Olimpija na daljne Azore

Ljubljančani so na Malti preskočili prvo evropsko oviro, z nedeljsko zmago na velikem derbiju pa so še povečali raven samozavesti. Portugalska Santa Clara, ki bo naslednji tekmec zmajev, je za slovenske ljubitelje nogometa popolna neznanka, a v taboru pokalnih prvakov opozarjajo na moč tekmeca.

Santa Clara je prvi klub z Azorov, portugalskega arhipelaga sredi Atlantika, ki je zaigral v evropskih tekmovanjih. Klub iz mesta Ponta Delgada je leta 2002 prvič zaigral na mednarodnem odru, nastopil je v Pokalu Intertoto, letos pa se je po skoraj dveh desetletjih vrnil v tekmovanja UEFA. Portugalci so v drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige brez večjih težav, s skupnim izidom 5:0, odpravili severnomakedonski Shküpi.

Klub iz rodnega mesta Pedra Paulete ne spada med večje klube v državi, saj z izjemo dveh zmag v drugi ligi v svojih vitrinah še nima pravih lovorik. Santa Clara vstopa v šele sedmo prvoligaško sezono v zgodovini kluba, četrto v nizu, v minuli pa je zabeležila najboljši izid v zgodovini kluba. Moštvo Daniela Ramosa, v katerem najdemo kar osem Brazilcev, je prvenstvo zaključilo na šestem mestu lestvice.

Na moč Portugalcev pred prvo tekmo opozarja tudi ljubljanski strateg Savo Milošević: "Santa Clara je dobra ekipa. Igro nasprotnika smo v zadnjih dneh dodobra analizirali. Čaka nas težka naloga, podobno kot proti Mariboru. Moramo ponoviti veliko dobrih stvari s tekme proti Mariboru, vemo pa, kaj moramo narediti. Ekipa se spoznava s tekme v tekmo. Že pred nedeljskim dvobojem sem dejal, da pričakujem napredek z vsakim novim srečanjem. Nadejam se, da bo tako tudi v četrtek, ko bo potrebovali še nekaj več, da pridemo do ugodnega rezultata. Cilj je, da ustvarimo izid, ki nam bo pustil upanje na povratni tekmi v Ljubljani."

S strategom zmajev se strinja tudi Njec Vidmar. "Morda nogometnim navdušencem ne predstavlja atraktivnega nasprotnika, a gre za močnega tekmeca. Zavedamo se, kaj nas čaka, gre za razigrano ekipo, ki jo sestavljajo tako portugalski kot tuji nogometaši. Pred nami je težka tekma, vendar menim, da se jim lahko postavimo po robu, iščemo svojo priložnost in pot do četrtega predkroga. Ciljamo na napredovanje, vendar se zavedamo, da gre za drugačno zgodbo kot proti Maltežanom, ko smo morali zmagati in je javnost pričakovala gladko slavje. Ni več avtsajderjev, res pa je, da je pred nami težka preizkušnja. V tekmo gremo resno, imeli bomo svoje priložnost, ki pa jih bo potrebno izkoristiti," napoveduje izkušeni čuvaj mreže.

Dvoboj na Stadionu Sao Miguel, ki sprejme 13 tisoč gledalcev, se bo pričel ob 21:30 po slovenskem času, Ljubljančane pa se bodo morali spopasti tudi z dolgo potjo. Azori so namreč od Slovenije oddaljeni okrog 3.400 kilometrov, kar je praktično enako razdalji do kazahstanskega Aktobeja. Zadnji dvoboj četrtkovega večera bo nadzirala avstrijska sodniška ekipa, ki ji bo poveljeval Harald Lechner.

Si lahko Ljubljančani na Azorih priigrajo ugodno izhodišče za povratni obračun v Stožicah?

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA