19.07.2020 | Ženska tekmovanja
Nuša Ladinek po nove izkušnje na klop moške ekipe

Nuša Ladinek, nekdanja uspešna trenerka v ŽNK Pomurje, danes tudi pomočnica selektorja Boruta Jarca, se vrača na klubsko sceno. Pred dnevi je postala glavna trenerka NK Hodoš, ki ga čaka nastop v MNZ Murska Sobota.

Nuša ob tem ostaja v strokovnem štabu selektorja Boruta Jarca.

Poklical jo je predsednik

„Klub je iskal trenerja in v eni od debat koga poklicati in mu predlagati sodelovanje so se spomnili name. Poklical me je njihov predsednik, mi predstavil idejo in po krajšem premisleku sem se odločila sprejeti ponujeno. Ni bilo potrebnega veliko prepričevanja. V prvi vrsti me je, po enoletnem premoru, »prepričala« želja po vrnitvi v delovni proces v klubu. Po drugi strani pa sem se od nekdaj sama pri sebi poigravala z mislijo, kako bi bilo voditi moško ekipo. Zadeva mi predstavlja velik izziv in verjamem, da mi bo izkušnja prinesla marsikatero novo spoznanje, ki mi bo koristilo v prihodnosti,“ je povedala Nuša Ladinek, za katero so že prvi treningi: „V petek sem z ekipo opravila prvi trening. Z ligaškim tekmovanjem začnemo konec avgusta, tako da je pred nami šesttedensko pripravljalno obdobje. Glede na to, da je ekipa v lanski sezoni do prekinitve tekmovanja na ligaški lestvici kotirala zelo visoko, so tekmovalni cilji tudi v tej sezoni podobni, tj. uvrstiti se med prve tri ekipe tekmovanja.“

V novo okolje po dokazovanje

In nadaljuje:
„Kot sem že omenila. V prvi vrsti je to zame izziv; nova izkušnja, ki me je mikala že nekaj časa. V ženskem nogometu sem kot trenerka prisotna že dolgo vrsto let in stanje v Sloveniji in tudi tujini poznam zelo dobro. Še vedno je ženski nogomet tisti, v katerem si v prihodnosti želim nadaljevati svojo trenersko pot. Se mi je pa v tem trenutku zdelo, da je glede na to, da se mi je ponudila priložnost, mogoče zdaj pravi trenutek, da to izkoristim in se preizkusim v tej vlogi. Vsi (moški) trenerji, ki so me trenirali že kot igralko in s katerimi sem sodelovala kot trenerka, so izhajali iz moškega nogometa. In velika večina jih je v pogovorih omenjala, da je s psihološkega vidika delo z žensko ekipo zahtevnejše, medtem ko so dekleta veliko bolj dosledna in željna pridobivanja novih veščin in znanj. Na sploh smo se večkrat pogovarjali o razlikah med ženskim in moškim nogometom iz trenerske perspektive. In skozi te pogovore sem zaključila, da že res, da so mere igrišča enake, žoga okrogla in na igrišču v obeh primerih 22 igralk oz. igralcev; obstajajo pa neke razlike, ki jih želim preveriti v praksi. Prišla sem v novo okolje, kjer me v nasprotju z ženskim nogometom igralci in tudi ostali ne poznajo oz. me poznajo v neki drugi vlogi (v tej ligi sem namreč zadnjih pet sezon bila delegatka na tekmah). Vse, kar pričakujem od ekipe, si bom morala zgraditi sama; spoštovanje igralcev, konec koncev nezanemarljivo, tudi gledalcev in vseh ostalih akterjev, ki so vpleteni v tekmovanje. In predvsem igralci so pomemben del te zgodbe in tudi oni morajo »predelati« to, da jih trenira ženska. Odzivi po prvem treningu so pozitivni, vem pa, da me čaka obdobje nenehnega dokazovanja, kar me bo pa dodatno izoblikovalo. Trener si mora postaviti cilj in se truditi doseči ga z delom na igrišču in pritiski so sestavni del tega. Ali si jih postavljaš sam, ali ti jih postavlja okolje, v katerem deluješ. Definitivno se zavedam, da sem stopila iz cone udobja, po drugi strani pa lahko s korektnim, strokovnim pristopom neki novi skupini ljudi dokažem in pokažem, da smo tudi ženske strokovno usposobljene trenerke in da naše sposobnosti vodenja niso nič manjše od moških. Če se spomnim svojih začetkov igranja nogometa in to primerjam s položajem ženskega nogometa v družbi danes, vidim ogromen napredek, ki se je zgodil v tem času v dojemanju žensk na nogometnih igriščih. In ta napredek je zasluga vseh, ki so vztrajali v tem športu zaradi ljubezni do nogometa. Skozi zgodovino so se družbene norme nenehno spreminjale in tudi ženske v nogometu imamo vedno več prostora. In prav je tako.“

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 08.03.2023 | Ženska tekmovanja
  Rekordno število nogometašic
  Deseta izvedba mednarodnega dekliškega nogometnega turnirja Medex Cup 2023, ki ga Ženski nogometni klub Radomlje tradicionalno organizira v začetku marca, je bila polna mejnikov, v lepem vremenu pa je bil v ospredju odličen nogomet okrog 600 deklet.
 • 07.03.2023 | Ženska tekmovanja
  Zmaga za ŽNK Žalec
  Tekmovanje je potekalo v Športni hiši Radlje ob Dravi. V skupini A so tekmovale ekipe ŽNK Žalec, NŠ ŽNK Radlje, DNK Trbovlje in ŽNK Goričko; v skupini B pa ŽNK Obala Koper, ŽNK Mura, ŽNK Maribor in ŽNK Podravje.
 • 02.03.2023 | Ženska tekmovanja
  V Radomljah 600 mladih nogometašic
  Jubilejna deseta izvedba tradicionalnega turnirja je pred meseci dobila novega generalnega pokrovitelja in s tem tudi ime, saj ga je podprlo mednarodno priznano podjetje Medex. Medex Cup nadaljuje tradicijo turnirja, ki je bil doslej znan kot Uki Cup.
 • 28.02.2023 | Ženska tekmovanja
  Peterica igrala v Kidričevem
  Minulo soboto je Ženski nogometni klub Podravje pripravil zimski dvoranski nogometni turnir deklet za selekcijo DU11. Na turnirju je sodelovalo pet ekip: Podravje Aluminij, Radlje, Koper Obala, Mura Nona bele in Mura Nona črne.
 • 02.02.2023 | Ženska tekmovanja
  Turnirja DU11 v Gornji Radgoni in Cerkljah
  Minuli vikend sta bila na spored dva turnirja DU11, kjer so se mlade nogometašice pomerile med sabo. Tekmovanji sta gostila ŽNK Mura Nona in ŽNK Cerklje.
 • 23.01.2023 | Ženska tekmovanja
  Krimovke zmagovalke
  V skupini A so tekmovale ŽNK Cerklje oranžne, NK Krim, ŽNK Gažon, FC Koper Obala A in ŽNK Šenčur,  v skupini B pa ŽNK Goričko Stanjevci, FC Koper Obala B, ŽNK Ljubljana, ŽNK Olimpija in ŽNK Cerklje sive.
 • 04.12.2022 | Ženska tekmovanja
  Seminar za trenerje ženskih ekip
  Po "koronavirusnem" premoru se je 3. decembra 2022 na sedežu NZS ponovno odvil izpopolnjevalni seminar za trenerje ženskih ekip.
 • 03.05.2021 | Ženska tekmovanja
  Licenciranje SŽNL: Uspešnih pet vlog
  Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. SŽNL za sezono 2021/22. Trije klubi uspešni z vlogami za evropske licence ter dva za 1. SŽNL.
 • 03.09.2020 | Ženska tekmovanja
  Znane vse polfinalistke pokala
  ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Maribor Tabor sta se pridružila ljubljanskemu dvojcu ŽNK Olimpija in ŽNK Krim RollJet v polfinalu ženskega pokala NZS.
 • 03.09.2020 | Ženska tekmovanja
  V pričakovanju še dveh polfinalistk
  Med 4. in 5. krogom SŽNL je četrtek dan za četrtfinalni tekmi Ženskega pokala NZS 20/21. V polfinalu sta že ekipi ŽNK Olimpija Ljubljana in ŽNK Krim RollJet.

DELI NA