13.06.2019 | Futsal AA
Oktobrski uspeh tlakuje pot do Eura 2022

Slovenija je lani gostila futsal evropsko prvenstvo in se pri tem izjemno izkazala. Naslednje evropsko prvenstvo bo na sporedu leta 2022. Po poročanju Uefe, evropske nogometne zveze, so v konkurenci za organizacijo tega odmevnega futsal tekmovanja ostale še tri države: Francija (v mestih Lille in Orchies), Nizozemska (Amsterdam in Groningen) ter Portugalska (Lizbona in Porto). Odločitev o gostitelju bo obelodanjena 24. septembra letos, ko bo v Ljubljani zasedal IO Uefe.

Prvič 16 ekip

Ne le da bodo med zadnjim (2018) in naslednjim prvenstvom (2022) stare celine pretekla štiri leta, prihodnje evropsko prvenstvo bo tudi prvo, kjer bo namesto dosedanjih 12 držav nastopilo 16 reprezentanc. Na prvem evropskem prvenstvu leta 1996 je igralo šest ekip, potem med letoma 1999 in 2007 po osem, od 2010 do 2018 pa 12.

Spremenjen format kvalifikacij

Uvrstitev na evropsko prvenstvo 2022, pa bo izredno pomemben strateški cilj tudi za našo izbrano vrsto, do tja vodi izjemno zahtevna pot. Začne se že konec oktobra s kvalifikacijami za SP leta 2020 v Litvi. Uefa v zadnjem obdobju veliko pozornosti namenja tudi razvoju futsala in tako bodo že nastopi in končne uvrstitve v skupini kvalifikacij za SP odločale, kako bo v kvalifikacijah za EP 2022. Prvi dve ekipi na lestvici oktobrskih kvalifikacij se bosta neposredno uvrstili v skupino za uvrstitev na EP 2020, ki bo že igrala po sistemu tekme doma in v gosteh, to je velika novost in napredek za evropski futsal, za slovenski futsal lahko v določenih momentih tudi težava. Ekipe, ki se iz kvalifikacij za SP ne bodo uvrstile med 16 ekip, ki tekmovanje nadaljujejo v ''elite round'' konec januarja 2020 bodo namreč v istem času igrale prvi predkrog in aprila 2020 še drugi predkrog, da pridejo do glavnega dela kvalifikacij za EP 2022 jeseni 2020.

Zato je za nadaljnji razvoj slovenskega futsal izredno pomemben oktobrski turnir v Skopju. Dosedanje uvrstitve na Uefini in Fifini jakostni lestvici se bodo kaj malo upoštevale, saj gre za določen nov koncept tekmovanja. Neuvrstitev na vsaj EP 2022, oziroma iz oktobrskih kvalifikacij naprej, bi pomenil, da se bo slovenska futsal reprezentanca v naslednjih dveh/treh letih merila z ekipami nižjega ranga izključno na prijateljskih srečanjih, saj bodo vse ''boljše'' reprezentance igrale srečanja na višjem nivoju in po sistemu, ki smo ga omenili.

Tekst: D.P.
Foto: M24si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2019 | Futsal AA
  Selektor pohvalil ekipo za odigrano
  „Ne pozabimo, kosamo se s pravimi profesionalci. Zato še enkrat kapo dol našim fantom, ki so na terenu spet dokazali, zakaj in kako se nosi dres Slovenije. Ko bomo temu dodali še tri, štiri najboljše posameznike, bomo povsem solidna ekipa,“ nadaljuje Dobovičnik, ki načrtuje, da pred elitnim delom kvalifikacij za SP 2020 opravi z ekipo še priprave.
 • 03.12.2019 | Futsal AA
  Generalka uspela, Slovenija ohrabrena na kvalifikacije za SP
  Tako kot dan poprej je bilo tudi to pot slovesno na uvodu. Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj je kapetanu reprezentance Igorju Osredkarju izročil priložnostno darilo za 150. nastop v dresu Slovenije, Vlado Močnik, član IO-ja NZS, pa je Osredkarju poklonil še dres.
 • 03.12.2019 | Futsal AA
  V Mariboru nova priložnost za dokazovanje in kljubovanje Italiji
  Slovenija in Italija bosta nocoj v Mariboru odigrali še drugo od dveh napovedanih tekem. Obračun v Športni dvorani Tabor se začne ob 19. uri, tudi v neposrednem prenosu na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 02.12.2019 | Futsal AA
  Pomlajena Slovenija parirala popolni Italiji
  Slovesno je bilo že na začetku. Vlado Močnik, član IO NZS in tehnični koordinator futsal reprezentanc, je izročil priznanje Alenu Fetiću za 100. nastopov v dresu članske futsal reprezentance.
 • 02.12.2019 | Futsal AA
  Kapetan se veseli vsake tekme v dresu Slovenije
  Reprezentančni futsal teden začenjajo članski reprezentanti, ki so se včeraj zbrali v Laškem, danes in jutri pa se bodo na dveh tekmah, v Laškem in Mariboru, pomerili z Italijo. Omenjeni tekmi z Italijo pa sta posvečeni kapetanu Igorju Osredkarju, ki je oktobra postavil nov mejnik – 150 nastopov za Slovenijo.
 • 01.12.2019 | Futsal AA
  Ponedeljkova tekma 100. za Fetića za Slovenijo
  Danes pa se v Laškem začenja operacija „Italija“. Članska futsal reprezentanca bo v ponedeljek in torek odigrala tekmi proti Italiji, dvakratnemu evropskemu prvaku. Tekmi bosta selektorjema Slovenije in Italije služili kot dodaten test pred januarskim sklepnim delom kvalifikacij za SP 2020.
 • 29.11.2019 | Futsal AA
  Italija test za elitni del kvalifikacij
  „Igor je pravi kapetan in pravi reprezentant, ki je vsa ta leta vedno na voljo reprezentanci,“ se tudi selektor Andrej Dobovičnik veseli, ker je Nogometna zveza Slovenije posvetila prihajajoči tekmi kapetanu.
 • 25.11.2019 | Futsal AA
  Znan seznam za tekmi proti Italiji
  S tekmama proti Italiji želi Nogometna zveza Slovenije tudi dostojno obeležiti jubilej kapetana Igorja Osredkarja, ki je na oktobrskih kvalifikacijah v Makedoniji odigral že jubilejno 150. tekmo v dresu Slovenije!
 • 23.11.2019 | Futsal AA
  Prihaja evropski prvak
  Ekipi sta se zadnjič pomerili med sabo 3.2. 2018, ko je Slovenija gostila evropsko prvenstvo. Z zmago prav proti Italiji si je naša vrsta priigrala četrtfinale, Italija pa se je od tekmovanja poslovila že v skupinskem delu.
 • 07.11.2019 | Futsal AA
  Po vozovnico za SP na Češko
  Elitni del kvalifikacij bo igran konec januarja 2020 (od 27.1. do 5.2.). Prvaki štirih skupin si bodo zagotovili mesto na svetovnem prvenstvu, drugouvrščeni (štirje) pa se bodo v po dveh medsebojnih tekmah (med 9. in 12.4.) pomerili za še dve prosti mesti.

DELI NA