26.06.2023 | NZS
Po 36. seji IO NZS: O finančnih spodbudah klubom in rezervnih igralcih

Minuli teden se je na Brdu pri Kranju na svoji 36. seji sestal izvršni odbor NZS in ob koncu sezone sprejel nekaj novosti, ki bodo pomembno vplivale na razvoj slovenskega nogometa v prihodnjih letih.

Delitev sredstev iz naslova medijskih in sponzorskih pravic in finančne spodbude
Člani izvršnega odbora so potrdili predlog strokovne službe NZS o delitvi sredstev iz naslova medijskih in sponzorskih pravic za prihajajočo sezono. Tako bo med klube Prve lige Telemach razdeljeno skupno 2.100.000 EUR iz naslova trženja medijskih in sponzorskih pravic. Zmagovalec Pokala Pivovarna Union bo prejel nagrado 80.000 EUR v denarju in 10.000 EUR v izdelkih, finalist pa 20.000 EUR v denarju in 10.000 EUR v izdelkih.

Sredstva iz medijskih in sponzorskih pravic za klube 2. SNL se v sezoni 2023/24 razdelijo med klube v skupnem znesku 120.000 EUR.

Zmagovalke ženskega Pokala Pivovarna Union bodo ob koncu sezone 2023/24 prejele nagrado v višini 20.000 EUR, finalistke pa 5.000 EUR, medtem ko bodo klubi, ki bodo v prihodnji sezoni tekmovali v 1. SŽNL prejeli vsak 3.500 EUR iz naslova trženja medijskih in sponzorskih pravic.

Prav tako so člani IO sprejeli sklep o finančni spodbudi klubov 2. SNL in 3. SNL, ki napredujejo v višje tekmovanje. Tako bosta kluba 2. SNL, ki sta se uvrstila v 1. SNL, prejela finančno vzpodbudo v višini 30.000 EUR (polovico v opremi), kluba 3. SNL, ki bosta nastopila v 2. SNL pa pripada vzpodbuda v višini 10.000 EUR (prav tako polovica v opremi).

Rezervni igralci v 1. SNL, 2. SNL in Pokalu Slovenije
IO NZS je potrdil sklep o večjem številu rezervnih igralcev na zapisniku tekem 1. SNL, 2. SNL in Pokalu Slovenije. Namesto doslej dovoljenih sedem, bo na zapisniku lahko navedenih 12 (v 1. SNL) oziroma 9 (velja za 2. SNL, Pokal Slovenije in 1.SML) rezervnih igralcev. Korak, ki je prvotno narejen v skrbi za varnosti in zdravje igralcev, je obenem naravna posledica večjega števila menjav, ki so v prejšnji sezoni postale stalnica, poleg tega pa NZS s tem sledi mednarodnim trendom, saj večina prvenstev že sedaj dovoljuje večje število rezervnih igralcev na klopi. NZS zaradi tega pravila pričakuje, da bodo trenerji več mest med rezervisti na največjih tekmah namenili tudi mladim in obetavnim domačim nogometašem.

Evalvacija Strategije NZS 2021-2025
NZS je ob sprejemu strategije za razvoj slovenskega nogometa sprejela tudi ključne strateške usmeritve in ključne aktivnosti, ki bodo pripeljale do želenih strateško določenih ciljev. Izvršni odbor NZS se je na seji seznanil z evalvacijo strategije, ki ponuja podrobnejši vpogled v delo in aktivnosti NZS. Med tistimi, ki so že uspešno zaključene, so tako novi programi na področju usposabljanja trenerjev – izveden je program trener vratarjev UEFA A, ter program UEFA mentorstva za trenerke, potrjen je program ter razpis sofinanciranja trenerjev za obdobje 2022-2026, glede na opravljeno analizo obstoječih tekmovalnih sistemov, pa je NZS že izvedla tudi nekatere spremembe v tekmovalnih sistemih NZS.

V sklopu programa za promocijo nogometa v vrtcih in osnovnih šolah je NZS uspešno izvedla tudi letni program nogometa v šolah in vrtcih, redno pa izvaja tudi letne programe nogometa za vse na nivoju NZS in MNZ. Projektov, ki se izvajajo v okviru rednih aktivnosti je še ogromno, kot tudi takih, ki so v teku in bodo zaključeni v skladu s časovnico, določeno v strategiji NZS.

Poročilo o licenciranju nogometnih klubov
Izvršni odbor je sprejel poročilo o licenčnih postopkih za tekmovalno leto 2023/24, ko so licenčni organi NZS izvedli že dvajseti zaporedni postopek licenciranja slovenskih nogometnih klubov, tako na ravni UEFA tekmovanj kot tekmovanj v slovenskih nogometnih ligah. Postopek licenciranja je bil izveden na podlagi Pravilnika o licenciranju nogometnih klubov (V7.0).

Medtem ko je licenčni oddelek NZS nudil strokovno podporo, tako komisiji kot klubom, je Komisija NZS za licenciranje na prvi stopnji pregledala uradno licenčno dokumentacijo in odločala ob doslednem upoštevanju Pravilnika NZS in UEFA za licenciranje nogometnih klubov, UEFA standarda, sklepov organov NZS in UEFA. Vse odločitve licenčnih organov NZS so bile sprejete ob doslednem upoštevanju določil Pravilnika NZS za licenciranje nogometnih klubov in UEFA standarda v zvezi z zagotavljanjem popolne neodvisnosti pri odločanju v posameznih primerih. 

Komisija na 1. stopnji je zavrnila podelitev licence trem prosilcem za licenco, in sicer dvema za tekmovanja v 1. SŽNL in enemu za UEFA tekmovanja in tekmovanja v 1. SŽNL ter enem prosilcu za licenco za tekmovanje v 3. SNL. Na zavrnitev podelitve licence sta se pritožila le dva kluba iz 1. SŽNL, v pritožbenem postopku je bila enemu klubu licenca podeljena, enemu pa je bila pritožba zavrnjena, kot neutemeljena.

Finančne vzpodbude za futsal klube
?Za nagrade in finančne spodbude bodo v prihodnji sezoni tekmovali tudi futsal klubi. Za napredovanje v višji rang tekmovanja (iz 2. SFL v 1. SFL) po odigrani sezoni 2023/24 bo NZS namenila 4.000 EUR vzpodbude za oba kluba, polovico tega v obliki opreme, v kolikor bosta sezono 2024/25 tudi nastopila v 1. SFL.

Zmagovalec Futsal Pokala Terme Olimia bo po zaključku tekmovanja prejel nagrado v višini 4.000 EUR, finalist pa 2.000 EUR. Zmagovalke ženskega pokalnega tekmovanja v futsalu bodo prejele nagrado v višini 2.000 EUR, finalistke pa 1.000 EUR.

Izvršni odbor NZS pa je sprejel še sklep o dodelitvi finančne vzpodbude za klube 1. SFL in 2. SFL, ki v celotni tekmovalni sezoni 2023/24 nastopajo z vsemi selekcijami (U19, U17, U15 in U13) v NZS tekmovanjih mlajših kategorij. Vsak klub, ki izpolnjuje ta pogoj prejme finančno vzpodbudo v višini 2.000,00 EUR (50% v denarnih sredstvih in 50% v športni opremi).

Spremembe predpisov Nogometne zveze Slovenije
NZS je v okviru svojega delovanja zavezana k neprestanemu napredku in izboljševanju svojega delovanja in svojih predpisov, da lahko tako kar se da dobro izpolnjuje svoje cilje in namen ustanovitve. IO je zato sprejel spremembe Disciplinskega pravilnika NZS in Pravilnika NZS o registraciji in statusu igralcev. Bistvene spremembe v disciplinskem pravilniku se nanašajo na spremembe disciplinske odgovornosti in predvidenih kazni, postopkovne spremembe, odgovornost in sankcije za nespoštovanje odločitev, ter manjše spremembe na podlagi izkušenj, pridobljenih z delom disciplinskih organov NZS. Spremembe PRSI pa se nanašajo predvsem na usklajevanje s predpisi FIFA na področju registracij in prestopov igralcev.

 

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.
 • 08.08.2023 | NZS
  Uefa in NZS na pomoč žrtvam poplav
  Nogometna zveza Slovenije, v sodelovanju s stalno podporo UEFA sporoča, da je krovna evropska nogometna zveza odobrila sredstva v višini 300.000 € za pomoč Sloveniji po tragičnih poplavah. Nogometna zveza Slovenije bo k temu dodatno namenila 20.000 €.
 • 20.07.2023 | NZS
  Obvestilo za javnost
  Nogometna zveza Slovenije (v nadaljevanju NZS) sporoča, da je 17. 7. 2023 prejela elektronsko sporočilo s strani igralk ženske članske nogometne reprezentance. Če so reprezentantke do nedavnega zahtevale izenačitev pogojev ženske in moške reprezentance, pa tokrat s pismom seznanjajo NZS z dogajanjem znotraj ženske A reprezentance, ki se nanaša na razmere in medsebojne odnose na reprezentančnih zborih ter komunikacijo med strokovnim štabom in igralkami. V odprtem pismu reprezentantke v času najboljših rezultatov v zgodovini reprezentance zahtevajo zamenjavo selektorja in strokovnega vodstva ženske A reprezentance. 
 • 23.06.2023 | NZS
  Poslovil se je Miloš Rovšnik
  Slovenski nogometni prvoligaš Celje je sporočil, da je v 64. letu umrl predsednik kluba Miloš Rovšnik.
 • 22.06.2023 | NZS
  IO na 36. seji potrdil sestavo lig za prihajajočo sezono
  Pred četrtkovim žrebom PLT in 2. SNL je IO potrdil sestavo lig, ki potekajo pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

DELI NA