03.06.2019 | Ženska A
Po dobri sezoni v Nemčiji po piko na i v reprezentanco

Po klubskih sezonah zdaj v prvi plan prihaja ženska članska reprezentanca, ki se bo zbrala prihodnji teden, da bi 16. junija opravila generalko za avgustovski začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Za slovenskimi igralkami na tujem so uspešne sezone, tudi za 20-letno Laro Prašnikar, ki je sklenila 3. sezono v vrstah Turbine Potsdam, nekdanjega dvakratnega evropskega klubskega prvaka.

Eksplozija sledi

„Zadovoljna sem, vedno pa je lahko boljše. Igrala sem vsako tekmo, vesela sem tudi desetih golov, s tem pa sem tudi najboljša strelka ekipe v ligi,“ je Prašnikarjeva upravičeno ponosna na storjeno. Da je prišlo do njene „eksplozije“, se ne strinja povsem. Pravi, da tisto še sledi. „V moji igri je še precej nihanj. Enkrat gre, drugič malo manj. Želim si, da bi imela konstantno sezono,“ je dokaj samokritična reprezentančna napadalka, ki se je uveljavila v nemškem državnem prvenstvu.

„Številni menijo, da je nemška liga celo najmočnejša v Evropi! To se vidi tudi v reprezentanci. V sami ligi pa je tako, da lahkih tekem ni! Višje postavljene ekipe lahko izgubijo tekme z nižje rangiranimi. Prvenstvo je za to še bolj zanimivo, iz leta v leto pa raste kvaliteta,“ nam pove Lara, ki je z ekipo pristala na 3. mestu. Ciljali so na prvo tretjino uvrščenih, tekmovanje ima 12 klubov. Prvo mesto je zasedel Wolfsburg (59 točk), drugo Bayern (55), 1. FFC Turbine Potsdam jih je na tretjem mestu zbral 42.

Ko greš na tuje

„Skriti cilj je bil, da bi pristali na enem od prvih dveh pozicij in se uvrstili v ligo prvakinj. Žal nam ni uspelo. Žal samo tretje, a tudi to pomeni veliko. Biti tretji v Nemčiji pa tudi ne more biti vsak!“ navrže Lara, ki pogleduje že v novo sezono, njena zasedba pa je doživela nekaj sprememb. „Pomladili se bomo, dela se za prihodnost,“ potrdi Lara, ki ob enem pojasni, da v klubu za vsako igralno mesto vlada izredna konkurenca. „Kader je širok in velik. Pri vsaki igralki je prisotna motivacija, da se uvrsti v prvo enajsterico, kar pa glede na konkurenco ni vedno lahko,“ o realnosti in boju za prvih 11. Ne skriva, da ji v preteklosti ni bilo vedno lahko. Ko je prišla iz SŽNL, je potrebovala par mesecev, da je navadila na ritem in režim dela. Jasno ji je bilo, da potrebuje ta čas, da ne bo kar takoj igrala. Pa je kljub temu dobila nekaj nastopov v članski ligi. Zaveda se tudi, da je potrebovala leto in pol, da je dosegla prvi gol. „Zdaj jih imam že 14!“ ponosno pove Lara, ki je šla pred 18. rojstnim dnem v svet.

„Nemčija in tujina sta me naučili samostojnosti, hitro sem bila primorana odrasti in se naučiti živeti sama. Pa saj si nisem nikoli predstavljala, da bom do 25. leta živela doma in bila v breme in strošek staršem. Ko greš na svoje, je vedno težko. Vedno si bil vajen podpore, ki pa ne morem reči, da je v teh letih nisem imela! Velika zahvala mojim staršem, ki sta me vedno podpirala. Ko sem imela slabe dneve, sta bila pripravljena za pogovor in za prave napotke. Vsaka nogometašica mora ob sebi imeti nekoga, ki te lahko potegne iz krize v težkih trenutkih. Pri meni je to moj oče, čigar nasvete še vedno rada poslušam in izpeljem. Skozi vse skupaj sem postala samozavestnejša. V tujini ni tako kot v Sloveniji, ker ti vedno ves čas nekdo govori ti si najboljša, ti si najboljša. Ko prideš na tuje, si moraš vse izboriti sam,“ nadaljuje Lara, ki ima z ekipo še leto dni veljavno pogodbo.

Dobre besede za Saro in Adrijano

Prej smo pisali o pomladitvi ekipe, del tega pa sta tudi Sara Agrež in Adrijana Mori, ki sta prepričali stroko v ekipi, kjer uspešno igra Lara. Ne skriva, da je tudi sama zastavila svojo besedo za reprezentančni kolegici, za kateri upa in verjame, da jima uspe na tujem.

Sezone je konec, a počitnic za Laro še ni. V klubu je dobila program, po katerem vadi in se pripravlja na novo poglavje v Nemčiji, pri tem ji je v pomoč trener Marko Pokleka.

Za lepo zgodbo

Prihodnjo nedeljo se bo reprezentanca pomerila s Črno goro, Lara pa dodaja, da bo to še ena stopnička, ki bo pripomogla k boljši uigranosti ekipe. Tudi sama pogleduje v avgustovski uvod kvalifikacij. „To bodo moje že tretje kvalifikacije. Ne moremo reči, da smo bili kdaj blizu preboja. Se pa je sedaj naša igra dvignila, naredil se je kvaliteten krog igralk, vsaka daje svoj maksimum. Tudi zdaj, ko ni sezone. Kdo bi rekel, saj je le ena tekma... Pa ni tako. Vsaka posebej se pripravlja na to tekmo, željne smo dokazovanja in dobre lepe zgodbe, s katero bi si pridobile nekaj medijske pozornosti,“ sklene Lara.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.08.2019 | Ženska A
  Mateja, Lara in Ana v odlični formi
  Obilo smole pa je imela Sara Agrež, saj si je zlomila nos, zavoljo tega pa selektor Borut Jarc ne bo mogel računati na njo na uvodnih dveh tekmah kvalifikacij. Namesto nje bo vpoklical Pijo Kovačič iz ŽNK Maribor Tabor.
 • 16.08.2019 | Ženska A
  Selektor Jarc obelodanil seznam za začetek kvalifikacij
  Pred slovensko člansko žensko reprezentanco je začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2021 gostila Anglija. Uvodni tekmi bosta 30. avgusta in 3. septembra proti Rusiji (v Velenju) in Kosovu (v Dravogradu).
 • 02.08.2019 | Ženska A
  Uvodni domači tekmi plus za Slovenijo
  Slovenska ženska članska reprezentanca v petek, 30. avgusta, začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2021. Selektor Borut Jarc že pogleduje v zadnji avgustovski petek, ko bodo naše igralke doma v Velenju gostile Rusijo.
 • 31.07.2019 | Ženska A
  SP v nogometu za ženske odslej z 32 reprezentancami
  Zanimanje za organizacijo tega prvenstva je pokazalo devet kandidatov, decembra je zadnji rok za prijave, Fifa pa naj bi odločitev sprejela maja prihodnje leto.
 • 25.07.2019 | Ženska A
  Dominika Čonč okrepila AC Milan
  Še ena slovenska reprezentantka menja svojo sredino pred začetkom nove tekmovalne sezone. Vezistka Dominika Čonč se iz Španije seli v Italijo, kjer bo vsaj leto dni nosila dres AC Milana.
 • 17.07.2019 | Ženska A
  Ivanuša s Škotske v Italijo
  Lara Ivanuša ni prvič na tujem. Premiero je doživela leta 2017, ko je odigrala 13 tekem za švedski Kvarnsvedens IK. Od tu se je vrnila v Ljubljano k ŽNK Olimpiji (pred tem je bila tudi članica ŽNK Moje-lece.si Radomlje)
 • 16.07.2019 | Ženska A
  Selektor Jarc ostal brez Adrijane Mori
  Slovenska reprezentančna napadalka 18-letna Adrijana Mori je imela obilo smole. Na pripravljalni tekmi njenega novega kluba nemškega prvoligaša Turbine Potsdam si je poškodovalo koleno (prednjo križno vez), pred njo pa je dolgotrajno okrevanje.
 • 16.07.2019 | Ženska A
  Kaja Eržen in Kristina Erman še naprej na tujem
  Slovenski reprezentantki Kaja Eržen in Kristina Erman bosta v novi sezoni igrali v novih sredinah. Kaja Eržen ostaja v Italiji, Kristina Erman se seli na Madžarsko.
 • 16.06.2019 | Ženska A
  S suvereno zmago hrabro v kvalifikacije
  Zadnji poraz zasedbe selektorja Boruta Jarca datira v 31. avgust 2018, temu je sledilo pet zmag (Albanija, Črna gora dvakrat, Srbija, Ukrajina) ter remi s Hrvaško. To pa je bila že šesta zaporedna tekma, ko Slovenija iz igre ni prejela zadetka. Vse skupaj je lepa popotnica pred začetkom kvalifikacij za Euro 2021.
 • 16.06.2019 | Ženska A
  V Dravogradu podaljšati pozitiven niz
  Slovenska ženska reprezentanca z današnjo tekmo proti Črni gori (v Dravogradu, od 17.30 dalje tudi prenos na spletni strani Nogometne zveze Slovenije) končuje sezono 2018/2019, hkrati pa bo tekma zadnji test pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za Euro 2021.

DELI NA