22.12.2021 | NZS
Po 16. seji izvršnega odbora NZS

Člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije so se sestali na zadnji seji v letu 2021, na kateri so med drugim potrdili razdelitev UEFA solidarnostnih sredstev za delo z mladimi v sezoni 2021/22 ter uvedbo VAR tehnologije na vseh petih tekmah Prve lige Telemach.

UEFA solidarnostna sredstva iz naslova UEFA klubskih tekmovanj za delo z mladimi v sezoni 2021/22

Izvršni odbor NZS je potrdil način razdelitve finančnih sredstev iz naslova UEFA klubskih tekmovanj za delo z mladimi za tekmovalno sezono 2020/21. Sredstva, ki so namenjena za razvoj mladinskega klubskega nogometa v skupni višini 613.705 za tekmovalno leto 2021/22, se bodo med klube razdelila po naslednjem ključu:

 • klubom, katerih ekipe nastopajo v 1. SNL in klubom 1. SML/SKL, ki nimajo članske ekipe v 1. SNL, se dodeli 80 % skupnega zneska, oziroma 490.964,00 EUR (32.730,93 EUR na klub);
 • klubom 2. SML/SKL se dodeli 20 % skupnega zneska oziroma 122.741,00 EUR, kar pomeni, da vsak klub prejme 5.336,57 EUR.

Sredstva iz UEFA solidarnostnih sredstev morajo biti, v skladu z razvojnimi programi NZS in UEFA ter sistemom licenciranja nogometnih klubov, uporabljena za izvajanje mladinskih programov.

Črpanje sredstev iz FIFA Forward programa 2.0

Po potrditvi izvršnega odbora bo NZS pričela tudi s črpanjem sredstev iz FIFA Forward programa 2.0 za leto 2021 in 2022. Sredstva bodo namenjena za projekt sofinanciranja stroškov uradnih oseb za ženska in mladinska nogometna, ter futsal mladinska tekmovanja v sezoni 2021/22. Skupna višina sredstev je 261.617,59 EUR.

Uvedba VAR tehnologije na petih tekmah Prve lige Telemach

Z začetkom leta 2022 se bo uporaba VAR tehnologije razširila z dveh na pet tekem Prve lige Telemach, kakor tudi na tekmah polfinala in finala pokala Pivovarna Union ter v kvalifikacijah za uvrstitev v Prvo ligo Telemach (v kolikor to dopušča infrastruktura stadiona).

V sklopu projekta VAR je bilo v uvajalnem obdobju uspešno izpeljano certificiranje vseh prvoligaških štadionov za uporabo VAR tehnologije in usposabljanje zadostnega števila sodnikov za uporabo tehnologije, kar pomeni, da so izpolnjeni tudi zadnji pogoj za razširitev na celotno tekmovanje. Razširitev tehnologije na vse tekme državnega prvenstva je bila vseskozi primarni cilj, saj VAR, s tem ko odpravlja očitne in jasne napake, v veliki meri prispeva k regularnosti in legitimnosti tekmovanj.

Finančna stimulacija za vključevanje mladih slovenskih igralcev

Izvršni odbor NZS je sprejel predlog strokovne službe NZS, ki se nanaša na nove kriterije pri sofinanciranju mladih slovenskih nogometašev v prvoligaški in drugoligaški konkurenci. NZS je s sofinanciranjem glede na nastope mladih slovenskih nogometašev pričela leta 2019, v času epidemije pa se je skupni znesek sofinanciranja z 260.000 EUR dvignil na 470.000 EUR. Zdaj pa se bodo za sofinanciranje mladih šteli slovenski nogometaši do 23 let, igralne minute igralcev mlajših od 21 let se bodo pri skupni minutaži pomnožile s faktorjem 1.5, igralcev mlajših od 19 let pa s faktorjem 2. Kot je že bilo sprejeto na eni prejšnjih sej, se med prvoligaške klube razdeli 250.000 EUR, med drugoligaške pa 220.000 EUR.

Rezervni igralci v 2. SNL in Pokalu Slovenije

NZS je v skrbi za varnost in zdravje igralcev sprejela odločitev, da se v spomladanskem delu sezone 2021/22 na uradni zapisnik tekme 2. SNL oziroma Pokala Pivovarna Union za posamezno ekipo lahko vpiše največ devet rezervnih igralcev. Pred tem je bilo dovoljeno na zapisnik vnesti največ sedem rezervnih igralcev.

Imenovanje selektorjev mlajših reprezentanc

Člani izvršnega odbora so potrdili tudi piramido selektorjev mladih reprezentanc. Boštjan Cesar se ob pričetku dela s člansko reprezentanco poslavlja od reprezentance do 19 let, krmilo slednje pa prevzema Anton Žlogar. Nekdanji slovenski reprezentant bo vodil tudi izbrano vrsto do 18 let. Reprezentanco do 17 let bo še naprej vodil Aleksander Radosavljević. Slednji se je s svojo reprezentanco uvrstil v elitni del kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu do 17 let. Reprezentanco do 16 let v novem letu prevzema Mišo Brečko. Nekdanji reprezentant je nazadnje deloval kot trener v reprezentanci do 21 pod vodstvom Milenka Ačimovića.

Imenovanje selektorja ženske futsal A reprezentance

Izvršni odbor je na mesto selektorja ženske futsal A reprezentance imenoval Draga Adamiča, ki bo slovensko izbrano vrsto vodil od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2023.

Razno

Člani izvršnega so se seznanili z zaključnim poročilom UEFA evropskega prvenstva do 21 let, evalvacijo strategije NZS za obdobje 2021 – 2025, sprejeli pa še sklep o ukinitvi mladinskega pokala NZS od sezone 2022/23 naprej, sklep z razpisom za priznanja NZS za leto 2021, spremembe tekmovalnega koledarja za spomladanski del 2021/22 ter podali soglasje k sklenitvi sponzorske pogodbe s Pivovarno Union.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 07.01.2022 | NZS
  Poslovil se je Anton Gašper Frantar
  Po hudi bolezni se je na zadnji dan starega leta poslovil nekdanji podpredsednik in častni član NZS ter vrhovni sodnik RS, Anton Gašper Frantar. Ugledni pravnik, ki je imel pomembno vlogo pri ustanovitvi današnje NZS, se je poslovil v 74. letu starosti.
 • 31.12.2021 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Ko smo se lani ob zaključku leta pogovarjali s predsednikom Nogometne zveze Slovenije v podobnem intervjuju, kot je ta, smo trdno verjeli, da so epidemiji novega koronavirusa šteti dnevi in da bo njen vpliv na nogometne dogodke v letu 2021 majhen, morda celo ničen. Vsaj kar zadeva odpoved tekem in prazne stadione.
 • 17.12.2021 | NZS
  Poslovil se je Milovan Nikolić
  Sporočamo žalostno vest, da se je po težki bolezni v 79. letu starosti poslovil Milovan Nikolić, častni član Nogometne zveze Slovenije ter spoštovan in viden član Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.
 • 16.12.2021 | NZS
  Video: Predavanje na temo Covid-19 in cepljenja
  Med nogometno javnostjo se še vedno pojavljajo vprašanja v povezavi z boleznijo covida-19 in cepljenjem. V ta namen se je Nogometna zveza Slovenije skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje odločila za izvedbo spletnega predavanja med zainteresiranimi deležniki.
 • 14.12.2021 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska izobraževanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.12.2021 | NZS
  Poziv NZS: Ravnajmo odgovorno
  Covid-19, zaradi katerega smo že slabi dve leti v stanju, ki negativno vpliva tako na naše zdravje in kakovost življenja kot tudi na udejstvovanje v nogometu in spremljanje nogometnih tekem v živo, je še vedno med nami.
 • 08.12.2021 | NZS
  Pomagaj športu, pomagaj nogometu
  Epidemija koronavirusa je korenito posegla v slovenski šport, ki se nahaja v nezavidljivem položaju. To velja tudi za slovenske nogometne klube, ki jim lahko pomagate z delom odmerjene dohodnine.
 • 20.10.2021 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Ekonom
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 02.10.2021 | NZS
  Za Botrstvo v športu zbrali 120 tisoč evrov!
  V petek je bil stadion Stožice odet v dobrodelnost. Na Dobrodelnem nogometnem večeru Fundacije Miroslava Cerarja se je igralo za dober namen. Zbranih 120.000 evrov bo šlo za projekt Botrstvo v športu, ki s štipendijami podpira mlade športnike in športnice iz socialno šibkejših okolij.

DELI NA