Olimpija z Riero na klopi uvodoma z Luksemburžani

Olimpija bo sezono 2022/23 odprla v domačih Stožicah, v katerih bo odigrala prvo od dveh tekem za preboj v drugi krog kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Luksemburški Differdange je prvi tekmec zmajev, ki bodo prvič zaigrali pod vodstvom novega trenerja Alberta Riere.

Španec je na vročem stolčku nasledil Roberta Prosinečkega, ki je z ekipo opravil večji del priprav. Nekdanji nogometa Liverpoola po ponedeljkovem prihodu v Ljubljano ni imel veliko časa za spoznavanje z moštvom, kaj šele, da bi Olimpija pod njegovim vodstvom odigrala pripravljalno tekmo. V zadnji sezoni tretja ekipa Prve lige Telemach je v generalki pred uvodno evropsko preizkušnjo še pod vodstvom prejšnjega štaba remizirala s Šibenikom.

Že v uvodu tekme z Dalmatinci se je težje poškodoval mladi Marcel Ratnik, ki ga čaka daljše okrevanje. Olimpijo sta tik pred zdajci zapustila tudi Ivan Banić in Damian van Bruggen, pogodba pa je potekla Ericu Boakyeju, Vitji Valenčiču in Ninu Pungaršku. Že prej so se od zmajevega gnezda poslovili Michael Pavlović, Tomislav Tomić, Jan Andrejašič in Nik Kapun, po koncu posoje pa so Stožicam v slovo pomahali še Aljoša Matko, Nik Prelec, Neven Đurasek, Marijan Čabraja in Robert Mudražija.

Kdo so novinci? Kot prvi se je klubu pridružil mladi vratar Denis Pintol, a gre pričakovati, da bo vloga prvega vratarja pripadla Matevžu Vidovšku. Mateo Karamatić predstavlja dodatno rešitev v osrčju zadnje vrste, Ivan Lagundžić in litovski reprezentant Justas Lasickas pa se najbolje znajdete ob stranski črti. Argentinski vezist Agustin Doffo je bil v zadnji sezoni eden od nosilcev igre Tuzle City, podprvaka Bosne in Hercegovine.   

Ob trenerski rošadi, ki se je zgodila praktično pet pred dvanajsto, je enajsterica Olimpije rahla neznanka, kar pa je lahko oteževalna okoliščina tudi za nasprotnika. Vodstvo Olimpijeje ob predstaviti trenerja Riere sicer potrdilo, da se v moštvo vrača tudi Almedin Ziljkić, občasni reprezentant Bosne in Hercegovine pa je večji del minule sezone predstavljal eno od osrednjih figur ljubljanske igre.

Differdange, ki je v zadnjem luksemburškem prvenstvu zaostal zgolj za Dudelangom, je bil ustanovljen leta 2003, v zadnjih letih pa spada med najboljše klube v državi. To potrjuje tudi redno igranje v tekmovanjih Evropske nogometne zveze, kjer pa za zdaj še niso dosegli večjih uspehov. Morda najbolj odmevna je bila sezona 2013/14, ko so rdeči vragi v drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige premagali albanski Laçi in nizozemski Utrecht, nato pa so po kazenskih udarcih izgubili s Tromsom.

Čeprav ni imel veliko časa za spoznavanje ekipe, Riera obljublja borbeno predstavo: "Trenutno sem osredotočen samo na igralce. Oni so najbolj pomembni. Nismo imeli veliko časa za delo, a rekel bom, da dovolj. Nisem trener, ki išče izgovore. Jutri bomo dali vse od sebe. Seveda sem še vedno v procesu spoznavanja igralcev. Želim si, da bi iz vsakega izmed njih izvabil najboljše. Tu sem, da jim pomagam in organiziram. Prepričan sem, da so pripravljeni na jutrišnjo tekmo."

"Pričakovanja so podobna, kot vsako leto. Sezona se za nas začne z evropskimi tekmami. Veliko je bilo dogajanja v zadnjih dneh, tednih, a jutri mora biti fokus ekipe na evropskem obračunu. Neglede na vse pričakujemo spodobno število ljudi, ki nas bo podpiralo. Upam, da bodo stali za fanti, tako kot mi vselej stojimo za njimi. Dali bomo vse za ta klub, za ta grb in za to mesto. Evropa mora biti vedno motiv in priti moramo čim dlje," pa pred tekmo pravi Timi Max Elšnik.

Bodo kapetan in soigralci po dogajanju v minulih dneh jezo na zelenici stresli nad Luksemburžane? Srečanje lahko ob 19. uri spremljate tudi na Sportklubu.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA