10.11.2022 | NZS
Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa

Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.

Sprememba Pravilnika o trenerskem šolanju In usposabljanju

NZS je na podlagi trenerske konvencije UEFE iz leta 2020 celovito posodobila sistem šolanja in usposabljanja trenerjev. Uvedeni so bili novi programi šolanja s poudarkom na modernejšem pristopu – programi so časovno krajši, a intenzivnejši, v manjših skupinah in z bolj individualnim pristopom.

Z novim sistemom se ukinja šolanje za državni naziv PRO, najvišja trenerska izobrazba pa še naprej ostaja UEFA PRO. V letu 2023 bo prvič izvedeno usposabljanje za trenerje, ki se bodo poklicno usmerili v treninge mladih igralcev. Uvajata se programa UEFA Mladi A in UEFA Mladi B, ki bosta v mladinskem nogometu nadomestila diplomo Trener PRO. Z izobraževanjem trenerskih kadrov za delovanje v mladinskem nogometu NZS odgovarja na trende v evropskem nogometu kot tudi na pozive slovenske nogometne stroke, ki je posebno usmeritev trenerjev v mladinski nogomet ocenila kot koristno in nujno potrebno za razvoj mladih igralcev.

Strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022 – 2028

Izvršni odbor je odločil, da bodo sredstva iz razvojnih projektov UEFA Hat-trick V in Hat-trick VI v skupni višini 6.000.000 EUR, v skladu s Strategijo NZS do 2025 namensko usmerjena v pospešeni razvoj nogometne infrastrukture. NZS bo s tem zagotovila boljše pogoje za delo klubov, posledično pa boljše pogoje za razvoj panoge.

Nogometna zveza Slovenije bo v okviru obeh projektov še naprej organizirala letni razpis sofinanciranja nogometne infrastrukture, sredstva pa bodo namenjena izboljšanju infrastrukture na stadionih, s čimer bodo slovenski stadioni pridobili višji rating v Uefinem sistemu rangiranja stadionov, izboljšave in nova igrišča pa bodo dobili tudi nekateri klubi, ki tekmujejo v SML in SKL ligah. Tako bodo mladi nogometaši imeli kakovostnejše pogoje za razvoj tudi v pogledu infrastrukture. Strateški projekt razvoja nogometne infrastrukture je tako največji poleg izgradnje Nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju.

Še vedno bodo na voljo letna sredstva iz naslova sofinanciranja infrastrukturnih projektov v nogometu v višini 3.000.000 EUR, skupno bo NZS tako v obdobju 2022-2028 za razvoj nogometne infrastukture namenila 9.000.000 EUR.

Kategorizacija nogometnih klubov

NZS je razvila orodje za kategorizacijo nogometnih klubov, ki NZS in MNZ-jem na podlagi vnesenih klubskih podatkov, ki bo služilo za pomoč pri spremljanju stanja slovenskega klubskega nogometa. S tem bo NZS dobila jasen vpogled v to, kateri klubi omogočajo pogoje za razvoj igralcev, v katerih tekmovanjih nastopajo in kako razvite celostne piramide nogometnih selekcij imajo, do klubov, ki so pomembni za množičnost ali prvo priložnost igralcev.

Orodje vsebuje jasno merljive in objektivne podatke o klubih, kot so rang tekmovanja, število ekip in igralcev, kar daje NZS in MNZ-jem živo sliko za ugotavljanje prednosti, slabosti in priložnosti za razvoj v klubih. Tako bo NZS vsako leto dobila natančno informacijo ali se klubi premikajo med rangi (dodajanje ali ukinitev selekcije), ali klubi prenehajo z delovanjem, oziroma ali imamo po regijah dovolj klubov tako za množičnost kot tudi za nogometni razvoj in priložnost.

Orodje je tudi odličen pripomoček na katerega se lahko naslonijo strokovni programi, kakršni bodo v bodoče tudi program Vrednotenja nogometnega kluba za napredek in Slovenska nogometna akademija.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.
 • 28.10.2022 | NZS
  Emir Saitoski bo zaigral za Slovenijo
  Emir Saitoski je z 28. oktobrom 2022 na podlagi zahteve Nogometne zveze Slovenije pridobil pravico nastopa za slovenske reprezentance. Menjavo nogometnega državljanjstva je danes odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA.
 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.

DELI NA