Olimpija potrdila status favorita

Navijači Olimpije so po treh tekmah čakanja dočakali prve zadetke in tudi zmago. Zmaji so se znesli nad severnoirskim Crusadersom, ki se domov vrača s petimi goli v svoji mreži.

UEFA EVROPSKA LIGA - PRVA TEKMA DRUGEGA KROGA KVALIFIKACIJ:

OLIMPIJA - CRUSADERS 5:1 (1:0)

Stadion Stožice, 2500 gledalcev.
Sodniki: Jorgji, Rexha, Avdo (vsi Albanija).
Strelci: 1:0 Boateng (30.), 2:0 Črnic (56.), 3:0 Boateng (68.), 3:1 Forsythe (73.), 4:1 Črnic (75.), 5:1 Kadrić (90.).
Rumena kartona: Tomić; Forsythe.
Rdeči karton: /.
Olimpija: Ivačič, Bagnack, Miškič, Boateng (od 86. Kadrić), Kapun, Zarifović, Črnic, Ilić, Štiglec, Tomić (od 64. Suljić), Avramovski (od 78. Savić).
Crusaders: O'Neill, Burns, Beverland, Coates, Lowry (od 74. Clarke), Ward, Carvill, Cushley (od 59. Heatley), Cadell (od 82. Brown), Forsythe, Snoddy.

Olimpija je evropsko sezono začela v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov, po slovesu v uvodnem krogu proti Qarabagu pa se je slovenski prvak preselil v UEFA Evropsko ligo. Glavno vprašanje pred današnjo tekmo je bilo za navijače zeleno-belih le eno: bo Olimpija končno zadela? Na prvih treh uradnih tekmah te sezone (dveh evropskih in eni domači) namreč zeleno-beli v 270 minutah še niso zadeli, danes pa so strelski urok vendarle končali - po pol ure igre oziroma okroglih 300 minutah sezone 2018/19.

Trener Ilija Stolica je spet pošteno pomešal začetno postavo v primerjavi s tisto v soboto v Gorici, v prvi postavi so bili tako tokrat tudi Macky Bagnack, Nik Kapun, Aris Zarifović, Dino Štiglec in Daniel Avramovski. Andresa Vombergarja je posadil na klop, prav tako Stefana Savića, presenetil pa je tudi s tem, da Roka Kronavetra sploh ni uvrstil na seznam za tekmo.

O moči ljubljanskega tekmeca je zgovorno pričal podatek, da so imeli domači že v prvih osmih minutah tri kote, gostje pa so v osmi minuti sploh prvič prišli v bližino gola Olimpije. A v 14. minuti so praktično iz prve akcije že nevarno zapretili, po strelu Jordana Forsytha pa je Aljaž Ivačič žogo odbil v kot. Na zadetek v mreži severnoirske ekipe pa je bilo treba počakati do 30. minute.

Takrat je nenehen pritisk domačih, ki sicer dolgo ni imel prave vrednosti v končnici akcij, končno obrodili sadove, ko je natančno podajo Kapuna z desne strani na kakšnih osmih metrih sprejel Boateng in žogo poslal za hrbet Seana O'Neilla. A Olimpija je delala tudi velike napake, izgubljeno žogo pred kazenskim prostorom bi v 36. minuti lahko kaznoval Declan Caddell, a se je Ivačič spet izkazal.

Začetek nadaljevanja je bil podoben - domači so imeli veliko premoč, ki pa je bila precej jalova, tako da so bile sicer redke priložnosti gostov celo nevarnejše. Nato pa je stvari na pričakovano mesto le postavil Matic Črnic, ki je z močnim strelom z leve strani žogo z roba kazenskega prostora poslal tik pod prečko za 2:0. Slovenski ekipi je končno steklo, deset minut pozneje pa je danes razpoloženi Boateng ušel obrambi in iz bližine zadel še drugič na tekmi.

Drugič je nato zadel še Črnic, ko je dobro izkoristil podajo Miškića s prostega strela; pred tem so sicer Ljubljančani z nekaj smole, ko se je žoga odbila od domače obrambe, en gol tudi prejeli, a so bili v drugem polčasu dvoboja dovolj učinkoviti, da ni bilo nobenega dvoma o zmagovalcu. V sodnikovem dodatku pa je piko na i postavil še Haris Kadrić, ki je z dveh metrov v mrežo pospravil odbitek po strelu Savića.

Boljši iz tega para se bo v tretjem krogu kvalifikacij pomeril s poražencem dvoboja Bate Borisov - HJK Helsinki.

Tekst: STA/PDO
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA