10.11.2022 | NZS
Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa

Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.

Sprememba Pravilnika o trenerskem šolanju In usposabljanju

NZS je na podlagi trenerske konvencije UEFE iz leta 2020 celovito posodobila sistem šolanja in usposabljanja trenerjev. Uvedeni so bili novi programi šolanja s poudarkom na modernejšem pristopu – programi so časovno krajši, a intenzivnejši, v manjših skupinah in z bolj individualnim pristopom.

Z novim sistemom se ukinja šolanje za državni naziv PRO, najvišja trenerska izobrazba pa še naprej ostaja UEFA PRO. V letu 2023 bo prvič izvedeno usposabljanje za trenerje, ki se bodo poklicno usmerili v treninge mladih igralcev. Uvajata se programa UEFA Mladi A in UEFA Mladi B, ki bosta v mladinskem nogometu nadomestila diplomo Trener PRO. Z izobraževanjem trenerskih kadrov za delovanje v mladinskem nogometu NZS odgovarja na trende v evropskem nogometu kot tudi na pozive slovenske nogometne stroke, ki je posebno usmeritev trenerjev v mladinski nogomet ocenila kot koristno in nujno potrebno za razvoj mladih igralcev.

Strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022 – 2028

Izvršni odbor je odločil, da bodo sredstva iz razvojnih projektov UEFA Hat-trick V in Hat-trick VI v skupni višini 6.000.000 EUR, v skladu s Strategijo NZS do 2025 namensko usmerjena v pospešeni razvoj nogometne infrastrukture. NZS bo s tem zagotovila boljše pogoje za delo klubov, posledično pa boljše pogoje za razvoj panoge.

Nogometna zveza Slovenije bo v okviru obeh projektov še naprej organizirala letni razpis sofinanciranja nogometne infrastrukture, sredstva pa bodo namenjena izboljšanju infrastrukture na stadionih, s čimer bodo slovenski stadioni pridobili višji rating v Uefinem sistemu rangiranja stadionov, izboljšave in nova igrišča pa bodo dobili tudi nekateri klubi, ki tekmujejo v SML in SKL ligah. Tako bodo mladi nogometaši imeli kakovostnejše pogoje za razvoj tudi v pogledu infrastrukture. Strateški projekt razvoja nogometne infrastrukture je tako največji poleg izgradnje Nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju.

Še vedno bodo na voljo letna sredstva iz naslova sofinanciranja infrastrukturnih projektov v nogometu v višini 3.000.000 EUR, skupno bo NZS tako v obdobju 2022-2028 za razvoj nogometne infrastukture namenila 9.000.000 EUR.

Kategorizacija nogometnih klubov

NZS je razvila orodje za kategorizacijo nogometnih klubov, ki NZS in MNZ-jem na podlagi vnesenih klubskih podatkov, ki bo služilo za pomoč pri spremljanju stanja slovenskega klubskega nogometa. S tem bo NZS dobila jasen vpogled v to, kateri klubi omogočajo pogoje za razvoj igralcev, v katerih tekmovanjih nastopajo in kako razvite celostne piramide nogometnih selekcij imajo, do klubov, ki so pomembni za množičnost ali prvo priložnost igralcev.

Orodje vsebuje jasno merljive in objektivne podatke o klubih, kot so rang tekmovanja, število ekip in igralcev, kar daje NZS in MNZ-jem živo sliko za ugotavljanje prednosti, slabosti in priložnosti za razvoj v klubih. Tako bo NZS vsako leto dobila natančno informacijo ali se klubi premikajo med rangi (dodajanje ali ukinitev selekcije), ali klubi prenehajo z delovanjem, oziroma ali imamo po regijah dovolj klubov tako za množičnost kot tudi za nogometni razvoj in priložnost.

Orodje je tudi odličen pripomoček na katerega se lahko naslonijo strokovni programi, kakršni bodo v bodoče tudi program Vrednotenja nogometnega kluba za napredek in Slovenska nogometna akademija.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | NZS
  Licenčni seminar za klube PLT
  V ponedeljek so se predstavniki klubov Prve lige Telemach na Brdu pri Kranju udeležili licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 04.02.2023 | NZS
  Izveden delegatski seminar
  V soboto je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar, ki se je zaradi izbruha pandemije prvič po februarju 2020 izvedel v fizični obliki.
 • 01.02.2023 | NZS
  Poslovil se je Mahmut Kapidžić
  V 85. letu se je poslovil Mahmut »Šoja« Kapidžić. Nekdanji odlični branilec je po nogometni upokojitvi v osedmesetih letih deloval pod okriljem NZS, kjer je deloval kot vodja inštruktorske službe, selektor in koordinator mlajših selekcij Zahvaljujoč predanemu delu je zaslužen za razvoj prenekaterih mladih nogometašev.
 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.
 • 01.01.2023 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije se v intervjuju za revijo Naš nogomet tradicionalno ozre v preteklost in na dogodke, ki so zaznamovali odhajajoče leto.
 • 30.12.2022 | NZS
  Po 30. seji IO NZS
  Izvršni odbor je na svoji zadnji seji v letu 2022 poleg sprememb za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev v članske ekipe ter podaljšanja pogodb direktorju reprezentanc in selektorjem nekaterih reprezentanc sprejel še nekaj pomembnejših sklepov, ki jih povzemamo v naslednjih vrsticah.
 • 23.12.2022 | NZS
  Podaljšanje sodelovanja z direktorjem reprezentanc in selektorji
  Miran Pavlin, Milenko Ačimović in Muamer Vugdalić nadaljujejo svoje delo na Nogometni zvezi Slovenije, enako pa po sklepu izvršnega odbora NZS velja tudi za Boruta Jarca, Petro Mikeln, Tino Kelenberger in Anjo Milenković.
 • 22.12.2022 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije pripravila novoletni sprejem
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani pripravila tradicionalni novoletni sprejem, ki se ga je med številnimi uglednimi gosti udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
 • 21.12.2022 | NZS
  Velika sprememba glede vključevanja mladih slovenskih nogometašev
  Izvršni odbor NZS je na 30. seji potrdil predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. SNL. Gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev.

DELI NA