03.06.2019 | Ženska A
Po dobri sezoni v Nemčiji po piko na i v reprezentanco

Po klubskih sezonah zdaj v prvi plan prihaja ženska članska reprezentanca, ki se bo zbrala prihodnji teden, da bi 16. junija opravila generalko za avgustovski začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Za slovenskimi igralkami na tujem so uspešne sezone, tudi za 20-letno Laro Prašnikar, ki je sklenila 3. sezono v vrstah Turbine Potsdam, nekdanjega dvakratnega evropskega klubskega prvaka.

Eksplozija sledi

„Zadovoljna sem, vedno pa je lahko boljše. Igrala sem vsako tekmo, vesela sem tudi desetih golov, s tem pa sem tudi najboljša strelka ekipe v ligi,“ je Prašnikarjeva upravičeno ponosna na storjeno. Da je prišlo do njene „eksplozije“, se ne strinja povsem. Pravi, da tisto še sledi. „V moji igri je še precej nihanj. Enkrat gre, drugič malo manj. Želim si, da bi imela konstantno sezono,“ je dokaj samokritična reprezentančna napadalka, ki se je uveljavila v nemškem državnem prvenstvu.

„Številni menijo, da je nemška liga celo najmočnejša v Evropi! To se vidi tudi v reprezentanci. V sami ligi pa je tako, da lahkih tekem ni! Višje postavljene ekipe lahko izgubijo tekme z nižje rangiranimi. Prvenstvo je za to še bolj zanimivo, iz leta v leto pa raste kvaliteta,“ nam pove Lara, ki je z ekipo pristala na 3. mestu. Ciljali so na prvo tretjino uvrščenih, tekmovanje ima 12 klubov. Prvo mesto je zasedel Wolfsburg (59 točk), drugo Bayern (55), 1. FFC Turbine Potsdam jih je na tretjem mestu zbral 42.

Ko greš na tuje

„Skriti cilj je bil, da bi pristali na enem od prvih dveh pozicij in se uvrstili v ligo prvakinj. Žal nam ni uspelo. Žal samo tretje, a tudi to pomeni veliko. Biti tretji v Nemčiji pa tudi ne more biti vsak!“ navrže Lara, ki pogleduje že v novo sezono, njena zasedba pa je doživela nekaj sprememb. „Pomladili se bomo, dela se za prihodnost,“ potrdi Lara, ki ob enem pojasni, da v klubu za vsako igralno mesto vlada izredna konkurenca. „Kader je širok in velik. Pri vsaki igralki je prisotna motivacija, da se uvrsti v prvo enajsterico, kar pa glede na konkurenco ni vedno lahko,“ o realnosti in boju za prvih 11. Ne skriva, da ji v preteklosti ni bilo vedno lahko. Ko je prišla iz SŽNL, je potrebovala par mesecev, da je navadila na ritem in režim dela. Jasno ji je bilo, da potrebuje ta čas, da ne bo kar takoj igrala. Pa je kljub temu dobila nekaj nastopov v članski ligi. Zaveda se tudi, da je potrebovala leto in pol, da je dosegla prvi gol. „Zdaj jih imam že 14!“ ponosno pove Lara, ki je šla pred 18. rojstnim dnem v svet.

„Nemčija in tujina sta me naučili samostojnosti, hitro sem bila primorana odrasti in se naučiti živeti sama. Pa saj si nisem nikoli predstavljala, da bom do 25. leta živela doma in bila v breme in strošek staršem. Ko greš na svoje, je vedno težko. Vedno si bil vajen podpore, ki pa ne morem reči, da je v teh letih nisem imela! Velika zahvala mojim staršem, ki sta me vedno podpirala. Ko sem imela slabe dneve, sta bila pripravljena za pogovor in za prave napotke. Vsaka nogometašica mora ob sebi imeti nekoga, ki te lahko potegne iz krize v težkih trenutkih. Pri meni je to moj oče, čigar nasvete še vedno rada poslušam in izpeljem. Skozi vse skupaj sem postala samozavestnejša. V tujini ni tako kot v Sloveniji, ker ti vedno ves čas nekdo govori ti si najboljša, ti si najboljša. Ko prideš na tuje, si moraš vse izboriti sam,“ nadaljuje Lara, ki ima z ekipo še leto dni veljavno pogodbo.

Dobre besede za Saro in Adrijano

Prej smo pisali o pomladitvi ekipe, del tega pa sta tudi Sara Agrež in Adrijana Mori, ki sta prepričali stroko v ekipi, kjer uspešno igra Lara. Ne skriva, da je tudi sama zastavila svojo besedo za reprezentančni kolegici, za kateri upa in verjame, da jima uspe na tujem.

Sezone je konec, a počitnic za Laro še ni. V klubu je dobila program, po katerem vadi in se pripravlja na novo poglavje v Nemčiji, pri tem ji je v pomoč trener Marko Pokleka.

Za lepo zgodbo

Prihodnjo nedeljo se bo reprezentanca pomerila s Črno goro, Lara pa dodaja, da bo to še ena stopnička, ki bo pripomogla k boljši uigranosti ekipe. Tudi sama pogleduje v avgustovski uvod kvalifikacij. „To bodo moje že tretje kvalifikacije. Ne moremo reči, da smo bili kdaj blizu preboja. Se pa je sedaj naša igra dvignila, naredil se je kvaliteten krog igralk, vsaka daje svoj maksimum. Tudi zdaj, ko ni sezone. Kdo bi rekel, saj je le ena tekma... Pa ni tako. Vsaka posebej se pripravlja na to tekmo, željne smo dokazovanja in dobre lepe zgodbe, s katero bi si pridobile nekaj medijske pozornosti,“ sklene Lara.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.06.2020 | Ženska A
  Konec v Nemčiji, začetek na Norveškem
  Medtem ko je Turbine Potsdam s štirimi našimi reprezentantkami zasedel 4. mesto v nemški ligi, pa Kristina Erman začenja prvenstvo Norveške.
 • 23.06.2020 | Ženska A
  Slovo Lare in Pamele, Zala obranila mrežo
  V Nemčiji so bile minuli vikend na sporedu tekme 21. kroga, vnovič pa je zaigrala le Zala Meršnik, ki je začela v prvi postavi tekmo Duisburg – Turbine Potsdam. Meršnikova se je izkazala, gola ni prejela, tekma se končala z rezultatom 0:0.
 • 09.06.2020 | Ženska A
  Konec v Italiji, v Nemčiji le Meršnik
  Predčasno pa je konec sezone v Italiji. Prvakinj ni, najboljše pa je pred prekinitvijo kazalo zasedbi Juventusa (44 točk), ki si je zagotovila mesto v novi izvedbi lige prvakinj. Drugo mesto v ligi prvakinj naj bi pripadlo Fiorentini (35 točk).
 • 04.06.2020 | Ženska A
  Kapetanka ostaja v Avstriji, tekme tudi na Norveškem
  Po marčni prekinitvi tekem so se nogometašice spet vrnile na igrišča. Minuli vikend so s tekmami nadaljevali v Nemčiji.
 • 27.05.2020 | Ženska A
  Slovenija nadaljuje proti Turčiji
  Jeseni se bodo nadaljevale kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic, ki bo leta 2022 v Angliji. Slovenija tekmuje v skupini A, kjer po šestih odigranih tekmah z devetimi točkami zaseda 3. mesto.
 • 31.03.2020 | Ženska A
  Članice še nikoli tako visoko na Fifini lestvici
  Reprezentanca, ki jo od januarja 2018 vodi selektor Borut Jarc, se je decembra lani prvič zavihtela na 50. mesto, zdaj pa je šla še stopničko višje.
 • 28.03.2020 | Ženska A
  Spremenjen urnik kvalifikacij članic
  Zavoljo težav, ki jih je povzročil koronavirus, je že bilo prestavljeno moško člansko evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Zdaj pa je tudi jasno, da se obetajo spremembe v urniku ženske članske reprezentance,
 • 10.03.2020 | Ženska A
  Hvaležni za podporo Slovenski vojski
  Že v ponedeljek so nas obiskali slovenski vojaki, člani 40. slovenskega kontingenta Kfor (sile Kosovo Force pod vodstvom Nata). Ob tej priložnosti so naši reprezentanci izročili posebno spominsko obeležje, ki nas bo še lep čas spominjalo na pozornost na Kosovu.
 • 10.03.2020 | Ženska A
  Uspešne tudi v Prištini
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 v Prištini premagala Kosovo s 3:0 (2:0). Naslednjo tekmo bodo izbranke selektorja Boruta Jarca igrale 10. aprila v Murski Soboti proti Estoniji.
 • 10.03.2020 | Ženska A
  Prva strelka ve, kaj zmorejo
  „Kljub visoki zmagi je jasno, da imajo v svoji ekipi par neugodnih posameznic, ki znajo igrati,“ opozarja Lara Prašnikar, ki pravi, da v naši vrsti treme in pritiska ni čutiti.

DELI NA