20. februar 2023. Več informacij 041-669-686 (Roman).

DELI NA