03.06.2019 | Ženska A
Po dobri sezoni v Nemčiji po piko na i v reprezentanco

Po klubskih sezonah zdaj v prvi plan prihaja ženska članska reprezentanca, ki se bo zbrala prihodnji teden, da bi 16. junija opravila generalko za avgustovski začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Za slovenskimi igralkami na tujem so uspešne sezone, tudi za 20-letno Laro Prašnikar, ki je sklenila 3. sezono v vrstah Turbine Potsdam, nekdanjega dvakratnega evropskega klubskega prvaka.

Eksplozija sledi

„Zadovoljna sem, vedno pa je lahko boljše. Igrala sem vsako tekmo, vesela sem tudi desetih golov, s tem pa sem tudi najboljša strelka ekipe v ligi,“ je Prašnikarjeva upravičeno ponosna na storjeno. Da je prišlo do njene „eksplozije“, se ne strinja povsem. Pravi, da tisto še sledi. „V moji igri je še precej nihanj. Enkrat gre, drugič malo manj. Želim si, da bi imela konstantno sezono,“ je dokaj samokritična reprezentančna napadalka, ki se je uveljavila v nemškem državnem prvenstvu.

„Številni menijo, da je nemška liga celo najmočnejša v Evropi! To se vidi tudi v reprezentanci. V sami ligi pa je tako, da lahkih tekem ni! Višje postavljene ekipe lahko izgubijo tekme z nižje rangiranimi. Prvenstvo je za to še bolj zanimivo, iz leta v leto pa raste kvaliteta,“ nam pove Lara, ki je z ekipo pristala na 3. mestu. Ciljali so na prvo tretjino uvrščenih, tekmovanje ima 12 klubov. Prvo mesto je zasedel Wolfsburg (59 točk), drugo Bayern (55), 1. FFC Turbine Potsdam jih je na tretjem mestu zbral 42.

Ko greš na tuje

„Skriti cilj je bil, da bi pristali na enem od prvih dveh pozicij in se uvrstili v ligo prvakinj. Žal nam ni uspelo. Žal samo tretje, a tudi to pomeni veliko. Biti tretji v Nemčiji pa tudi ne more biti vsak!“ navrže Lara, ki pogleduje že v novo sezono, njena zasedba pa je doživela nekaj sprememb. „Pomladili se bomo, dela se za prihodnost,“ potrdi Lara, ki ob enem pojasni, da v klubu za vsako igralno mesto vlada izredna konkurenca. „Kader je širok in velik. Pri vsaki igralki je prisotna motivacija, da se uvrsti v prvo enajsterico, kar pa glede na konkurenco ni vedno lahko,“ o realnosti in boju za prvih 11. Ne skriva, da ji v preteklosti ni bilo vedno lahko. Ko je prišla iz SŽNL, je potrebovala par mesecev, da je navadila na ritem in režim dela. Jasno ji je bilo, da potrebuje ta čas, da ne bo kar takoj igrala. Pa je kljub temu dobila nekaj nastopov v članski ligi. Zaveda se tudi, da je potrebovala leto in pol, da je dosegla prvi gol. „Zdaj jih imam že 14!“ ponosno pove Lara, ki je šla pred 18. rojstnim dnem v svet.

„Nemčija in tujina sta me naučili samostojnosti, hitro sem bila primorana odrasti in se naučiti živeti sama. Pa saj si nisem nikoli predstavljala, da bom do 25. leta živela doma in bila v breme in strošek staršem. Ko greš na svoje, je vedno težko. Vedno si bil vajen podpore, ki pa ne morem reči, da je v teh letih nisem imela! Velika zahvala mojim staršem, ki sta me vedno podpirala. Ko sem imela slabe dneve, sta bila pripravljena za pogovor in za prave napotke. Vsaka nogometašica mora ob sebi imeti nekoga, ki te lahko potegne iz krize v težkih trenutkih. Pri meni je to moj oče, čigar nasvete še vedno rada poslušam in izpeljem. Skozi vse skupaj sem postala samozavestnejša. V tujini ni tako kot v Sloveniji, ker ti vedno ves čas nekdo govori ti si najboljša, ti si najboljša. Ko prideš na tuje, si moraš vse izboriti sam,“ nadaljuje Lara, ki ima z ekipo še leto dni veljavno pogodbo.

Dobre besede za Saro in Adrijano

Prej smo pisali o pomladitvi ekipe, del tega pa sta tudi Sara Agrež in Adrijana Mori, ki sta prepričali stroko v ekipi, kjer uspešno igra Lara. Ne skriva, da je tudi sama zastavila svojo besedo za reprezentančni kolegici, za kateri upa in verjame, da jima uspe na tujem.

Sezone je konec, a počitnic za Laro še ni. V klubu je dobila program, po katerem vadi in se pripravlja na novo poglavje v Nemčiji, pri tem ji je v pomoč trener Marko Pokleka.

Za lepo zgodbo

Prihodnjo nedeljo se bo reprezentanca pomerila s Črno goro, Lara pa dodaja, da bo to še ena stopnička, ki bo pripomogla k boljši uigranosti ekipe. Tudi sama pogleduje v avgustovski uvod kvalifikacij. „To bodo moje že tretje kvalifikacije. Ne moremo reči, da smo bili kdaj blizu preboja. Se pa je sedaj naša igra dvignila, naredil se je kvaliteten krog igralk, vsaka daje svoj maksimum. Tudi zdaj, ko ni sezone. Kdo bi rekel, saj je le ena tekma... Pa ni tako. Vsaka posebej se pripravlja na to tekmo, željne smo dokazovanja in dobre lepe zgodbe, s katero bi si pridobile nekaj medijske pozornosti,“ sklene Lara.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 13.11.2019 | Ženska A
  Selektor upravičeno ponosen
  „Na prihodnje tekme v naši skupini gledam pozitivno. Vem, da so naše punce sposobne osvojiti lepo število točk v nadaljevanju kvalifikacij. Po drugi strani sem tudi vesel, ker sta za nami srečanji z Nizozemsko, ki je razred zase v tej skupini. Verjamem, da nas s takim pristopom naših igralk čaka lepa prihodnost!“ pove Borut Jarc.
 • 12.11.2019 | Ženska A
  Dokazale, da lahko igrajo z evropskimi prvakinjami
  Kljub porazu je Slovenija navdušila. Predvsem v prvem polčasu, ki je bil tak, kot si ga je selektor Borut Jarc s svojim strokovnim štabom želel. Njegove varovanke so parirale Nizozemkam, v primerjavi s prvo medsebojno tekmo v Murski Soboti so bile naše igralke boljše in čvrstejše v duelih, ob osvojeni žogi ali podaji pa so žogo znale zadržati in bolj premišljeno napasti tekmice.
 • 12.11.2019 | Ženska A
  Ambicije zrasle, napredek viden
  Po zdravstvenih težavah na uvodnih tekmah kvalifikacij za Euro 2021 se je branilka Sara Agrež vrnila v ekipo in poskrbela za dodatno dozo mirnosti in samozavesti v ekipi, še posebej pa v obrambi. Le to bo še kako koristno tudi nocoj, ko Slovenija na peti kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2021 gostuje na Nizozemskem.
 • 12.11.2019 | Ženska A
  Izkoristiti priložnosti, ki se ponudijo
  „Popraviti moramo duel igro, pa tudi vsako žogo ni treba oddati takoj, ampak je želja, da jo malce zadržimo. Pomembno bo tudi, da ne bežimo od žoge, ampak da prihajamo k žogi,“ navrže Milomir Kondić, trener v štabu selektorja Boruta Jarca.
 • 11.11.2019 | Ženska A
  Dokazale, da lahko igrajo z vsemi
  Tekme na Nizozemskem se veseli tudi vezistka Dominika Čonč, igralka AC Milana in prvo ime italijanskih zelenic v mesecu oktobru. Čončeva verjame, da je dobro formo prinesla v izbrano vrsto, kjer ima pomembno vlogo. Ki jo bo po najboljših močeh skušala upravičiti tudi jutri.
 • 10.11.2019 | Ženska A
  Proti prvakinjam na preizkušnji tudi obramba
  „Zagotovo nas čaka precej dela, a ga bomo opravili po najboljših močeh. Nekaj lažje nam je, da npr. s Saro Agrež že vrsto let igrava skupaj na tem mestu. Poznava se, tudi kako napako se da popraviti prav na račun tega, da se dobro poznava,“ še pristavi Špela Rozmarič.
 • 09.11.2019 | Ženska A
  Ostati realen pred gostovanjem na Nizozemskem
  „Treninge izkoriščamo, da tehnično-taktično pripravimo ekipo. Poglavitnega pomena bo čvrsta faza branjenja glede na moč Nizozemske. Imamo pa tudi mi svoj plan za fazo napada, ne mislimo se le braniti!“ uvodoma pove selektor Borut Jarc.
 • 07.11.2019 | Ženska A
  Proti evropskim prvakinjam ponoviti Fazanerijo
  V petek se bo zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo prihodnji torek čaka gostovanje pri evropskih prvakinjah na Nizozemskem. To bo tekma 5. kroga v kvalifikacijski skupini 1, kjer so na vrhu prav Nizozemke, Slovenija pa zaseda 2. mesto (z dvema zmagama in dvema porazoma).
 • 05.11.2019 | Ženska A
  Razpoložene pred gostovanjem pri evropskih prvakinjah
  Do nove zmage je prišla tretjeuvrščena Roma Kaje Eržen, ki je z 2:1 porazila Sassuolo, Erženova je zadela v 20. minuti. Slovenska reprezentantka je dosegla prvi zadetek v italijanski ligi, poklonila pa ga je pred dnevi umrli babici, tudi veliki podpornici in navijači, ki je Kajo spremljala na številnih tekmah.
 • 28.10.2019 | Ženska A
  Prvi gol Sare Agrež, poškodba Mateje Zver
  Mateja Zver je potrdila dobro strelsko formo in svoji super bilanci dodala še dva zadetka ob visoki zmagi St. Pöltna doma proti Bergheimu. Mateja je bila uspešna v prvem polčasu, zadela je v 3. in 38. minuti. Ob tem pa je Mateja utrpela poškodbo nosa.

DELI NA