09.07.2019 | Sodniki
O spremembah pravil igre 2018/2019

International Football Association Board (v nadaljevanju: IFAB) je na 133. rednem srečanju, ki je bilo 2. marca 2019 na Škotskem, sprejel spremembe Pravil nogometne igre. 
 
Številne spremembe Pravil igre 2019/20 sledijo osnovnemu namenu »fair-play« strategije: izboljšati obnašanje igralcev in povečati spoštovanje, podaljšati dejanski igralni čas in napraviti igro bolj pošteno in atraktivno. 
 
Na Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije smo s spremembami že ustrezno seznanili sodnike, klube in vse ostale deležnike.

Vse spremembe so obvezujoče za prijateljske tekme in tekmovanja od začetka tekmovalne sezone 2019/2020.
 
a. Tekoči eksperimenti
 
IFAB je upošteval poročila o dveh letih eksperimentov s spremembami pravil igre, ki lahko prispevajo k izboljšanju podobe igre in/ali zmanjšanju izgubljenega igralnega časa z zamenjavami in udarci od vrat. Sprejete so bile tri spremembe, ki se nanašajo na te eksperimente:
 
• Pravilo 3 – igralec, ki je menjan, mora zapustiti igrišče na najbližji točki črte igrišča, razen če sodnik dovoli igralcu, da igrišče hitro / takoj zapusti ob središčni črti ali na drugi točki (npr. zaradi varnostnih razlogov ali poškodbe).

• Pravilo 5 – sodnik bo sedaj pokazal rumeni ali rdeči karton uradni osebi ekipe, če se ta neprimerno obnaša; če osebe ni mogoče identificirati, bo rumeni ali rdeči karton prejel glavni trener v tehničnem prostoru.

• Pravili 13 in 16 – pri prostih udarcih za branečo se ekipo v njenem kazenskem prostoru in pri udarcih od vrat bo žoga v igri takoj, ko je udarjena z nogo in se premakne; zahteva, da mora žoga zapustiti kazenski prostor preden lahko z njo igra kateri od igralcev, je bila odstranjena.
 
b. Pravilo 8 – Začetek in nadaljevanje igre – Sodniški met
 
Sedanji postopek pri sodniškem metu ni zadovoljiv, saj pogosto vodi h konfrontacijam ali izvedbi na nešporten način, npr. ko je žoga udarjena prek vzdolžne črte globoko na nasprotnikovi polovici.
 
Novi postopek pri sodniškem metu ne predvideva več borbe za žogo. Sodnik bo spustil žogo le enemu igralcu, vsi drugi igralci pa morajo biti oddaljeni vsaj 4 m. Igra se bo nadaljevala normalno, tako da se žoga ne bo vračala nasprotnikom.
 
Če je bila igra prekinjena, ko je bila žoga ali zadnji dotik z njo v kazenskem prostoru, bo sodnik spustil žogo vratarju braneče se ekipe. V vseh drugih primerih bo sodnik spustil žogo enemu od igralcev ekipe, ki se je zadnja dotaknila žoge in sicer na mestu zadnjega dotika z žogo.
 
c. Pravilo 12 – Prekrški in nešportno obnašanje – Igra z roko
 
Igra z roko je verjetno najbolj nejasno področje Pravil igre, kar povzroča veliko zmešnjave, nedoslednosti in kontroverznosti.
 
Pravila v zvezi s prekrški in prepovedanim položajem so bila izboljšana s tem, ko je sedaj osredotočenost na razpletu in ne več na namenu. Podobna sprememba je bila sedaj uvedena pri »nenamerni« igri z roko. Torej , medtem ko »namerna« igra z roko ostaja prekršek, pa Pravila igre sedaj zagotavljajo večjo jasnost glede tega, ali je prišlo do prekrška, ko je žoga »slučajno« zadela roko.
 
Posledično bo igralec kaznovan, ko se žoga dotakne roke, če:

- je roka nad višino ramena (razen ko igralec namerno igra z žogo), saj igralec »prevzame tveganje« s tem, ko ima roko v takem običajno »nenaravnem« položaju,

- se je napravil nenaravno večjega in je tako nepošteno ustvaril večjo prepreko s tem, ko je roka stran od telesa, 

- je neposredno dosežen zadetek z roko (čeprav nenamerno), - si je z roko (čeprav nenamerno) pridobil posest / nadzor nad žogo in je nato dosegel zadetek ali ustvaril priložnost za zadetek.
 
Vendar, razen v zgoraj opisanih primerih, igralec običajno ne bo kaznovan, ko se žoga dotakne roke, če:

- se žoga odbije od njegovega telesa ali od telesa drugega igralca (katerekoli ekipe), ki je blizu, saj se je skoraj nemogoče izogniti dotiku z žogo,

- igralec pade in ima roko kot oporo med telesom in tlemi.
 
d. Druge predlagane spremembe Pravil
 
IFAB je sprejel še nekatere druge spremembe Pravil in sicer:

- če je izvajalec kazenskega udarca poškodovan in se mu nudi pomoč, lahko ostane na igrišču, da bi izvedel udarec (Pravilo 5),

- ekipa, ki dobi žreb, lahko izbere tudi začetni udarec (Pravilo 8),

- če se žoga dotakne katerega od sodnikov in konča v vratih, se spremeni posest žoge ali se prične obetaven napad, je žoga izven igre;  igra se nadaljuje s sodniškim metom (Pravilo 9),

- vratar ne more doseči zadetka z metanjem žoge v nasprotnikova vrata (Pravilo 10),

- če po prekršku za rumeni / rdeči karton, nekriva ekipa hitro izvede prosti udarec in si s tem ustvari priložnost za zadetek, lahko sodnik odloži kaznovanje in pokaže rumeni / rdeči karton ob naslednji prekinitvi (Pravilo 12),

- če braneča se ekipa postavi »živi zid« s tremi ali več igralci, morajo biti igralci napadajoče ekipe najmanj 1 m od »živega zidu«; sodnik dosodi indirektni proti udarec, če se približajo (Pravilo 13),

- vratar mora biti ob izvedbi kazenskega udarca na prečni črti (ne pred njo, niti za njo), vendar mora imeti le eno nogo na prečni črti (ali v njeni višini, če je noga v zraku) – (Pravilo 14).
 
e. Dodatna dopolnila in pojasnila
 
Bila so sprejeta nekatera pojasnila Pravil nogometne igre, kot:

- večbarvne podmajice ali majice z vzorcem so dovoljene, če so povsem enake kot rokav igralne majice (Pravilo 4),

- pojasnilo razlike med odmorom za osvežitev (največ 1 minuta) in odmorom za ohladitev (90 sekund do treh minut),

- če vratar poskuša brcniti žogo, prejeto iz vmetavanja ali po namerni podaji soigralca in je pri tem neuspešen, lahko potem igra z roko (Pravilo 12),

- rumeni karton za nedovoljeno proslavljanje zadetka (npr. slačenje majice, plezanje na ograjo ipd.) ostaja tudi v primeru, ko je zadetek razveljavljen (Pravilo 12)
 

Tekst: ZNSS

 

 

SORODNE NOVICE

 • 19.08.2019 | Sodniki
  Jug v Romunijo, Čeferin na Nizozemsko
  V tem tednu bo v evropskih tekmovanjih aktiven Matej Jug z ekipo, ki bo delil pravico na tekmi zadnjega predkroga za uvrstitev v ligo Europa med romunsko FC SB in portugalsko Vitorio, Darko Čeferin se odpravlja na Nizozemsko
 • 05.08.2019 | Sodniki
  Česnova s Špurovo na turnir v Belgijo
  Aleksandra Česen se skupaj s pomočnico Stašo Špur odpravlja v Belgijo na kvaliifkacijski turnir za uvrstitev v ligo prvakinj, ki poteka med 7. - 13.08.
 • 04.08.2019 | Sodniki
  Vinčič v Solun, Jug na Norveško
  Potem, ko sta po dve tekmi v evropskih klubskih kvalifikacijah že sodila Rade Obrenovič in Nejc Kajtazovič, naslednji teden z evropsko sezono pričenjata tudi Slavko Vinčič in Matej Jug.
 • 31.07.2019 | Sodniki
  Seminar UEFA elitnih sodnikov in sodnic v Zagrebu
  V Zagrebu se danes pričenja seminar UEFA elitnih sodnikov in sodnic, ki se ga udeležujejo tudi Vlado Šajn kot eden izmed aktivnih predavateljev na seminarju ter Damir Skomina, Matej Jug, Slavko Vinčič ter tudi sodnica Tanja Subotič.
 • 29.07.2019 | Sodniki
  Obrenovič na Škotsko, Kajtazovič na Severno Irsko
  Rade Obrenovič in Nejc Kajtazovič bosta s svojima ekipama v tem tednu aktivna v evropskih tekmovanjih potem, ko ju je sodniški odbor UEFA delegiral na povratni tekmi 2.predkroga kvalifikacij za ligo Europa.
 • 26.07.2019 | Sodniki
  Kordežu finale zaključnega turnirja U - 19
  Grega Kordež bo v vlogi pomočnika sodnika na finalu zaključnega turnirju U – 19 v Armeniji. Po treh tekmah v skupinskem delu ter polfinalni tekmi Grego čaka še veliki finale med Portugalsko in Španijo.
 • 22.07.2019 | Sodniki
  Kordež na polfinalu EP U - 19, Čeferin na Škotsko
  Grego Kordeža po treh tekmah skupinskega dela zaključnega turnirja U - 19, ki poteka v Armeniji, čaka še polfinalna tekma med Portugalsko in Irsko.
 • 15.07.2019 | Sodniki
  Grega Kordež na zaključnem turnirju v Armeniji
  V Armeniji se je včeraj pričel zaključni turnir igralcev, mlajših od 19 let, na katerega je sodniški odbor UEFA delegiral tudi pomočnika sodnika Grego Kordeža, Drago Kos v sredo dejaven na Poljskem
 • 12.07.2019 | Sodniki
  Sodniki obiskali otroke na poletnem letovanju
  V sodelovanju z Mladinskim klimatskim zdraviliščem na Debelem rtiču so sodniki skupaj z kontrolorji sojenja in Gorenjsko banko zbrali 3790 EUR in na ta način omogočili poletno letovanje 17 otrokom.

DELI NA