12.11.2022 | Ženska A
Po 4. Uefini konferenci selektorjev ženskih članskih reprezentanc

V začetku tega meseca je v Angliji na sedežu angleške nogometne zveze potekala že 4. Uefina konferenca za selektorje ženskih članskih reprezentanc. Izobraževanja sta se udeležila tudi Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja pri NZS, in selektor članske ženske reprezentance Borut Jarc.

Trendi nogometne igre

„To so redne konference, kjer se predstavijo sodobni trendi nogometne igre, teh konferenc pa se udeležijo tehnični direktorji in selektorji reprezentanc iz cele Evrope. Dejstvo je, da je strokovna komisija, ki deluje pod okriljem Uefe, pozorno spremljala zadnje evropsko prvenstvo, ki ga je tudi analizirala. Analiza je pokazala spremembe in novosti na področju fizične pripravljenosti igralk, ki je iz leta v leto na višji ravni,“ uvodoma pove Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja pri NZS.

Evropsko prvenstvo je bilo prvenstvo presežkov

„Posledično je v sami igri več dinamike. Spremenil se je tudi način igranja. Trendi igre gredo v smer agresivnega napadanja (presinga) že v zadnji tretjini igrišča nasprotnic, kar pomeni, da so napadalke prva obrambna linija v fazi branjenja. Zaradi agresivnega pokrivanja po prostoru je zelo pomembno, da so ekipe ostale kompaktne, saj lahko kvalitetno odreagirajo po izgubljeni žogi in hkrati v kratkem času preidejo v protipritisk. Ta način igranja je bil še posebej značilen za Anglijo, Nemčijo in Avstrijo.  Kar se tiče količine pretečenih kilometrov na posamezni tekmi med reprezentancami ni bilo bistvenih razlik (v povprečju je dolžina znašala 107,194 km), medtem ko so razlike opazne predvsem v hitrosti teka, saj je bilo visokointenzivnega teka za 15% več kot na evropskem prvenstvu članic leta 2017 na Nizozemskem. Veliko je hitrih gibanj, teka, v igro so vključene vse igralke, tudi vratarke. Prav vloga vratark ima vse večji pomen: igra se začne graditi pri njih. Vse večja je tudi vloga centralnih branilk, saj so te tiste, ki gradijo napad pod pritiskom nasprotnic, zato ne smejo izgubljati žog. Ko smo ravno omenjali evropsko prvenstvo: to je bilo tekmovanje presežkov: tudi na področju gledanosti, pa naj si bo to na štadionu v živo kot na televizijskih sprejemnikih. Na konferenci so nam postregli s podatkom, da je bil to eden izmed petih najbolj gledanih dogodkov letošnjega leta v Evropski uniji,“ je Matjaž Jaklič izpostavil nekaj ključnih elementov in ugotovitev, s katerimi so postregli na konferenci.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 10.03.2023 | Ženska A
  Reprezentančni dvojec v lov na pokalni finale
  V teh dneh je v prvem planu pokal, kjer se bo jutri Roma Zare Kramžar in Nine Kajzba borila za vstop v finale. Po prvi tekmi imajo gol za zaostanka za Milanom (1:0), ki je slavil zmago minulo nedeljo. Zara Kramžar je v igro vstopila v 71. minuti. Nine Kajzba ni bilo v ekipi.
 • 02.03.2023 | Ženska A
  Zara Kramžar za zmago, Korina Lara Janež v polfinalu
  Zadnji 18. krog pa je obeležila Zara Kramžar, ki je ob gostovanje Rome v 80. minuti vstopila v igro, pet minut kasneje pa s svojim 2. letošnjim prvoligaškim golom zadela za zmago Rome (0:1).
 • 21.02.2023 | Ženska A
  Slovenija osvojila turnir v Turčiji
  Ženska članska nogometna reprezentanca je osvojila turnir v Turčiji. Na tretji tekmi turnirja je vknjižila remi z Južno Afriko (1:1), pred tem pa je zabeležila dve zmagi.
 • 21.02.2023 | Ženska A
  Po tretjo zmago
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo danes v Turčiji odigrala še zadnjo, tretjo pripravljalno tekmo. Po zmagah proti Uzbekistanu in Zambiji varovanke selektorja Boruta Jarca čaka ob 12. uri še obračun proti Južni Afriki.
 • 18.02.2023 | Ženska A
  Nova odmevna zmaga članic
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Antalyi odigrala drugo od treh pripravljalnih tekem. Varovanke selektorja Boruta Jarca so z golom Mateje Zver slavile zmago proti Zambiji (1:0).
 • 18.02.2023 | Ženska A
  Po drugo zmago proti udeleženki svetovnega prvenstva
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca danes igra drugo tekmo na turnirju v Turčiji. Ob 17. uri se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile z Zambijo.
 • 15.02.2023 | Ženska A
  V Turčiji začele z zmago
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Antalyi odigrala prvo od treh pripravljalnih tekem. Izbranke Boruta Jarca, ki jih v tem letu med drugim čaka začetek lige narodov, so premagale Uzbekistan z 2:1 (1:0).
 • 15.02.2023 | Ženska A
  Slovenija začenja z Uzbekistanom
  Ženska članska reprezentanca danes začenja s tekmami na turnirju v Turčiji, kjer je na pripravah na preizkušnje, ki jih prinaša leto 2023. Uvodoma se bo zasedba selektorja Boruta Jarca pomerila z Uzbekistanom.
 • 14.02.2023 | Ženska A
  Tri pripravljalne tekme članic
  Ženska članska reprezentanca bo v Turčiji odigrala tri pripravljalne tekme. To je prva akcija v koledarskem letu 2023, ki izbrani vrsti selektorja Boruta Jarca prinaša tudi nastop v ligi narodov.
 • 13.02.2023 | Ženska A
  Lara Prašnikar zabila Bayernu, Zala Meršnik proti Realu
  Minuli dnevi so minili v znamenju tekem naših igralk na tujem in žreba četrtfinala lige prvakinj, ki se nadaljuje marca. Trojec Zara Kramžar, Nina Kajzba (obe Roma), Sara Agrež (Wolfsburg) je dobil tekmice: Roma se bo pomerila z Barcelono, Wolfsburg s Parizom.

DELI NA